9.6.19

Ο Ερντογάν αλλάζει τη σύνθεση των αξιωματικών στα κατεχόμενα - Προάγγελος τουρκικών κινήσεων;

Ο Ερντογάν αλλάζει τη σύνθεση των αξιωματικών στα κατεχόμενα - Προάγγελος τουρκικών κινήσεων;
Σύμφωνα με τον έγκυρο Τούρκο δημοσιογράφο και επικριτή του Ερντογάν, Αμπντουλάχ Μποζγκούρτ, ο οποίος έχει στην κατοχή του απόρρητα έγγραφα του τουρκικού στρατού, έχουμε την μαζική χρήση χαλκευμένων αποδεικτικών στοιχείων από το τουρκικό γενικό επιτελείο, ως πρόσχημα για την απομάκρυνση ανώτερων αξιωματικών της 39ης  μεραρχίας πεζικού στην κατεχόμενη Κύπρο.

Ερωτηματικό παραμένει αν αυτές οι διώξεις γίνονται στο πλαίσιο του εμμονικού κυνηγιού μαγισσών του Ερντογάν ή είναι προάγγελος εξελίξεων και τουρκικής κινητικότητας στην Κύπρο , με τον Τούρκο πρόεδρο να προτίμα να ''γεμίσει'' τις θέσεις των αξιωματικών με νεο-εθνικιστές και ισλαμιστές.
Οι κατηγορίες εναντίον των Τούρκων αξιωματικών αφορούσαν νέο σχέδιο πραξικοπήματος και τρομοκρατίας.
Τα αποδεικτικά στοιχεία που παρουσίασαν οι τουρκικές αρχές για τη στήριξη των σοβαρών κατηγοριών  κατά των αξιωματικών περιελάμβαναν τραπεζικούς λογαριασμούς που διατηρούσαν οι συγγενείς τους στην Τουρκία,στην τράπεζα Bank Asya, η οποία ήταν ένα δημοφιλές χρηματοπιστωτικό ίδρυμα και μία από τις καλύτερες κεφαλαιοποιημένες τράπεζες της χώρας.
Η κυβέρνηση ανέλαβε την τράπεζα στις 4 Φεβρουαρίου 2015, όταν ο Erdoğan ξεκίνησε μια σημαντική καταστολή του κινήματος Gülen. Ήταν μια επιχείρηση για να τιμωρήσουν επενδυτές και μετόχους της τράπεζας που αποφάσισαν να μην στηρίξουν την κυβέρνηση Erdoğan.
Σύμφωνα με τα στοιχεία των μόνο ο λοχίας  Doğan είχε λογαριασμό στη Bank Asya. Στην περίπτωση έξι αξιωματικών, ένας συγγενής είχε λογαριασμό στην τράπεζα, το οποίο ήταν αρκετή για να τιμωρήσει τους αξιωματικούς.
Μια άλλη αστεία κατηγορία είναι ότι μερικοί αξιωματικοί ή οι συγγενείς τους είχαν κατεβάσει η χρησιμοποιούσαν την εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων μέσω κινητού τηλεφώνου ByLock. Η τουρκική κυβέρνηση έχει ποινικοποιήσει αποτελεσματικά τη χρήση πολλών εφαρμογών κρυπτογραφημένων μηνυμάτων, αν και δεν υπάρχει τέτοια διάταξη στον ποινικό κώδικα. Όχι μόνο ByLock αλλά και άλλες κρυπτογραφημένες εφαρμογές όπως Viber, Telegram, WhatsApp, Messenger, Tango και Coco, σαν να είναι η χρήση τους για εγκληματική συμπεριφορά.
Δείτε εδώ τα απόρρητα τουρκικά στρατιωτικά έγγραφα