11.7.19

Τα έθνη πρέπει να θέσουν τέρμα στον πόλεμό τους κατά της ιστορίας τους


 
                             του Στέλιου Παπαθεμελή*
 



      Στα αρνητικά των εκλογών της Κυριακής υπολογίζεται το γεγονός ότι τα εθνικά θέματα δεν μέτρησαν στο βαθμό της αξίας τους στο τελικό αποτέλεσμα. Είναι ολοφάνερες οι ευθύνες γι’αυτό του μέσου Έλληνα ψηφοφόρου. Έτσι εξηγείται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ηττήθη μεν, αλλά δεν ξεριζώθηκε … σύρριζα και ο κ. Τσίπρας είναι αρχηγός Αξιωματικής αντιπολίτευσης με 32% ποσοστό δόξης λαμπρόν. Το deal των Πρεσπών δυστυχώς «στεφανώνει» τον κ. Τσίπρα και «κυνηγά» τον κ. Μητσοτάκη μήπως και το υποτιμήσει και δεν το «σεβασθεί». Εφ’ώ και ο εκπρόσωπος της Μέρκελ Στέφεν Ζαϊμπερτ συγχαίρει τον νικητή, αλλά περισσεύουν οι έπαινοι της καγκελαρίου προς τον ηττημένο «για τη συνεργασία τους πάντα σε μια σχέση εμπιστοσύνης και αλληλοκατανόησης»! Με υπόδειξη προς τη Ν.Δ. ότι «το Βερολίνο ελπίζει πως η νέα κυβέρνηση θα τηρήσει την συμφωνία των Πρεσπών»!!!

    Στα θετικά του εκλογικού αποτελέσματος συναριθμείται η μη εκλογή κορυφαίων στελεχών του διεθνιστικού εθνομηδενισμού και της εθνοαποδόμησης όπως: Ρεπούση, Τατσόπουλος, Ψαρριανός, Δανέλλης κ.α.

      Στην Εξόδιο από την εξουσία του Αλέξη Τσίπρα μας προέκυψε «να παρουσιάζει όπλα» μια πολλαπλή γερμανική κουστωδία. Ο ηττημένος αποχωρεί με τον «έπαινον του Δήμου και των σοφιστών» (Καβάφης) προεξάρχοντος του Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε. Ο ισχυρός γερμανός πρώην Υπ. Οικ. και νυν Πρόεδρος του Κοινοβουλίου έσπευσε πρώτος και μάλιστα προεκλογικά να εγκωμιάσει τον κ. Τσίπρα. Και μάλιστα όχι γιατί από κοινού με τις αποφάσεις τους καταβαράθρωσαν την ελληνική οικονομία, αλλά για το …..deal των Πρεσπών!

    «Το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας ξεμπλόκαρε τη σχέση με τη “Βόρεια Μακεδονία” είναι μια αξιοσημείωτη επίδοση ενός statesman- ειδικά αφού υποχρεώθηκε να υποστεί την εσωτερική αντίδραση»!

    Η Zeit προέβαλε την δήλωση Σόϊμπλε επαυξάνοντάς την με το ακόλουθο ανάμικτο αισθημάτων θαυμασμού και επίκρισης σχόλιο (το συνηθίζουν αυτό οι γερμανοί): «Υπερβολικά επιτυχημένος για τους Έλληνες ο Αλέξης Τσίπρας οδήγησε τη χώρα του εκτός της κρίσης χρέους, αλλά οι ψηφοφόροι δεν του συγχωρούν τα μέσα που χρησιμοποίησε […] Έμαθε γρήγορα και κατάφερε να βγάλει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα από το μνημόνιο. Ολοκλήρωσε τις ιδιωτικοποιήσεις, αύξησε τους φόρους της μεσαίας τάξης, οδήγησε την χώρα του σε πλεονάσματα και αποκατέστησε την πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές. Αλλά το τίμημα είναι βαρύ, αφού χάθηκε το 25% του ΑΕΠ, η μεσαία τάξη εξαθλιώθηκε και 500.000 νέοι εγκατέλειψαν τη χώρα».

     Όσο για τον Σόϊμπλε αποκλείεται ο άνθρωπος να έχει όποια σοβαρή επαφή με την κλασσική ελληνική γραμματεία. Αν είχε την παραμικρή θα απέφευγε αυτήν τη γλοιώδη αναφορά η οποία αντιστρέφεται κατά του εαυτού του τελικά.  Εξηγούμεθα : Δημόκριτος ο Αβδηρίτης έλεγε: “Ευλογέειν επί καλοίς έργμασι καλόν∙ το γάρ επί φλαύροισι κιβδήλου και απατεώνος έργον” (=ο έπαινος για ωραίες πράξεις είναι ωραίο, ενώ ο έπαινος για κακές πράξεις χαρακτηρίζει άνθρωπο κίβδηλο και απατεώνα!)

    Τα πρώτα θετικά δείγματα του νέου πρωθυπουργού είναι ο σεβασμός και η αποκατάσταση της Ελληνορθόδοξης παράδοσης του Γένους στην τελετή της ορκωμοσίας,  η προβολή της οικογένειας επίσης και μια πρώτη δήλωσή του «Είμαστε πολύ λίγοι για να είμαστε διχασμένοι!»

    Σωστή η αφετηρία του νομοθετικού έργου με τον καταταλαιπωρημένο Ποινικό Κώδικα και το περιβόητο άσυλο των (ανιάτων εγκεφάλων) στα Α.Ε.Ι.

     Ευπρόσδεκτες οι διαβεβαιώσεις της εκπροσώπου της Ε.Ε. για την εξωτερική πολιτική Φεντερίκα Μογκερίνι: «Η Ε.Ε. θα ανταποκριθεί κατάλληλα και με πλήρη αλληλεγγύη προς την Κύπρο, τα μέτρα αναμένεται να γίνει προσπάθεια να συγκεκριμενοποιηθούν στο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της 15ης Ιουλίου».

      Επείγει: α. η επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 ν.μ. (ασφαλώς και θα αφήσουμε ευρείς διαδρόμους για την ελεύθερη ναυσιπλοΐα στο Αιγαίο), β. γνωστοποίηση στα Η.Ε. με συντεταγμένες της ελληνικής Α.Ο.Ζ., γ. ανακήρυξη και οριοθέτηση με Κύπρο και Αίγυπτο. Σε αυτά να σπεύσουμε ταχέως.

     Στο μεταξύ ο κάκιστος δαίμων της Κύπρου η Βρετανία res in transitu λόγω Brexit για την Ε.Ε. επιμένει ως την τελευταία στιγμή που θα έχει την ευρωπαϊκή ιδιότητα να μειοψηφεί στις υπέρ Κύπρου αποφάσεις της Ένωσης και δυστυχώς είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα πράξει το ίδιο στις 15/7/2019 μποϋκοτάροντας τα όποια μέτρα κατά Τουρκίας αποφασίσει η Ε.Ε.

     Ο μέχρι προχθες ΥπΕξ. Κατρούγκαλος επανέλαβε και πάλιν και πολλάκις το παραμύθι της «συνδιαχείρισης» στο Αιγαίο ανταγωνιζόμενος το win-win του Ρετζέπ Ταγιπ και του πρέσβη Πάϊατ.

      Η νέα κυβέρνηση έχει πολλά να πράξει. Κληρονομεί πλήθος ανοιχτές πληγές στα μείζονα εθνικά θέματα και οφείλει ευθύς αμέσως να δώσει μηνύματα εθνικής αποφασιστικότητας προς τον εξ ανατολών ανισόρροπο γείτονα, αλλά και τους εκ Βορρά Ράμα και Ζάεφ. Ο κ. Μητσοτάκης πριν συναντήσει τον Ζάεφ να συμβουλευθεί την επιστημονική ομάδα η οποία επεξεργάστηκε τους λόγους ακυρότητας της διαβόητης προδοτικής συμφωνίας των Πρεσπών. Το κείμενο βρίσκεται στο γραφείο του και οι συντάκτες του είναι στη διάθεσή του. Όπως βέβαια και άλλοι ειδικοί επιστήμονες που έχουν συντάξει αναλόγου περιεχομένου και διατακτικού κείμενα.

     Ο Pierre Manent [Γάλλος Καθηγητής πολιτικής φιλοσοφίας], παραμένει πάντα επίκαιρος : α. «Εκπλήσσομαι με το λήθαργο των Ευρωπαίων που φαίνεται να συναινούν στην εξαφάνισή τους. Και το χειρότερο, ερμηνεύουν αυτήν την εξαφάνιση ως απόδειξη της ηθικής τους ανωτερότητας»!

      β. «Τα έθνη μας πρέπει να θέσουν τέρμα στον πόλεμο που διεξάγουν κατά της ιστορίας τους», (Figaro, 4/7/2019, Μεταφρ. Ε. Νιάνιος).




* Πρόεδρος Δημοκρατικής Αναγέννησης