29.6.19

Τελείωσε η συνάντηση Τραμπ-Ερντογάν: Δηλώσεις σοκ από τον πρόεδρο των ΗΠΑ & η ατάκα για την τουρκική αντιπροσωπεία!

"Παράθυρο" να μην εφαρμοστούν οι κυρώσεις κατά της Αγκυρας από τον Ν.Τραμπ ο οποίος εμφανίστηκε διαλλακτικός στη συνάντησή του με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Οσάκα.
Ο Αμερικανός πρόεδρος παραδέχθηκε ότι η κατάσταση είναι «περίπλοκη», αλλά διευκρίνισε ότι «εξετάζει διάφορες λύσεις», αφήνοντας ανοικτό «παράθυρο» για αναστολή των προγραμματιζόμενων κυρώσεων κατά της Τουρκίας. 

Παράλληλα, στην κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης κινήθηκε και η δήλωσή του ότι η «Τουρκία ήταν πάντα φίλος μας», αλλά και η απόδοση ευθυνών προς την κυβέρνηση Ομπάμα, σχετικά με την στάση της στο ζήτημα της πώλησης των πυραύλων Patriot το 2013.
Τουρκικά ΜΜΕ αναφέρουν πως "στην ατζέντα της συνάντησης ήταν οι S-400 και οι εξελίξεις στην Συρία και την Μάνμπιτζ. Η συνάντηση κράτησε περίπου 35 λεπτά.
Ο Ρ.Τ.Ερντογάν προχώρησε σε δηλώσεις πριν την συνάντηση. Ο πρόεδρος της Τουρκίας δήλωσε πως"υπάρχει στρατηγική συμμαχία με τις ΗΠΑ". 
Αυτή η στρατηγική συμμαχία μας ενθαρρύνει την αλληλεγγύη μας σε πολλές περιοχές και πιστεύω πως αυτό θα συνεχιστεί με τον ίδιο τρόπο.
Εχουμε ως στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων" ανέφερε.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ν.Τραμπ τόνισε πως "η Τουρκία είχε άδικη αντιμετώπιση με τους S-400.
Πιστεύω πως πρέπει να αντιμετωπίζεις δίκαια τους ανθρώπους. Δεν πιστεύω πως ήμασταν δίκαιοι με την Τουρκία. Αξιολογούμε πλέον διαφορετικές λύσεις. Προφανώς αυτό είναι πρόβλημα.
H Toυρκία ήθελε να αγοράσει Patriot, οι ΗΠΑ δεν τους πουλούσαν και μετά την συμφωνία με S-400 προχωρήσαμε σε νέα προσφορά.
Ο Μ.Ομπάμα και η διακυβέρνηση του ευθύνεται που μπλόκαρε την πώληση των Patriot.
Ο Ρ.Τ.Ερντογάν είναι ένας ηγέτης με τον οποίο έχω φιλική σχέση. 
Θέλουμε να τετραπλασιάσουμε το εμπόριο με την Τουρκία. Ο στόχος πρέπει να είναι τα 100 δισ. δολάρια.
Η συνεργασία μας χαρακτηρίζεται ως στρατηγική.
Θα πάω στην Τουρκία αλλά δεν ξέρω ακόμη ημερομηνία".
Τέλος, ο Ν.Τραμπ παρατήρησε επίσης την τουρκική αντιπροσωπεία λέγοντας "κοιτάξτε αυτούς τους ανθρώπους" και "πόσο ωραίο είναι. Σαν να είναι σε casting".
"Δεν υπάρχει στούντιο του Χόλιγουντ όπου θα μπορούσατε να φτιάξετε αυτά τα άτομα", δήλωσε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ και τα μέλη της τουρκικής αντιπροσωπείας γέλασαν.
Κατά την διάρκεια της συνάντησης μαζί με τον Ρ.Τ.Ερντογάν βρίσκονταν ο ΥΠΕΞ,  Mevlut Cavusoglu, ο ΥΠΟΙΚ Berat Albayrak, ο ΥΠΑΜ Hulusi Akar, ο σύμβουλος του για θέματα επικοινωνίας Fahrettin Altun, ο εκπρόσωπος του Ibrahim Kalin, ο αρχηγός της MIT Hakan Fidan και ο αναπληρωτής πρόεδρος του AKP Cevdet Yilmaz.
Πριν από τη συνάντηση ο κ. Τραμπ είπε ότι θα συζητούσε με τον Ρ.Τ.Ερντογάν την αγορά του ρωσικού συστήματος από την Τουρκία.
Aνακοίνωση του Λευκού Οίκου:
«Σήμερα ο Πρόεδρος Τραμπ συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Ερντογάν της Τουρκίας στη Σύνοδο Κορυφής της G20 στην Οσάκα της Ιαπωνίας.
Οι δύο ηγέτες συζήτησαν μια σειρά διμερών θεμάτων που είναι σημαντικά για τις δύο χώρες, συμπεριλαμβανομένης της επιθυμίας για βελτίωση του διμερούς εμπορίου και επίτευξη κοινών στόχων στη Συρία.
Ο Πρόεδρος εξέφρασε την ανησυχία του για την πιθανή αγορά από την Τουρκία του ρωσικού συστήματος πυραυλικής άμυνας S-400 και ενθάρρυνε την Τουρκία να συνεργαστεί με τις Ηνωμένες Πολιτείες για την αμυντική συνεργασία με τρόπο που να ενισχύει τη Συμμαχία του ΝΑΤΟ».
Απτόητος ο Ερντογάν στην G20: "Καμία υποχώρηση για τους S-400"
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι δεν θα υπάρξει υποχώρηση όσον αφορά τη συμφωνία για την απόκτηση του συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας S-400, προσθέτοντας ότι «τα βλέμματα είναι στραμμένα στη διαδικασία παράδοσης», η οποία αναμένεται να γίνει κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου.
Τόνισε πως "η παραλαβή των S-400 προχωράει κανονικά", με τον Βλαντιμίρ Πούτιν να κάνει λόγο για το κυριαρχικό δικαίωμα ενός κράτους να επιλέγει τα οπλικά συστήματα που επιθυμεί
Υπενθυμίζεται, ότι χθες φέρεται να έφτασε στην Τουρκία 10μελής ομάδα Ρώσων ειδικών με αποστολή την εγκατάσταση των S-400 Triumf.
Σε δηλώσεις που έκανε πριν από τις συνομιλίες που αναμένεται να έχει με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στο περιθώριο της συνόδου της Ομάδας των Είκοσι (G20) στην Ιαπωνία, ο πρόεδρος Ερντογάν σημείωσε επίσης ότι είναι σημαντικό να ολοκληρωθεί ο πρώτος αντιδραστήρας στον πυρηνικό σταθμό του Ακουγιου ως το 2023.





Turkey a NATO member, not treated fairly in Patriot missile sale by US officials, Trump says in his G20 meeting with Turkish President Erdogan





▪️ President says not treated fairly in Patriot missile sale by US officials as a member
▪️Trump says "we're doing more and more business and we expect to quadruple that business with Turkey"
Προβολή εικόνας στο Twitter
📹 | was not allowed to buy Patriot missiles by Obama administration; we are looking at other solutions, says President on S400 issue during meeting with President at the
Δείτε άλλα Tweet του χρήστη EHA News



“The [S-400 defence missile] issue is a complicated issue, we are trying to find different solutions. You have to be fair [to Turkey].”

US President Donald Trump
Our correspondent Melinda Nucifora says US President Trump was all praise for the Turkish delegation during his meeting with President Erdogan on the sidelines of G20 summit
Δείτε άλλα Tweet του χρήστη TRT World Now



, they say.

Mask-wearing protesters @NoCoalJapan demonstrate against climate change and coal use as world leaders gather at the in Osaka, Japan
🇹🇷🇺🇸 "We're doing more and more business and we expect to quadruple that business with Turkey."

Trump says he and Turkey's President Erdogan are meeting on trade and that they do a lot of military trading
30 άτομα συζητούν σχετικά με αυτό



Our correspondent Melinda Nucifora says US President Trump was all praise for the Turkish delegation during his meeting with President Erdogan on the sidelines of G20 summit
“We [Turkey and US] have a strategic partnership. And this partnership encourages us to create a solidarity across many areas.”

Turkish President Erdogan at a joint press conference with his US counterpart Trump
pronews.gr