1.6.19

Πως η Νικολούλη βρίσκει τους δράστες και η αστυνομία δεν μπορει;



 Όλοι έχουν αναρωτηθεί, πως μπορεί η κ. Νικολούλη να ξεδιαλύνει υποθέσεις εγκλημάτων και η αστυνομία δεν μπορεί;
 Αυτό είναι ένα ερώτημα που η απάντησή του δεν τιμά ιδιαίτερα τις διωκτικές αρχές, ούτε φυσικά κάποιες  που αβασάνιστα θέτουν τις σχετικές δικογραφίες στο αρχείο!

 Η απάντηση στο ερώτημα είναι απλή. Η αστυνομία έχει απωλέσει ικανό μέρος της εμπιστοσύνης των πολιτών σχετικά με την ασφάλεια της πηγής των πληροφοριών και οι πληροφοριοδότες  φοβούμενοι μήπως εκτεθούν από διαρροή των ονομάτων τους δεν συνεργάζονται με αυτήν.


 Δυστυχώς υπήρξαν περιπτώσεις που ο πληροφοριοδότης για τη τέλεση κάποιου αδικήματος, καλείτο να ...καταθεσει στο δικαστήριο ως μάρτυς!!!

 Πρόσφατο παράδειγμα, στη Θεσσαλονίκη, πολίτης που ειδοποίησε για φυλακισμένη από αλλοδαπό  σε διαμέρισμα πολυκατοικίας,η οποία καλούσε σε βοήθεια, να ακούει τους άνδρες της αστυνομίας που ανέβαιναν από τις σκάλες για να φτάσουν στον συγκεκριμένο όροφο και στο συγκεκριμένο διαμέρισμα (που τους είχε υποδειχθεί λεπτομερώς),  να φωνάζουν το όνομά του για να βγεί να τους δώσει και άλλες πληροφορίες!!!
Η ασχετοσύνη  και η ανοησία σε όλο της το μεγαλείο!

 Ένα άλλο παράδειγμα είναι η από τον ασύρματο του "100" αναφορά των ονομάτων των καταγγελόντων διάφορα αδικήματα τη στιγμή που  αφ ενός όλα αυτά ακούγονται σε μεγάλη απόσταση από τους ασυρμάτους των σταθμευμένων μοτοσυκλετών της αστυνομίας σε δημόσιους χώρους και αφ ετέρου η συχνότητα στην οποία εκπέμπουν λαμβάνεται από εκατοντάδες κατόχους φορητών ασυρμάτων που πωλούνται ελεύθερα προς 50 ευρώ!

 Η προστασία του απορρήτου των στοιχείων των ατόμων που δίνουν κάποια πληροφορία στην αστυνομία, πρέπει να τηρείται με θρησκευτική ευλάβεια, διαφορετικά η αστυνομία δεν μπορεί να αποδώσει έργο από μόνη της.

 Ο αστυνομικός που λαμβάνει κάποια πληροφορία έχει δικαίωμα να αποκρύψει τον πληροφοριοδότη και από τον ίδιο το διοικητή του  επικαλούμενος το απόρρητο.

 Η κ. Νικολούλη έχει δώσει απτά δείγματα προστασίας μαρτύρων και έχει αποκτήσει την εμπιστοσύνη του κόσμου.Έτσι μπορεί και "βγάζει" υποθέσεις εκεί που η αστυνομία είναι ανήμπορη.Φυσικά δεν θα πρέπει να παραλείψουμε και το γεγονός ότι η τηλεόραση είναι ένα πολύτιμο εργαλείο στα χέρια της, που την βοηθά σημαντικά.

 Μάλλον θα πρέπει να γίνουν κάποια σεμινάρια στους αστυνομικούς στα οποία να τονίζεται το απόρρητο της πηγής των πληροφοριών και σιγά σιγά (μετά από πολύ χρόνο) να αποκτήσει και πάλι την εμπιστοσύνη (σ αυτόν τον τομέα) των πολιτών που ξέρουν κάτι και διστάζουν να το καταγγείλουν φοβούμενοι για την ίδια τους τη ζωή από τυχόν διαρροή.

Φ. Ιωάννου/ Efenpress