1.6.19

Κίνα για F-35: Είναι άχρηστο απέναντι στο Su-57 - Ποιο αναφέρει ως το μυστικό όπλο του ρωσικού μαχητικού


Το ρωσικό μαχητικό Su-57 στέλνει το F-35 στα… σκουπίδια (ή είναι για τα "μπάζα") σύμφωνα με τα κινεζικά ΜΜΕ.
Η κινεζική ιστοσελίδα Mil.news.sina η οποία ασχολείται με αμυντικά θέματα δημοσίευσε πρόσφατα ένα αναλυτικό κείμενο σύμφωνα με το οποίο το ρωσικό μαχητικό πέμπτης γενιάς δεν έχει αντίπαλο.
Σύμφωνα με το άρθρο το στρατηγικό δόγμα της Ρωσίας είναι απλό: Πυρηνικά όπλα για να αμυνθεί σε περίπτωση μιας ολοκληρωτικής επίθεσης και προηγμένα μαχητικά, άρματα μάχης (κυρίως) για να επικρατεί σε συγκρούσεις μικρής κλίμακας.

Στη συνέχεια το κινεζικό ιστολόγιο παρουσιάζει τον «κρυφό άσσο» του Su-57 το ραντάρ του το οποίο αποκαλεί ως «ραδιο- φωτονικό» (radio-photonic radar) λέγοντας πως έχει εμβέλεια 500 χλμ., ικανότητα ανάλυσης στόχου δεκάδες φορές καλύτερη από αυτή των συμβατικών ραντάρ και ικανότητα νa αλλάζει πολλές  φορές την συχνότητα του το δευτ. χωρίς να υποβαθμίζονται οι επιδόσεις του.
Τι ακριβώς εννοεί βέβαια το κινεζικό site αφενός με τον όρο "ραδιο-φωτονικό" και αφετέρου τι εννοεί ως «συμβατικό» η «παραδοσιακό» ραντάρ είναι άγνωστο, όπως και εάν σε αυτά περιλαμβάνει και τα συστήματα AESA.
Στη συνέχεια το κινεζικό άρθρο αναφέρει πως το ρωσικό ραντάρ νικά κατά κράτος το Σύστημα Αυτοπροστασίας AN/ASQ-239 του F-35, ιδιαίτερα την ικανότητά του στις παρεμβολές, ένα πεδίο όπου τα προηγούμενα χρόνια η ρωσική Αεροπορία ήταν απολύτως αδύναμη, απέναντι στα αμερικανικά συστήματα.
«Το ρωσικό ραντάρ απλώς θα αγνοήσει τις όποιες παρεμβολές συνεχίζοντας κανονικά τη λειτουργία του», αναφέρει.
Με δεδομένο το γεγονός ότι το F-35 στηρίζεται στο ηλεκτρονικό του πακέτο για να αντισταθμίσει την αδυναμία του, στην ταχύτητα και την περιορισμένη ευελιξία, το Mil.news.sina λέει πως το F-35 δεν έχει κανένα πλεονέκτημα απέναντι στο Su-57, από τη στιγμή που τα δύο είναι stealth.

pronews.gr