19.6.19

Έσπασε όλα τα φράγματα το ελληνικό ομόλογο


Τα ελληνικά δεκαετή ομόλογα διευρύνουν τα κέρδη τους, καθώς η ζήτηση παραμένει ισχυρή μετά την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.
Τα ελληνικά ομόλογα ξεπέρασαν σε απόδοση τα υπόλοιπα της περιφέρειας, εν μέσω θετικού κλίματος μετά την ανακοίνωση του Μάριο Ντράγκι για διοχέτευση περισσότερων κινήτρων στην οικονομία.
Η απόδοση του δεκαετούς κατρακύλησε στο 2,598%, σημειώνοντας νέο ιστορικό χαμηλό.
Το ράλι στα ελληνικά ομόλογα είναι οπωσδήποτε εντυπωσιακό, αλλά και το κλίμα γύρω από τα ομόλογα της Ευρωζώνης εξακολουθεί να είναι ευνοϊκό. Είναι προφανές, δε, ότι οι επενδυτές συνεχίζουν το κυνήγι αποδόσεων σε κρατικούς τίτλους, ακόμη και εκείνων των χωρών που έχουν δει το κόστος δανεισμού τους να υποχωρεί σε ιστορικά χαμηλά, λόγω των αρνητικών αποδόσεων που διατηρούν τα ομόλογα κρατών όπως η Γερμανία και η Ιαπωνία.
Τέλος, οι προσδοκίες για περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής στην Ευρωζώνη έχουν ενισχυθεί, μετά και τα στοιχεία για τον πληθωρισμό της περιοχής τα οποία υπογραμμίζουν ότι η ΕΚΤ πρέπει να αναλάβει δράση.
Αυτό, άλλωστε, δείχνουν και οι σημερινές δηλώσεις του Μάριο Ντράγκι οι οποίες ενίσχυσαν ακόμη περισσότερο το ράλι στα ομόλογα.
Όπως ανακοίνωσε, η ΕΚΤ θα χαλαρώσει εκ νέου την πολιτική της, εάν ο πληθωρισμός δεν επανέλθει στον στόχο του.
Έτσι, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου διαμορφώνεται σήμερα σε νέα ιστορικά χαμηλά και στο 2,590% με πτώση 4,22% από τα επίπεδα της Παρασκευής, με το spread έναντι των γερμανικών ομολόγων να διαμορφώνεται στις 289,6 μονάδες βάσης και στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Μάρτιο του 2010,  και το yield ως προς τους γερμανικούς τίτλους να υποχωρεί στο -0,254%, μία ανάσα από τα ιστορικά χαμηλά του -0,27%.
Η απόδοση του ελληνικού 5ετούς ομολόγου καταγράφει επίσης ισχυρή βελτίωση υποχωρώντας και σε αυτήν την περίπτωση σε νέα ιστορικά χαμηλά του 1,437% με πτώση της τάξεως του 7,5%. Αξίζει να σημειώσουμε πως το spread έναντι των αντίστοιχων γερμανικών διαμορφώνεται στις 214 μονάδες βάσης, ενώ έναντι των αντίστοιχων ιταλικών στις μόλις 13 μ.β.
Το 10ετές είχε εκδοθεί τον Μάρτιο με απόδοση 3,9%, ενώ το 5ετές είχε εκδοθεί τον Ιανουάριο με απόδοση 3,6%.
Από τα επίπεδα της έκδοσής του το yield στο 10ετές έχει υποχωρήσει κατά 33%, ενώ το yield στο 5ετές έχει σημειώσει βουτιά της τάξεως του 60%
Σε ό,τι αφορά στο περιβάλλον της Ευρωζώνης γενικότερα, οι ανησυχίες για την οικονομική ανάπτυξη και τις εμπορικές διαμάχες οδηγούν τις αποδόσεις των ομολόγων του πυρήνα σε πολυετή ή και ιστορικά χαμηλά, με τις εκδόσεις ομολόγων των τελευταίων ημερών από την Ιταλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία να βλέπουν εκτίναξη της ζήτησης.
Αυτό το κλίμα μεταφέρεται και στα ελληνικά ομόλογα, τα οποία παρά το ράλι προσφέρουν τις υψηλότερες αποδόσεις στην Ευρωζώνη, με τους επενδυτές να αναμένουν νέες εκδόσεις χρέους από το ελληνικό Δημόσιο μετά τις εκλογές.
zougla.gr