4.7.19

Μητσοτάκης: Το άσυλο στα πανεπιστήμια θα καταργηθεί με τον πρώτο μας νόμο


«Αν δεν καταστεί δυνατό να σχηματιστεί κυβέρνηση, η χώρα θα οδηγηθεί άμεσα σε εκλογές» επανέλαβε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε τηλεοπτική του συνέντευξη.
«Δεν έχω ακούσει κανένα από τα μικρότερα κόμματα να ζητούν συνεργασία, οπότε είμαι αποφασισμένος να θέσω τους Ελληνες προ του πραγματικού διλήμματος», εξήγησε ο κ. Μητσοτάκης μιλώντας στον Alhpa.
Σε άλλα σημεία της συνέντευξής του, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε:

Για τις αλλαγές στο Δημόσιο
«Το κόστος του Δημοσίου πρέπει να σταματήσει να αυξάνεται. Διότι αυξάνεται και όχι πάντα με καλό τρόπο. Δείτε την εικόνα των δημοσίων νοσοκομείων», είπε και διαβεβαίωσε εκ νέου: «Κανείς δημόσιος υπάλληλος δεν θα απολυθεί.Οι μετακλητοί θα μειωθούν. Οι συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου θα χρησιμοποιούνται ανάλογα με τις πραγματικές ανάγκες του δημοσίου. Το κόστος μισθοδοσίας του δημοσίου τα τελευταία 4 χρόνια αυξήθηκε 2 δισ. Αυτό πρέπει να σταματήσει. Θα συζητήσουμε και τα θέματα υγείας. Εγώ δεν έχω δει τις 19.000 προσλήψεις για τις οποίες μιλά ο κ. Τσίπρας. Κανείς δημόσιος υπάλληλος δεν θα απολυθεί. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα πάμε σε πλαίσιο προσλήψεων μεγαλύτερο από τις αποχωρήσεις. Θα περιορίσουμε το αποτύπωμα των γενικών γραμματέων. Θα υπάρχει καθορισμένος αριθμός μετακλητών για κάθε υπουργό και μία συστηματική προσπάθεια μείωσης του αποτυπώματος του κράτους εκεί που το κράτος δεν είναι απαραίτητο».
Για το επίδομα στους συνταξιούχους
Η υπερφορολόγηση ήταν προσωπική επιλογή του κ. Τσίπρα,είπε ακόμη ο κ. Μητσοτάκης, ενώ αναφερόμενος  στο πρόσφατο επίδομα προς τους συνταξιούχους είπε: «Αυτή είναι η πρόθεσή μου και αυτόν τον στόχο θα τον πετύχουμε εφόσον πετύχουμε τον στόχο της ανάπτυξης του 4%. Θα πιάσουμε αυτόν τον στόχο και οι συνταξιούχοι θα πάρουν το επίδομα».
Για τα περί επταήμερης εργασίας
«Μίλησα για επταήμερη λειτουργία, ποτέ για επταήμερη εργασία. Δεν θα συμμετέχω σε προπαγάνδα fake news του ΣΥΡΙΖΑ. Η σύμβαση Παπαστράτος είναι μια τέτοια περίπτωση. Είναι καλό για εργαζόμενο και επιχείρηση και αποτέλεσμα συλλογικής διαπραγμάτευσης. Δεν βλέπω κανένα λόγο γιατί να μην στηρίζουμε τέτοιες πρωτοβουλίες. Αν πάτε σε αυτές τις εταιρείες οι εργαζόμενοι είναι ευχαριστημένοι. Αν δεν ήταν δεν θα υπέγραφαν. Λέμε ξεκάθαρα ότι η εργατική νομοθεσία πρέπει να εφαρμοστεί στο ακέραιο και οι ποινές θα είναι αυστηρότερες».
Για τον Ποινικό Κώδικα
«Θα κάνουμε αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα για να αντιμετωπίσουμε αυτού του είδους τα φαινόμενα. Υπάρχει ο κίνδυνος καταδικασμένοι τρομοκράτες να βγουν. Θα επανέλθουμε σε διατάξεις αντίστοιχες με αυτές που είχαμε πριν. Δεν έκρινα τις δικαστίνες αλλά τη διαδικασία. Μια απερχόμενη κυβέρνηση δεν μπορει να επιλέξει την ηγεσία του Αρείου Πάγου. Δεν θα αποκαλύψω από τώρα τις επιλογές μου. Θα το δείτε όταν έρθει η ώρα».
Για τα θέματα ασφάλειας
«Θα ενισχύσουμε την Αστυνομία. Πρέπει να κάνει καλά τη δουλειά της. Να προστατεύσουμε τους ίδιους τους αστυνομικούς.Περισσότερη δραστηριότητα στο κέντρο της Αθήνας. Είναι πολιτική κατεύθυνση και προτεραιότητα για την επόμενη κυβέρνηση η ασφάλεια. Είναι προύπόθεση ελευθερίας. Η ομάδα ΔΙΑΣ πρέπει να ενισχυθεί. Και οι αστυνομικοί πρέπει να βγουν από τα Α.Τμήματα. Θα ενισχύσουμε τις περιοχές που έχουμε περισσότερες ανάγκες. Επιβράβευση των διοικητών αστυνομικών τμημάτων που πηγαίνουν σε δυσμενείς περιοχές. Και τους μάχιμους. Να επιβραβεύσουμε αυτούς που κάνουν τη δύσκολη δουλειά στο δρόμο», είπε ο κ. Μητσοτάκης που με αφορμή τις πρόσφατες εξελίξεις με τις αποφυλακίσεις ηγετικών στελεχών της «17Ν» προανήγγειλε ότι «η σωφρονιστική πολιτική θα πάει στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη».
Για το άσυλο στα πανεπιστήμια
«Το άσυλο θα καταργηθεί με τον πρώτο νόμο μας. Αποτελεί δέσμευσή μου αδιαπραγμάτευτη. θα επιστρέψουμε στο καθεστώς που ίσχυε το 2011. Τα πανεπιστήμια έχουν γίνει σε μεγάλο βαθμό κέντρα ανομίας και καταφύγια μπαχαλάκηδων. Η κατάσταση είναι επιεικώς απαράδεκτη. Το αίτημα για κατάργηση του ασύλου είναι απολύτως ώριμο στην κοινωνία. Δεν αφορά το άσυλο διακίνησης ιδεών. Οικονομικό Πανεπιστήμιο. Εχετε δει την κατάσταση. Ερχεται η αστυνομία καταδιώκει έμπορο. Με την κατάργηση του ασύλου θα μπορεί να τον συλλαμβάνει. Υπάρχουν χώροι υπό κατάληψη που είναι εργαστήρια κατασκευής μολότοφ. θεωρείτε λογικό να συνεχίζεται αυτή η κατάσταση; Δεν θα χρειαστεί να γίνει πολλές φορές από τη στιγμή που θα εφαρμοστεί ο νόμος. Ποιοι κάνουν τις καταλήψεις ; Δεν την αντιλαμβάνομαι αυτή την έννοια. Αυτοί που ενδιαφέρονται να κάνουν τέτοιες κινήσεις δεν είναι η μεγάλη πλειοψηφία των φοιτητών.
Για τις ενέργειες της Τουρκίας
«Υπάρχει το ζήτημα της παράνομης απόπειρας της Τουρκίας να προβεί σε γεωτρήσεις στην ΑΟΖ της Κύπρου. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει η Ευρώπη να επιβάλλει κυρώσεις. Είναι ένδειξη αλληλεγγύης σε ένα μικρό κράτος της Ε.Ε. Θα επιμείνω σε αυτή την κατεύθυνση. Θα επιδιώξω να ανοίξω διάλογο επικοινωνίας με τον κ. Ερντογάν. Περιμένοντας από την Τουρκία κινήσεις καλής θέλησης ως προς την αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο. Δεν πρόκειται να δεχθούμε σε καμία περίπτωση οποιαδήποτε απόπειρα γεώτρησης εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Υπάρχουν πολλές επιλογές που έχουν οι Ενοπλες Δυνάμεις για να αποτρέψουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Δεν εκτιμώ όμως ότι θα έχουμε τέτοια εξέλιξη. Πρέπει η πολιτική ηγεσία να είναι έτοιμη για το χειρότερο. Θέλω να συγχαρώ τα στελέχη των Ε.Δ που κάνουν το παν. Θα υλοποιησουμε το προγραμμα εκσυγχρονισμού των f16. Αναγκαίο ενδιάμεσο στάδιο».
Για τη συμφωνία των Πρεσπών και το Βουκουρέστι
«Η ιστορία έχει γραψει ότι ο Κώστας Καραμανλής στο Βουκουρέστι είπε όχι απειλώντας με βέτο εκεί που ο Α.Τσίπρας είπε ναι. Πέντε ακόμα πρωθυπουργοί δεν συμφώνησαν σε συμφωνία που εκχωρούσε μακεδονική γλώσσα και ταυτότητα. Οι επιστολές ήταν γνωστές. Σημασία έχει τι έγινε. Μια κυβέρνηση το 2008 απέναντι σε πιέσεις μπλόκαρε την είσοδο των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, κράτησε μια υπεύθυνη στάση την οποία ο κ. Τσίπρας μόνος του ακύρωσε. Δεν έχει απαντήσει σε διάφορες κατηγορίες ότι πίσω από τη συμφωνία των Πρεσπών κρύφτηκε μια άλλη συναλλαγή. Εννοώ κάτι που διάβασα στο βιβλίο Δενδρινού και Βαρβιτσιώτη, ότι ο κ. Γιούνκερ είπε στον κ Τσίπρα ότι θέλουμε να σε βοηθησουμε στην οικονομία αλλά να λύσεις το σκοπιανό.Μια διεθνής συμφωνία κυρωμένη από το ελληνικό κοινοβουλιο δεν ακυρώνεται μονομερώς. Δυστυχώς κυρώθηκε, εξαγοράστηκαν βουλευτές με υπουργικά χαρτοφυλάκια και τώρα καλούμαστε να μαζέψουμε τα σπασμένα. Θα προστατεύσουμε τις ελληνικές επιχειρήσεις και θα κάνουμε μεγάλη επικοινωνιακή εκστρατεία για την πραγματική, την ελληνική Μακεδονία και θα κερδίσουμε το παγκόσμιο παιχνίδι της κοινής γνώμης».
kathimerini