2.7.19

Φιλοξενία και ενδιαφέρον Κινέζων υπηρεσιακών παραγόντων-φυτοϋγειονομικών ελεγκτών για τα αγροτικά προϊόντα της Πέλλας


Στη φιλοξενία και ξενάγηση Κινέζων υπηρεσιακών παραγόντων - φυτοϋγειονομικών ελεγκτών της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας προχώρησε η Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας, συμμετέχοντας σε πρόγραμμα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που αφορούσε σε επίσκεψη εμπειρογνωμόνων στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας το διάστημα 20 Ιουνίου έως 29 Ιουνίου 2019, με σκοπό τη συνεργασία Ελλάδας και Κίνας στον  αγροτικό τομέα.





Οι Κινέζοι ελεγκτές της υπηρεσίας Τελωνείων της Κίνας επισκέφτηκαν οπωρώνες της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας με ροδάκινα, νεκταρίνια, βερίκοκα, δαμάσκηνα και κεράσια στις περιοχές της Σκύδρας, Δάφνης, Σανδαλίου (25-06-2019), καθώς επίσης τα συσκευαστήρια των ΑΦΟΙ ΜΠΑΛΑΚΑΝΑΚΗ στην Καλλίπολη, ΝΕΑΣΤΑΡ ΦΡΟΥΙΤ στη Σκύδρα και ΝΕΑ ΕΞΦΡΟΥΙΤ στη Σκύδρα. Τους ελεγκτές συνόδευσαν ο Περιφερειακός Σύμβουλος Πέτρος Ζέρζης εκπροσωπώντας την Αν. Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας Αθηνά Αθανασιάδου– Αηδονά, υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και υπάλληλοι της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Πέλλας. 
Κατά τη διάρκεια της δεύτερης επίσκεψης τους στην Πέλλα (28-06-2019), το κλιμάκιο των ελεγκτών, συνοδευόμενο από την αρμόδια υπηρεσία Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, επισκέφθηκαν περιοχές του Δήμου Έδεσσας. Εκεί ξεναγήθηκαν από τα στελέχη της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Πέλλας σε εγκαταστάσεις παραλαβής και πρόψυξης κερασιών και σε κερασώνες στις τοπικές κοινότητες Κερασιάς και Παναγίτσας, όπου και ενημερώθηκαν αναλυτικά για τον τρόπο παραγωγής, την πρώτη επεξεργασία αμέσως μετά τη συγκομιδή, την τήρηση ιχνηλασιμότητας, το πρόγραμμα επισκοπήσεων για εχθρούς και ασθένειες καραντίνας και τις πιστοποιήσεις. Στα κλιμάκια δόθηκαν αναμνηστικά δώρα και βιβλία της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας και εγχειρίδια σχετικά με την καλλιέργεια της κερασιάς.
Οι επισκέπτες είδαν από κοντά τους καρπούς πάνω στα δένδρα πριν τη συγκομιδή, ενημερώθηκαν για τις διαδικασίες ελέγχου στην παραγωγή αλλά και στην τυποποίηση των φρούτων, αποκομίζοντας τις καλύτερες εντυπώσεις. Ευχαρίστησαν παράλληλα την Αν. Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας Αθηνά Αθανασιάδου-Αηδονά για τη φιλοξενία και συνεχάρησαν τους υπηρεσιακούς παράγοντες της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας για την ενδελεχή ενημέρωση που είχαν τις δύο ημέρες που βρέθηκαν στην Πέλλα.
 «Ο αγροτικός τομέας στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της τοπικής οικονομίας, συνδράμοντας τα μέγιστα στην περιφερειακή και την εθνική οικονομία, αντίστοιχα.
Η ποιότητα των προϊόντων που παράγονται από τους αγρότες της περιοχής μας είναι αδιαμφισβήτητη και αυτό φαίνεται από τις εξαγωγές σε όλο τον κόσμο. Ευχαριστώ τα στελέχη της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας που με την άρτια επιστημονική τους κατάρτιση σε αγροτικά θέματα ενημέρωσαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τους φιλοξενούμενους Κινέζους ελεγκτές.

Οι ευκαιρίες που εμφανίζονται για συνεργασίες και εξωστρεφείς δράσεις πρέπει να στηρίζονται από όλους και να μη μένουν στα χαρτιά, για να είναι επωφελείς και επικερδείς για όλους τους ενδιαφερόμενους» ανέφερε η Αν. Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Αθηνά Αθανασιάδου – Αηδονά σε δήλωσή της.