22.6.19

Μεταξύ Λέβιθας, Λέρου και Καλύμνου το πλωτό γεωτρύπανο Yavuz με τη συνοδεία φρεγάτας ΜΕΚΟ 200

Στην περιοχή μεταξύ Νάξου και Κω κινείται το τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο Yavuz Deepsea metro.
Πιο συγκεκριμένα, το τουρκικό σκάφος συνοδευόμενο από τουλάχιστον μια φρεγάτα του τουρκικού Ναυτικού την F-242 Fatih κλάσης ΜΕΚΟ 200 βρίσκεται στο τρίγωνο Λεβίθας-Λέρου-Καλύμνου κινούμενο νοτιοανατολικά προς την Κω.

Το τουρκικό σκάφος δεν ακολουθεί ανατολική πορεία και εντός των τουρκικών χωρικών υδάτων, αλλά κινείται σε διεθνή (αν και χωρίς να είναι επιβεβαιωμένο) ύδατα προτιμώντας να εμφανίζεται κεντρικά του Αιγαίου και ως επίδειξη δύναμης, στην Ελλάδα η οποία απλώς παρακολουθεί.
Τα τουρκικά ΜΜΕ αναφέρουν πως το πλοίο είναι σε θέση να τρυπήσει σε βάθος ως και 12.200 μέτρα με την εξέδρα της γεώτρησης στο εσωτερικό του πλοίου να δύναται να φτάσει τα 130 τμ.

Στόχος του σκάφους είναι η πραγματοποίηση γεώτρησης στην κυπριακή ΑΟΖ αν και δεν μπορούν να αποκλειστούν «εκπλήξεις» από την πάντα απρόβλεπτη Τουρκία κατευθύνοντας το σκα΄φος στην περιοχή του Καστελορίζου, αν και αυτό το απέκλεισε κατηγορηματικά ο πρωθυπουργός Α.Τσίπρας.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός, ανέφερε σε δηλώσεις του σήμερα, ότι η προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας συνιστά ένδειξη αδυναμίας, ενώ εκτίμησε ότι παρά το γεγονός ότι ο κίνδυνος ενός ατυχήματος στο Αιγαίο δεν μπορεί να αποκλειστεί, δεν είναι στους σχεδιασμούς της Τουρκίας να προκαλέσει ένα θερμό επεισόδιο, «γιατί αν το έκανε αυτό θα επιδείνωνε ακόμα περισσότερο τη θέση της», όπως είπε.
«Η Τουρκία σήμερα είναι απομονωμένη, βρίσκεται σε αντιπαράθεση με την Ευρώπη και τις ΗΠΑ»,σημείωσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, υποστηρίζοντας ότι το κεντρικό δίλημμα που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η ίδια είναι «αν θα μείνει προσανατολισμένη προς τη Δύση ή θα πάει στην Ανατολή»
Ερωτηθείς για την πιθανότητα η Τουρκία να επιχειρήσει να προβεί σε γεωτρήσεις στην περιοχή του Καστελόριζου, ο κ. Τσίπρας απέκλεισε κατηγορηματικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ξεκαθαρίζοντας ότι η Ελλάδα δεν θα επιτρέψει στην Τουρκία να πλησιάσει στην περιοχή.
«Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν σχέδια, και αυτά τα σχέδια είναι σε γνώση μας, τα έχουμε μελετήσει, έχουν έρθει στο ΚΥΣΕΑ, έχουν εγκριθεί. Δεν θα φτάσουν ως εκεί γιατί θα τους αποτρέψουμε να φτάσουν ως εκεί», υπογράμμισε ο ίδιος, ενώ παράλληλα τόνισε ότι «η Ελλάδα είναι μια κυρίαρχη χώρα που έχει τη δυνατότητα να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα και την κυριαρχία της».
«Δεν υπάρχει σενάριο όπου θα βρεθεί γεωτρύπανο να κάνει γεωτρήσεις στην ελληνική υφαλοκρηπίδα γιατί αυτό δεν θα μπορέσει να γίνει πράξη, θα εμποδιστεί», κατέληξε.
PRONEWS