17.7.19

Στη Λιβύη παίζεται η Ελληνική ΑΟΖ


Οκτώ χρόνια μετά το λιντσάρισμα του Μουαμάρ Καντάφι, η Λιβύη μαστίζεται από τον πόλεμο που έφερε στη χώρα η «Αραβική Άνοιξη» με τους ισλαμοφασίστες.

Ο στρατός του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος της Λιβύης, ενώ η αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση του πρωθυπουργού Φαγιέζ Αλ Σαράιτων των αδελφών Μουσουλμάνων ελέγχει μόνο την πρωτεύουσα Τρίπολη και κάποιες ακόμη περιοχές, όπως μπορείτε να δείτε και στον χάρτη που δημοσίευσε η ιστοσελίδα New Arab.

Εχθές Τρίτη, οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Αίγυπτος και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα εξέδωσαν ανακοίνωση με την οποία ζητούν την αποκλιμάκωση της έντασης (του πολέμου) στη χώρα. Ζητούναπό όλες τις πλευρές να εργαστούν για την ασφάλεια των πολιτών, την ενοποίηση των τραπεζών και των ιδρυμάτων της χώρας, την προστασία των πετρελαιοπηγών και τέλος την από κοινού δράση για την διεξαγωγή εκλογών στη χώρα.

Η κατάσταση στην Λιβύη είναι περίπλοκη, με την έννοια ότι από την μια πλευρά υπάρχει μια διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση η οποία ελέγχει ένα ελάχιστο ποσοστό της χώρας και από την άλλη υπάρχουν οι δυνάμεις του Χαλίφα Χαφτάρ, που ελέγχει την συντριπτική πλειοψηφία της Λιβύης και υποστηρίζεται από την Αίγυπτο, τα ΗΑΕ και εμμέσως από τη Σαουδική Αραβία.

Επίσης, ο Χαφτάρ πρόσφατα  συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος εξέφρασε την άποψη πως ο Λίβυος στρατιωτικός μάχεται για το καλό της χώρας του. Επίσης, ο Χαφτάρ πραγματοποίησε επίσκεψη στην Ιταλία και τη Γαλλία.

Επομένως, ποιος είναι ο εκλεκτός της Δύσης και του ΟΗΕ;
Μήπως είναι ο αναγνωρισμένος από τον ΟΗΕ πρωθυπουργός Φαγιέζ Αλ Σαράι (Αδελφός Μουσουλμάνος) με τον οποίο κάνει παιχνίδι η Τουρκία, ανακοινώνοντας πως συμφώνησαν για την οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, ή μήπως είναι ο Χαλίφα Χαφτάρ που υποστηρίζεται εμπράκτως από την Αίγυπτο και τα ΗΑΕ και ο στρατός του ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος της Λιβύης;

Η Ελλάδα, σε ποιες κινήσεις έχει προβεί στην Λιβύη; 
Η Ελληνική διπλωματία, έχει συνεννοηθεί με την φίλη και σύμμαχο Αίγυπτο του Προέδρου Αλ Σίσι; Υπάρχει Ελληνική αντιπροσωπεία στην Τρίπολη, ώστε να κρατά ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας (και πίεσης) στην κυβέρνηση του Φαγιέζ Αλ Σαράι; Υπάρχει ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας (και υποστήριξης) με τον Χαλίφα Χαφτάρ; 

Θυμίζουμε πως πρόσφατα ο Χαφτάρ είχε ανακοινώσει πως η Τουρκία και οι Τούρκοι αποτελούν στόχο για τις δυνάμεις του, επειδή βοηθούν έμπρακτα τις δυνάμεις του Φαγιέζ Αλ Σαράι στη μάχη για την κατάληψη της Τρίπολης.

Το παιχνίδι της οριοθέτησης της Ελληνικής ΑΟΖ παίζεται στη Λιβύη και στην Αίγυπτο…
Αναπαραγωγή του άρθρου μπορεί να γίνει μόνο με ξεκάθαρη αναφορά στην πηγή CosmoStatus και χρήση live link.



Πηγή: https://cosmostatus.blogspot.com/2019/07/blog-post_17.html

Πηγή: i-epikaira.blogspot.com