15.6.19

Η Τουρκία «αποχαιρετά» την Δύση: Θερμή υποδοχή Ρ.Τ.Ερντογάν από Ρωσία, Κίνα & Ιράν στο SCO - Επίθεση σε ΗΠΑ & Ισραήλ

Η Τουρκία «αποχαιρετά» την Δύση: Θερμή υποδοχή Ρ.Τ.Ερντογάν από Ρωσία, Κίνα & Ιράν στο SCO - Επίθεση σε ΗΠΑ & Ισραήλ
"Σφραγίζεται" η γεωπολιτική στροφή της Αγκυρας προς την Ανατολή και την Ευρασία με τον Ρ.Τ.Ερντογάν να βλέπει κατ' ιδίαν και ξεχωριστά τους Β.Πούτιν, Ξι Ζινπίν, Χ.Ρουχανί, στο περιθώριο της 5ης Συνόδου CICA (Summit of the Conference on Interaction and Confidence-Building Measures in Asia) στο Dushanbe του Τατζικιστάν και να μιλά για μεγαλεπήβολα ευρασιατικά έργα.
Στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης, (SCO) στον οποίο θέλει να γίνει πλήρες μέλος η Τουρκία, συμμετέχουν η μέλη Ρωσία, η Κίνα, το Καζακστάν, το Κιργιζιστάν, το Τατζικιστάν και το Ουζμπεκιστάν
Η Τουρκία μέχρι στιγμής έχει ρόλο διαμεσολαβητή-παρατηρητή .
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρ.Τ.Ερντογάν εκφώνησε ένα πύρινο λόγο κατά των δυτικών για «τα προβλήματα ασφαλείας που δημιουργούν στη Τουρκία» για τις σύγχρονες προκλήσεις ζητώντας να ενταχθεί η χώρα του στον "Δρόμο του Μεταξιού"!
Κατηγόρησε εμμέσως πλην σαφώς τις ΗΠΑ «για υποστήριξη στην τρομοκρατία που θέλει να πλήξει τη Τουρκία»: «Εμείς πολεμούμε επί 35 χρόνια την τρομοκρατία από το ISIS μέχρι το PKK, FETO, Αλ Κάιντα. Εχουμε θυσιάσει πολλούς πολίτες μας στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Πρέπει να έχουμε αποφασιστική και ξεκάθαρη στάση στο θέμα αυτό, αντίθετα με άλλους που την υποθάλπουν και φιλοξενούν στο έδαφός τους τρομοκράτες» εννοώντας την φιλοξενία του Φ.Γκιουλέν στην Πενσυλβάνια των ΗΠΑ.
Και βέβαια δεν παρέλειψε να επιτεθεί στο Ισραήλ:
"Η Τουρκία δεν πρόκειται ποτέ να δεχτεί και απορρίπτει το "fait accompli" στην Ιερουσαλήμ. Η Τουρκία έχει συγκεκριμένη θέση και ενεργό στάση στο Παλαιστινιακό ζήτημα" τόνισε ο Ερντογάν και πρόσθεσε:
"Ο εξτρεμισμός, η βία και η τρομοκρατία ανεβαίνουν συνεχώς σε παγκόσμιο επίπεδο.
Αυτές οι συγκρούσεις είναι γεωγραφικά πολύ κοντά μας, υπάρχουν εσωτερικοί πόλεμοι, πόλεμοι δια αντιπροσώπων, και τρομοκρατία.
Η Σύνοδος αυτή γίνεται σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο στο περιθώριο περιφερειακών και παγκόσμιων γεγονότων.
Η συνεργασία μας πρέπει να εμβαθύνει, πρέπει να υπάρξει "θεσμικοποίηση" του συνεδρίου και των δομών με ανάθεση εργασιών.
Πρέπει να παρθούν συγκεκριμένα μέτρα για να διασφαλιστούν οι βάσεις και να διατηρηθεί η συνεργασία προς όφελος των πολυμερών λύσεων που είναι βασισμένες στην ισότητα!
Εμείς δίνουμε μεγάλη σημασία στην ανάπτυξη συνδιασμένων μεταφορικών γραμμών στην περιοχή μας.
Υποστηρίζουμε την ανακατασκευή ενός σύγχρονου "Δρόμου του Μεταξιού"
Δημιουργία ενός διαδρόμου που ξεκινά από την Κασπία και θα διέρχεται από Ανατολή-Δύση-Μέση Ανατολή, θα περνά τον Καύκασο και την Κεντρική Ασία!
Ελπίζω η Σύνοδος να είναι το κομβικό σημείο μιας μακροπρόθεσμης αλληλεγγύης μεταξύ μας!
Εμείς πολεμούμε επί 35 χρόνια την τρομοκρατία από το ISIS μέχρι το PKK, FETO, Αλ Κάιντα. Εχουμε θυσιάσει πολλούς πολίτες μας στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Πρέπει να έχουμε αποφασιστική και ξεκάθαρη στάση στο θέμα αυτό".




President Recep Tayyip and President Vladimir met before the beginning of the fifth Summit of the Conference on Interaction and Confidence-Building Measures in Asia (CICA) in Dushanbe, Tajikistan.

29 άτομα συζητούν σχετικά με αυτό




"There are conflicts in our close geography, there are domestic wars, proxy wars and terrorism." - President Erdogan


pronews,gr