7.7.19

Τι πρέπει “να ΄χει” ο επόμενος ΥΕΘΑ;

Από ονόματα ΥΕΘΑ που θα διαδεχτούν τον Ευάγγελο Αποστολάκη, άλλο τίποτα! Δεν γνωρίζουμε με ποια κριτήρια έχουν διαδοθεί. Παλαιότερα το ΥΠΕΘΑ το αναλάμβαναν “πικραμένοι δελφίνοι” της ηγεσίας του κόμματος. Ήταν το “χρυσό χάπι” για επίδοξους προέδρους και πρωθυπουργούς.
Ακόμη και μετά από 10 χρόνια κρίσης και δυσκολιών και με τα ελληνοτουρκικά να βρίσκονται στην κόψη του ξυραφιού φαίνεται ότι ορισμένοι εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν το ΥΠΕΘΑ με “αβάσταχτη ελαφρότητα”. Αλλά αυτά θα τα δούμε μετά από τις εκλογές…
Τι θα πρέπει να ΄χει ο επόμενος ΥΕΘΑ, με βάση την απλή λογική και τις συνθήκες που επικρατούν στα εθνικά μας θέματα; Μια λίστα των επιθυμητών προσόντων που κάθε μέσος πολίτης θα ήθελε να ΄χει ο άνθρωπος που θα διαχειριστεί χιλιάδες κόσμο, όπλα αξίας δισεκατομμυρίων και ενδεχομένως δύσκολες καταστάσεις σε Αιγαίο και νοτιοανατολική Μεσόγειο:
•Να γνωρίζει όσο το δυνατόν καλύτερα -αν όχι άριστα- τα θέματα της Εθνικής Άμυνας. Δεν υπάρχει χρόνος προσαρμογής και εκμάθησης. Αναγκαστικά από τη πρώτη ημέρα πρέπει να μπορεί να αναλάβει. Υπάρχουν πολιτικοί που έχουν αυτές τις γνώσεις. Δεν “παίζουν” σε κανένα από τα σενάρια που κυκλοφορούν για την επόμενη πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ.
•Θα ήταν πάρα πολύ καλό ο επόμενος ΥΕΘΑ να έχει άνεση επικοινωνίας με την Τουρκία, ανάλογη μ΄ αυτή που ΄χει ο σημερινός ΥΕΘΑ με τον Ακάρ. Επειδή κάποιοι απόστρατοι “γαλάζιας απόχρωσης” θα σπεύσουν να μας “κατηγορήσουν” ότι προτείνουμε την παραμονή Αποστολάκη να επισημάνουμε ότι η ΝΔ έχει πολιτικούς που μιλούν ακόμη και με Ερντογάν αν χρειαστεί. Επίσης κανένας τους δεν έχει ακουστεί για τη θέση του ΥΕΘΑ, γιατί οι εσωκομματικές αντιπαραθέσεις και αντιπάθειες μάλλον προέχουν.
Το γιατί είναι καλό να υπάρχουν ανοιχτοί δίαυλοι επικοιωνίας σε υψηλό επίπεδο είναι νομίζουμε κατανοητό.
•Να ακούει τις εισηγήσεις της στρατιωτικής ηγεσίας από την οποία μόνο ένα πράγμα πρέπει να απαιτήσει: να του μεταφέρουν την πραγματική εικόνα όλων των καταστάσεων και των γεγονότων. Να καταστήσει σαφές ότι όποιος επιχειρήσει να “στρογγυλέψει” την κατάσταση με τα γνωστά “όλα καλά κ.υπουργέ” θα ΄χει συνέπειες.
•Να υπογράφει. Να μην φοβάται να λύνει θέματα βάζοντας υπογραφές όταν χρειάζεται και να παροτρύνει όλο το “σύστημα” να κάνει το ίδιο. Με λίγα λόγια να μην πέσει στην παγίδα του “άστο για τον επόμενο”,στην οποία πολλοί έπεσαν οδηγώντας τις ΕΔ σε αδιέξοδα από τα οποία ακόμη δεν μπορούμε να βγούμε.
*Να ασχοληθεί με όσα μπορούν να αποδώσουν άμεσα στις επιχειρησιακές δυνατότητες των ΕΔ. Είναι πολύ απλό να καταλάβει ποια είναι αυτά.
•Να ασχοληθεί με τρόπο ουσιαστικό με το προσωπικό των ΕΔ, αφήνοντας την κομματική του ταυτότητα στο σπίτι του. Να πετάξει στο καλάθι των αχρήστων τα “χαρτάκια” που θα φθάσουν στο γραφείο του και να κλείσει το τηλέφωνό του σ΄ όλους τους “μπαρμπάδες” που θα σπεύσουν να του τηλεφωνήσουν.
•Να ζητήσουμε να ΄χει όραμα για Άμυνα που θα ΄ναι Εθνική σ΄ ότι έχει να κάνει με την αμυντική βιομηχανία κι ότι μπορεί αυτή να παράξει, θα μας καθιστούσε υπέρμετρα …ρομαντικούς. Ας το ευχηθούμε…
militaire