10.7.19

Η Φώφη Γεννηματά μπροστά στη μεγάλη (και αναπόφευκτη) απόφαση…



Του Νίκου Φυλάγγελου

Στα χέρια της, το ΠΑΣΟΚ έγινε Κίνημα Αλλαγής. Απέφυγε τη διάλυση. Κράτησε δυνάμεις. Μεγάλωσε και κατάφερε να απευθυνθεί σε περισσότερους πολίτες.
Η Φώφη Γεννηματά τακτοποίησε τους λογαριασμούς με την υστεροφημία της, καθώς ανέλαβε ένα κόμμα σε αποσύνθεση και στα όρια της διάλυσης, από τον Ευάγγελο Βενιζέλο, και κατάφερε να το διασώσει στο νέο πολιτικό σκηνικό, το οποίο διαμορφώνεται μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου.
Πλέον, είναι υποχρεωμένη να ζυγίσει τα δεδομένα και να καταλήξει άμεσα στις γενναίες αποφάσεις που επιβάλλει η συγκυρία. Το Κίνημα Αλλαγής δεν μπορεί να πάει παραπέρα. Δεν μπορεί να μεγαλώσει άλλο. Δεν μπορεί να απευθυνθεί σε μεγαλύτερο κοινωνικό ακροατήριο.

Το 32% που κατάφερε να συγκρατήσει ο Αλέξης Τσίπρας, επιβεβαιώνει ότι, ο πρώην πρωθυπουργός κληρονόμησε και εκφράζει σχεδόν το σύνολο της κοινωνικής βάσης της Κεντροαριστεράς. Του χώρου που στο παρελθόν κυριαρχούσε ολοκληρωτικά το τότε ΠΑΣΟΚ.
Με δεδομένη τη στρατηγική επιλογή Τσίπρα να μετεξελίξει τον ΣΥΡΙΖΑ σε “νέο ΠΑΣΟΚ”, το… πρώην ΠΑΣΟΚ δείχνει να μην έχει λόγο ύπαρξης. Επί της ουσίας, δεν έχει. Μοιάζει καταδικασμένο να περιθωριοποιηθεί σε συνιστώσα της Κεντροαριστεράς. Που, όσο θα φθείρεται η κυβέρνηση Μητσοτάκη και θα ανακτά δυνάμεις το “κόμμα Τσίπρα”, εκείνο θα συρρικνώνεται περισσότερο.
Η κόρη του Γιώργου Γεννηματά βρίσκεται μπροστά σε μια μεγάλη, όσο και αναπόφευκτη απόφαση: Την αυτοδιάλυση του Κινήματος Αλλαγής και τη σύμπραξη κοινού μετώπου με τον Αλέξη Τσίπρα. Τα επιμέρους, διαδικαστικά και προτάγματα πολιτικών και προσωπικών ισορροπιών, θα ακολουθήσουν.