21.6.19

Τελεσίγραφο Ν.Τραμπ προς Ιράν δια μέσου Ομάν: «Θα σας επιτεθώ» - «Θα έχει συνέπειες η πράξη αυτή» λένε οι Ιρανοί

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έστειλε τελεσίγραφο στο Ιράν, προειδοποιώντας την Τεχεράνη για άμεση επίθεση εκτός εάν προσέλθει στο τραπέζι του διαλόγου.
Η αποκάλυψη για το τελεσίγραφο του Τραμπ στο Ιράν έρχεται λίγες ώρες μετά το δημοσίευμα των New York Times πως ο Αμερικανός πρόεδρος είχε αποφασίσει να βομβαρδίσει στόχους στο Ιράν, τα ξημερώματα της Παρασκευής, αλλά την τελευταία στιγμή και παρά την κινητοποίηση μεγάλων αμερικανικών αεροναυτικών δυνάμεων, άλλαξε απόφαση!

Ιρανοί αξιωματούχοι, μιλώντας στο Reuters, υποστήριξαν πως η Τεχεράνη έλαβε μήνυμα μέσω του Ομάν (σ.σ. στενό σύμμαχο των ΗΠΑ στην περιοχή) από τον πρόεδρο των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της νύχτας. Το «μήνυμα» του Τραμπ προειδοποιούσε για επικείμενη επίθεση των ΗΠΑ στο Ιράν!
Η επικοινωνία έγινε μετά το δημοσίευμα των Times, σύμφωνα με το οποίο ο Τραμπ είχε εγκρίνει βομβαρδισμό στόχων του Ιράν τα ξημερώματα της Παρασκευής ως αντίποινα για την κατάρριψη του αμερικανικού drone.
«Στο μήνυμά του, ο Τραμπ είπε πως ήταν αντίθετος με πόλεμο με το Ιράν και ήθελε να συζητήσει με την Τεχεράνη για διάφορα ζητήματα. Έδωσε λίγη ώρα για να δώσουμε την απάντησή μας αλλά η άμεση απάντηση του Ιράν ήταν πως ο Ανώτατος Ηγέτης Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ θα αποφάσιζε για αυτό το θέμα» είπε Ιρανός αξιωματούχος, υπό το καθεστώς της ανωνυμίας, μιλώντας στο Reuters.
Δεύτερος Ιρανός αξιωματούχος υποστήριξε ότι «κάναμε σαφές ότι ο ηγέτης (Χαμενεΐ) είναι αντίθετος με οποιαδήποτε συζήτηση, αλλά το μήνυμα επρόκειτο να του μεταβιβαστεί για να αποφασίσει. Ωστόσο, είπαμε στον αξιωματούχο του Ομάν ότι οποιαδήποτε επίθεση στο Ιράν θα είχε συνέπειες στην περιοχή και διεθνώς».
Σύμφωνα με τους New York Times, ο Ντόναλντ Τραμπ διέταξε επίθεση κατά στρατιωτικών στόχων εντός του ιρανικού εδάφους, κυρίως εναντίον ραντάρ και συστοιχιών αντιαεροπορικών πυραύλων.
Στρατιωτικά αεροσκάφη είχαν ήδη απογειωθεί και πλοία είχαν λάβει θέσεις, αλλά δεν είχε ακόμα εκτοξευθεί κανένας πύραυλος όταν ανακλήθηκε η προεδρική διαταγή.
Η επίθεση επρόκειτο να γίνει λίγο πριν από τα ξημερώματα σήμερα Παρασκευή (21.06.2019), ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο αριθμός των θυμάτων στις τάξεις των ιρανικών ένοπλων δυνάμεων αλλά και μεταξύ των αμάχων, σύμφωνα με το δημοσίευμα.
Τόσο ο Λευκός Οίκος όσο και το Πεντάγωνο ούτε διαψεύδουν ούτε επιβεβαιώνουν το δημοσίευμα. Αρνήθηκαν, όπως γράφουν οι New York Times, να σχολιάσουν ενώ δεν ζήτησαν την ανάκληση του άρθρου για να αμφισβητήσουν την αξιοπιστία του.
pronews