29.7.19

Για να καταλάβετε από τι γλιτώσαμε!


29/07/2019
Γράφει η
 Σοφία Βούλτεψη
Μέσα στη γενική ευφορία που έχει προκαλέσει το γεγονός ότι τελικά ο κ. Τσίπρας δεν κατάφερε να πραγματοποιήσει το όνειρό του να μετατρέψει την Ελλάδα σε Βενεζουέλα, έχουμε ξεχάσει και την βασανισμένη χώρα της Λατινικής Αμερικής.

Δεν πρέπει, όμως. Και για ανθρωπιστικούς και για διδακτικούς λόγους, δεν πρέπει να ξεχνάμε τη Βενεζουέλα.

Την περασμένη εβδομάδα, η χώρα με τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου επλήγη για άλλο μια φορά από γενικευμένη διακοπή στην ηλεκτροδότηση με τον «σύντροφο» Μαδούρο να αποδίδει και πάλι το γεγονός σε δολιοφθορά που προκλήθηκε από… «ηλεκτρομαγνητική επίθεση» - και όχι βέβαια στο γεγονός ότι δεν έχουν ποτέ συντηρηθεί τα δίκτυα!


Ο υπουργός Επικοινωνίας του Μαδούρο, ανακοίνωσε πως «τα πρώτα στοιχεία της έρευνας που διενεργείται στην περιφέρεια Καρονί (νότια) υποδεικνύουν ότι επρόκειτο για επίθεση με ηλεκτρομαγνητικό παλμό με σκοπό να προκληθεί ζημιά στο υδροηλεκτρικό σύστημα».

Το «φαινόμενο» επαναλαμβάνεται εδώ και χρόνια. Κάθε φορά πλήττονται οι μισές από τις Πολιτείες, καταστρέφονται ακόμη και τα λιγοστά τρόφιμα στα σπίτια και στα καταστήματα, υφίστανται βλάβες το δίκτυο ύδρευσης, οι δημόσιες μεταφορές και οι τηλεφωνικές συνδέσεις, ενώ τα φανάρια στους δρόμους παύουν να λειτουργούν και διακόπτονται όλες οι ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Φέτος είχαμε άλλα δύο μπλακ-άουτ, με τη χώρα να παραλύει κάθε φορά για τουλάχιστον μια εβδομάδα. Και κάθε φορά ο Μαδούρο αποδίδει τις διακοπές σε «τρομοκρατικές» ενέργειες της αντιπολίτευσης και των ΗΠΑ.

Την προηγούμενη φορά οι διακοπές ρεύματος κράτησαν δύο μήνες (Μάρτιο και Απρίλιο) με την κυβέρνηση να μειώνει το ωράριο των εργαζομένων και των σχολείων, που για αρκετές μέρες παρέμειναν κλειστά.

Στις 7 Μαρτίου η Βενεζουέλα είχε βυθιστεί στο σκοτάδι επί μία εβδομάδα και οι διακοπές συνεχίστηκαν για δύο σχεδόν μήνες σε τουλάχιστον είκοσι Πολιτείες. Με αποτέλεσμα τα νοικοκυριά να ηλεκτροδοτούνται με… δελτίο!

Επίσημη εξήγηση και πάλι δεν είχε δοθεί, ενώ οι βλάβες είχαν αποδοθεί σε «ηλεκτρομαγνητικές, φυσικές και διαδικτυακές επιθέσεις» εναντίον του σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Γκούρι, που παράγει το 80% της ηλεκτρικής ενέργειας της Βενεζουέλας.

Οι διακοπές ρεύματος εμποδίζουν την πρόσβαση του λαού σε βασικά αγαθά, ενώ τα καταστήματα λεηλατούνται. Και όταν ο κόσμος διαδηλώνει, δέχεται την επίθεση της αστυνομίας, που προχωρά σε εκατοντάδες συλλήψεις – μεταξύ των οποίων πολλοί ακτιβιστές και δημοσιογράφοι.
Και το χειρότερο: Στο μπλακ-άουτ του περασμένου Μαρτίου έχασαν τη ζωή τους 15 νεφροπαθείς λόγω αδυναμίας παροχής υπηρεσιών αιμοκάθαρσης!
Την ίδια ώρα, ο πληθωρισμός καλπάζει και πριν από έναν μήνα η Κεντρική Τράπεζα της Βενεζουέλας (BCV) ανακοίνωσε ότι τύπωσε νέα χαρτονομίσματα, αξίας εκατονταπλάσιας εκείνων που κυκλοφορούσαν στη χώρα. Το χαρτονόμισμα των 50.000 μπολίβαρ είναι το μεγαλύτερο σε αξία και αντιστοιχεί σε 8,1 δολάρια. Είναι μεγαλύτερο και από τον κατώτατο μισθό των 40.000 μπολίβαρ (6,5 δολάρια) και αρκεί για να αγοράσει κανείς δύο κιλά κρέας.
Σημειώστε ότι το χαρτονόμισμα των 500 μπολίβαρ, που ήταν το μεγαλύτερο μέχρι πριν από έναν μήνα, δεν αρκούσε για να αγοράσει κανείς ούτε ένα αυγό!
Σύμφωνα με την κυβέρνηση, ο πληθωρισμός το 2018 έφτανε το 130.060%, αλλά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τον υπολογίζει στο 1.370.000%.

Σημειώστε επίσης ότι μέσα στην τελευταία δεκαετία η παραγωγή πετρελαίου έπεσε από τα 3,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα στο 1 εκατομμύριο.

Μέχρι στιγμής τέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη χώρα από το τέλος του 2015 για να γλιτώσουν από την πρωτοφανή ανθρωπιστική κρίση, ενώ ο Μαδούρο στα τέλη του Ιουνίου κατέφυγε στο γνωστό προπαγανδιστικό τρικ, υποστηρίζοντας ότι απετράπη απόπειρα πραξικοπήματος.

Πρόσφατα, η Ύπατη Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Μισέλ Μπατσελέτ, κατήγγειλε τον «εξαιρετικά υψηλό» αριθμό εξωδικαστικών εκτελέσεων στη Βενεζουέλα, καλώντας την κυβέρνηση να διαλύσει τις ειδικές δυνάμεις ασφαλείας της (FAES).

Οι ειδικές αυτές δυνάμεις στέλνουν τάγματα θανάτου για να εκτελέσουν νέους άνδρες, σκηνοθετώντας το σκηνικό ώστε να φαίνεται ότι τα θύματα αντιστάθηκαν στη σύλληψή τους, υπογραμμίζει η έκθεση που δημοσίευσε σήμερα η υπηρεσία αυτή του ΟΗΕ.

Στοιχεία της βενεζουελανής κυβέρνησης δείχνουν ότι οι θάνατοι που αποδόθηκαν σε εγκληματίες που προέβαλαν αντίσταση στη σύλληψή τους, αριθμούσαν σε 5.287 το 2018 και 1.569 έως τον περασμένο Μάιο.

Οι δολοφονίες αποδίδονται στις ειδικές δυνάμεις ασφαλείας της (FAES). Και σύμφωνα με τις μαρτυρίες, που περιλαμβάνονται στην έκθεση του ΟΗΕ, οι ειδικές αυτές δυνάμεις στέλνουν τάγματα θανάτου για να εκτελέσουν νέους άνδρες, σκηνοθετώντας το σκηνικό ώστε να φαίνεται ότι τα θύματα αντιστάθηκαν στη σύλληψή τους.

Οι αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν πως «η FAES σκηνοθετούσε τη σκηνή του εγκλήματος και αλλοίωνε τα αποδεικτικά στοιχεία. Τοποθετούσαν όπλα και ναρκωτικά, πυροβολούσαν με τα όπλα τους στους τοίχους ή στον αέρα για να υπονοήσουν μια συμπλοκή και να αποδείξουν ότι τα θύματα προέβαλαν ‘αντίσταση κατά της αρχής’».

Η Ύπατη Αρμοστής Μισέλ Μπατσελέτ, η οποία επισκέφθηκε τη Βενεζουέλα από τις 19 έως τις 21 Ιουνίου, δήλωσε ότι τα τελευταία χρόνια -και ιδιαίτερα μετά από το 2016- η κυβέρνηση του προέδρου Νικολάς Μαδούρο και τα θεσμικά της όργανα έχουν εφαρμόσει μια στρατηγική «εξουδετέρωσης, καταστολής και ενοχοποίησης πολιτικών αντιπάλων και επικριτών της κυβέρνησης».

«Ένοπλες φιλοκυβερνητές ομάδες πολιτών, οι αποκαλούμενες colectivos, συνέβαλαν στην επιδείνωση της κατάστασης στην άσκηση κοινωνικού ελέγχου και βοήθησαν στην καταστολή των διαδηλώσεων», ανέφερε η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών, η οποία έχει καταγράψει 66 θανάτους κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων μεταξύ Ιανουαρίου και Μαΐου 2019, εκ των οποίων οι 52 οφείλονται σε κυβερνητικές δυνάμεις ασφαλείας ή στους colectivos.

Στα συμπεράσματά της, η έκθεση, που συντάχθηκε κατόπιν εντολής του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, καλεί το Καράκας να «διαλύσει την FAES» - μια μονάδα που συγκροτήθηκε το 2017 για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος - και «να καθιερώσει μια αμερόληπτη και ανεξάρτητη επιτροπή, με την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας, να διερευνήσει τις εξωδικαστικές εκτελέσεις που διεξάγονται κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων ασφαλείας».

Άλλωστε, σύμφωνα με τον ΟΗΕ σχεδόν το ένα τέταρτο του πληθυσμού χρειάζεται βοήθεια και το 80% των νοικοκυριών βρίσκεται σε διατροφικό κίνδυνο.

Την ίδια ώρα, στις αρχές του 2019 το 96% των επιχειρήσεων αναγκάστηκαν να αναστείλουν ή να μειώσουν την παραγωγή τους.

Παράλληλα, αίρεται συνεχώς η ασυλία βουλευτών της αντιπολίτευσης, κάποιοι από τους οποίους βρίσκουν καταφύγιο σε ξένες πρεσβείες ή σε γειτονικές χώρες.

Το πρώτο εξάμηνο του 2019 είχαν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 2.000 συλλήψεις για πολιτικούς λόγους, ενώ τον περασμένο Μάρτιο επιβλήθηκε 15ετής στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων στον Χουάν Γκουαϊδό, ο οποίος έχει αναγνωριστεί ως προσωρινός Πρόεδρος της Βενεζουέλας από το σύνολο του δυτικού κόσμου – τελευταία και από την Ελλάδα και την κυβέρνηση Μητσοτάκη, με τον ΣΥΡΙΖΑ να διαφωνεί και να εκδίδει ανακοίνωση καταδίκης.

Οπότε, ας ξαναθυμηθούμε τι έλεγε ο κ. Τσίπρας με αφορμή την επίσκεψή του στο Καράκας τον Μάρτιο του 2013, προκειμένου να πιάσει πρώτο στασίδι στην κηδεία του Τσάβες:

«Ο Ούγκο Τσάβες, κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, μπόρεσε να οδηγήσει το λαό του και τους λαούς της Λατινικής Αμερικής σε δρόμους δημοκρατίας, λαϊκής κυριαρχίας και κοινωνικής απελευθέρωσης» και «σε καιρούς δύσκολους, έστρεψε τα φώτα της παγκόσμιας κοινότητας σε μία ολόκληρη ήπειρο, που αυτή τη φορά δεν ήταν πειραματόζωο βάρβαρων νεοφιλελεύθερων πολιτικών, αλλά δημιουργικό εργαστήριο δημοκρατικής διακυβέρνησης και εθνικής ανεξαρτησίας».
«Ο Ούγκο Τσάβες εναντιώθηκε στην καταπίεση και υπεράσπισε τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Έδωσε μεγάλες μάχες, ώστε να εξαλειφθεί η φτώχεια και η κοινωνική εξαθλίωση. Γι' αυτό και έγινε σύμβολο για την συντριπτική πλειοψηφία του λαού του. Οι άνθρωποι φεύγουν, η σπορά τους όμως μένει. Είμαι βέβαιος ότι ο λαός του Μπολίβαρ θα συνεχίσει να πορεύεται τον δρόμο της απελευθέρωσης και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Δρόμο που, αργά ή γρήγορα, θα πορευτούν και άλλοι λαοί, σε ολόκληρο τον κόσμο»!
Για να καταλάβετε από τι γλιτώσαμε!