17.7.19

Μητσοτάκης και Ιερώνυμος θα συζητήσουν «από το μηδέν» για το Ταμείο της Εκκλησίας και την μισθοδοσία των κληρικών

Όλα ξεκινούν από την αρχή και η όποια συμφωνία είχαν Τσίπρας και Ιερώνυμος σε ότι αφορά την μισθοδοσία των ιερέων από το κράτος είναι πλέον άκυρη κατόπιν δηλώσεως του πρωθυπουργού Κ.Μητοστάκης μετά την πρώτη του συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος.

Ηταν η πρώτη εθιμοτυπικού χαρακτήρα επαφή των δύο ανδρών μετά τις εκλογές κατά την οποία αντάλλαξαν ευχές και φιλοφρονήσεις παρουσία των τηλεοπτικών καμερών αλλά προέκυψε πολύ σοβαρή είδηση
Μετά την κατάρρευσης της συμφωνίας που επιχείρησε η προηγούμενη κυβέρνηση για την εκκλησιαστική περιουσία και τον διαχωρισμό Εκκλησίας και Πολιτείας είχε απομείνει το ζήτημα της μισθοδοσίας των ιερέων.
Στην συζήτηση συμφωνήθηκε να τεθεί εξ αρχής το μισθολογικό των ιερέων, τα συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά καθώς και να επανεξετασθεί το θέμα της διδασκαλίας των Θρησκευτικών στα σχολεία.
Όλα ξεκινούν από το μηδέν λοιπόν και δεν ισχύει η συμφωνία Τσίπρα-Ιερώνυμου η οποία πρέπει να το τονίσουμε δεν ήταν αποδεκτή από την πλειοψηφία των μητροπολιτών.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι το άρθρο 3 του Συντάγματος που αναφέρει πως «Eπικρατούσα θρησκεία στην Eλλάδα είναι η θρησκεία της Aνατολικής Oρθόδοξης Eκκλησίας του Xριστού.» έχει κριθεί ως αναθεωρητέο από την προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
Mε 151 ψήφους κρίθηκε ως αναθεωρητέο το άρθρο 3 του Συντάγματος, το οποίο καθορίζει τις σχέσεις μεταξύ Κράτους και Εκκλησίας.
Στην πρόταση που υπερψηφίστηκε προτάσσεται η διακήρυξη ότι η Ελληνική Πολιτεία είναι θρησκευτικά ουδέτερη και ακολουθεί η αναγνώριση της Ορθόδοξης Εκκλησίας ως επικρατούσα θρησκεία.
Για την οποία διευκρινίζεται ότι είναι δογματικά ενωμένη με το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τις άλλες ορθόδοξες εκκλησίες. Το άρθρο συμπληρώνεται από ερμηνευτική δήλωση, με την οποία αποσαφηνίζεται ότι ο όρος «επικρατούσα θρησκεία» δεν αποτελεί αναγνώριση επίσημης κρατικής θρησκείας και, κυρίως, δεν συνεπάγεται δυσμενείς συνέπειες σε βάρος άλλων θρησκευμάτων και γενικότερα στην απόλαυση του δικαιώματος της θρησκευτικής ελευθερίας.
Η εκκλησία της Ελλάδος στο πρόσφατο υπόμνημα που εστάλη στους Προέδρους των κοινοβουλευτικών κομμάτων και τους ανεξάρτητους βουλευτές διατυπώνει την αντίθεση της στην προσθήκη περι ουδετεροθρησκείας. Για το ίδιο ζήτημα έχει εκφράσει ξεκάθαρα την αντίθεσή του και το Οικουμενικό Πατριαρχείο.
Η συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο ήταν η πρώτη για σήμερα για τον πρωθυπουργό. Θα ακολουθήσει η επίσκεψη στο υπουργείο Υγείας και η συνάντηση με τον επικεφαλής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Κλάους Ρένγκλινγκ.
Αργότερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να επισκεφθεί το υπουργείο Υγείας. Εκεί θα συνεργαστεί με τον υπουργό Βασίλη Κικίλια και τον υφυπουργό Βασίλη Κοντοζαμάνη.
Το απόγευμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί στο Μαξίμου με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ, με τον οποίον θα συζητήσει την οικονομική πολιτική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση. Εξάλλου, έχουν ήδη ξεκινήσει οι διεργασίες με τους θεσμούς, ενώ έχει προηγηθεί η συνάντηση του Ρέγκλινγκ με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, χθες στο υπουργείο Οικονομικών.
pronews