21.7.19

Αυτά θα ζητήσει η Τουρκία στην νέα Πενταμερή: Πάγωμα γεωτρήσεων και συνομοσπονδία ή δύο κράτη

Έρχεται νέα Πενταμερής Διάσκεψη για το Κυπριακό πιθανότατα το Σεπτέμβριο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Τουρκία αναμένεται να βάλει επίσημα στο τραπέζι το μοντέλο της συνομοσπονδίας, θέτοντας ως εναλλακτική επιλογή τα δύο κράτη αλλά και να επιδοθεί σε έναν εκβιασμό για τους φυσικούς πόρους.

Συγκεκριμένα θα ζητήσει να σταματήσει η Κυπριακή Δημοκρατία τις γεωτρήσεις, ώστε κι αυτή να σταματήσει να παρανομεί. 
 
Στην τουρκική πλευρά θεωρούν πως με τις κινήσεις τους αυτές η μπάλα θα βρεθεί στο γήπεδο του Προέδρου Αναστασιάδη, ο οποίος φέρεται στο παρελθόν να έχει συζητήσει τα σενάρια αυτά τόσο με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου όσο και με τον Κουντρέτ Οζερσάι. 
 
Η άτυπη Πενταμερής, που θα ακολουθήσει συνάντησης Αναστασιάδη και Ακιντζί, χαρακτηρίζεται ως κομβικής σημασίας καθώς από το αποτέλεσμά της θα εξαρτηθεί η συνέχεια. Την ίδια ώρα, είναι σαφές πως για να επαναρχίσουν οι συνομιλίες θα πρέπει να σταματήσει οποιαδήποτε παράνομη δραστηριότητα της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ. Προφανώς, το ίδιο θα ζητήσει και η Τουρκία, εάν και εφόσον αποδεκτεί την κυπριακή εισήγηση.
Να παγώσει, δηλαδή, το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αν και ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα θεωρηθεί ως μια win-win κατάσταση, ωστόσο στην περίπτωση αυτή δεν θα ισχύει. Και τούτο επειδή θα είναι στην πραγματικότητα εξίσωση ενός προγράμματος που έχει διαμορφωθεί και εφαρμόζεται από ένα κυρίαρχο κράτος, την Κυπριακή Δημοκρατία, με τις επιδρομικές επεκτατικές ενέργειες της Άγκυρας στην κυπριακή ΑΟΖ. 
Πάντως η επιλογή των δύο κρατών ίσως να είναι πιο συμφέρον για την Κυπριακή Δημοκρατία, αφού σαν κυρίαρχο κράτος ( και μάλιστα εντός ΕΕ) θα μπορέσει να φροντίσει για την ασφάλεια και την ευημερία των πολιτών της,  από μία επιλογή ομοσπονδίας ή συνομοσπονδίας όπου θα υποβιβάσει τους Ελληνοκυπρίους σε κοινότητα και θα τους αφήσει ομήρους κι ανοχύρωτους στις διαθέσεις της Άγκυρας, χωρίς δυνατότητα αυτοπροστασίας.
Επιπλέον η επιλογή των δύο κρατών θα είναι συμφέρουσα και για την Ελλάδα αφού το νησί (έστω και ακρωτηριασμένο) θα συνεχίσει να έχει έναν καθαρό ελληνικό και συμμαχικό χαρακτήρα και μάλιστα αν εξοπλιστεί ίσως μπορέσει να εφαρμοστεί και στην πράξη το δόγμα ενιαίου αμυντικού χώρου εναντίον της Τουρκίας.
Δυστυχώς η μεγάλη ευκαιρία του ελληνισμού χάθηκε το 1974, οποιαδήποτε ψευδαίσθηση ότι τα πράγματα μπορούν να επιστρέψουν όπως ήταν με υπογραφές και συμφωνίες...είναι ακριβώς αυτό...ψευδαισθήσεις.
 

Και καβγάς για την πρόταση
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, η υποβολή της τουρκικής πρότασης για τη συνδιαχείριση του φυσικού αερίου προκάλεσε καβγάδες στα κατεχόμενα. Η Άγκυρα αποφάσισε να κατατεθεί η πρόταση από τον Ακιντζί. Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε την οργή του Οζερσάι, ο οποίος και απευθύνθηκε προς την Άγκυρα διαμαρτυρόμενος. Η επιλογή να είναι ο Ακιντζί ο αγγελιαφόρος ήταν περισσότερο θέμα τακτικής. Προτίμησαν τον «συναινετικό» Ακιντζί από τον ακραίο Οζερσάι.
pronews