5.7.19

Μήνυμα Άγκυρας στον Κυριάκο Μητσοτάκη: Επιχείρηση με πυρά στο Καστελόριζο ανήμερα των εκλογών

Μήνυμα προς τον Κ.Μητσοτάκη στέλνει η Άγκυρα η οποία δεσμεύει εν μέσω εκλογών αυτή την Κυριακή περιοχή ανάμεσα σε Καστελόριζο και Ρόδο για άσκηση με πραγματικά πυρά.
Θεωρώντας πως από την Κυριακή και μετά θα υπάρξει νέα ελληνική πολιτική ηγεσία η Άγκυρα ήθελε να στείλει ένα σαφές μήνυμα. Τι λεει το μήνυμα αυτό; Πως τα κοιτάσματα νότια του Καστελόριζου θα μοιραστούν «μισά-μισά» ή αλλιώς «καζάν-καζάν» ή «win-win».

Παράλληλα, οι προκλήσεις ξεκίνησαν εκ νέου από σήμερα, καθώς τουρκικά μαχητικά εισέβαλαν στο FIR Αθηνών και αναχαιτίστηκαν από την πανέτοιμη ελληνική ΠΑ κατά πάγια τακτική.
Συγκεκριμένα με την παράνομη NAVTEX 0763/19 που εξέδωσε ο σταθμός της Αττάλειας που δεν έχει την σχετική δικαιοδοσία, δεσμεύει για τις 7 Ιουλίου, την ημέρα των εκλογών στην Ελλάδα, την περιοχή μεταξύ της Ρόδου και του Καστελόριζου για άσκηση με την χρήση όπλων από τις 12:00 μέχρι τις 14:00 το μεσημέρι. Με την ίδια NAVTEX η Τουρκία δεσμεύει την ίδια περιοχή και για τις 9 Ιουλίου από τις 10:00 το πρωί μέχρι τις 12:00 το μεσημέρι.
Εν τω μεταξύ σήμερα μετά την χθεσινή σχετικά ήρεμη μέρα στο Αιγαίο, η τουρκική πολεμική αεροπορία το πρωί της Παρασκευής έκανε την επανεμφάνισή της με δύο ζευγάρια μαχητικών που μπήκαν στο FIR Αθηνών από την περιοχή μεταξύ Χίου και Λέσβου.
Αμέσως απογειώθηκαν ελληνικά μαχητικά που αναχαίτισαν τους εισβολείς σύμφωνα με την πάγια τακτική.
Να επισημάνουμε πως η προκλητική αυτή NAVTEX της Τουρκίας την ημέρα των εκλογών έρχεται ένα 24ωρο μετά τις απειλητικές δηλώσεις Ερντογάν σύμφωνα με τις οποίες όσοι δεν εναρμονιστούν με τις επιθυμίες της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο, η Τουρκία θα τους «μιλήσει με γλώσσα που θα καταλάβουν» δηλώνοντας χαρακτηριστικά τα εξής:
«Οι γεωτρήσεις της Κύπρου συνεχίζονται. Τί είδους μέτρα λαμβάνονται ενάντια σε αυτή την παραβίαση του νόμου; Κάνουμε όλα τα νόμιμα βήματα. Αλλά αν συνεχίσουν να παραβιάζουν το νόμο, ξέρουμε πως να μιλήσουμε σε γλώσσα που θα καταλάβουν.
Είναι απαράδεκτο να διεκδικούν πράγματα εκεί όσοι δεν έχουν δικαιώματα. Η ΕΕ δεν δρα τίμια. Η «νότια Κύπρος» έγινε δεκτή στην ΕΕ ακόμα και αφού είπε όχι στο δημοψήφισμα. Ενώ η «Βόρεια Κύπρος» είπε ναι και δεν έγινε δεκτή.
H EE δεν έδωσε και τα χρήματα που έπρεπε να χορηγήσει στην βόρεια Κύπρο. Εμείς πως να πιστέψουμε αυτή την ΕΕ; Αυτοί δεν είναι έντιμοι. Όλοι τους είναι σφετεριστές. Κι εδώ πάλι τα ίδια κάνουν!»
Παράλληλα δε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου απείλησε επί της ουσίας την Κύπρο με τρίτη εισβολή λέγοντας σύμφωνα με την Sabah πως: «Δεν έχει σημασία για εμάς το τι κάνουν οι Ελληνοκύπριοι. Στην ανατολική Μεσόγειο δεν μπορούν να κάνουν κανένα βήμα. Αν τολμήσουν θα πάρουν την κατάλληλη απάντηση όπως στο παρελθόν.
Όλα τα βήματα μας είναι σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Έχουν ενημερωθεί τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας. Το τι θα κάνει μέσα στην υφαλοκρηπίδα της το αποφασίζει μόνο η Τουρκία. Είναι καθήκον της Τουρκίας, ως εγγυήτρια δύναμη, να προστατέψει τα δικαιώματα της “Τουρκικής Δημοκρατίας της βόρειας Κύπρου” και του τουρκοκυπριακού λαού».
pronews