30.6.19

Ντ.Τραμπ: «Θα συναντήσω σήμερα τον Κίμ στην αποστρατικοποιημένη ζώνη» - «Θα πούμε ένα ''γεια''»

Μία ιστορική συνάντηση θα λάβει χώρα σήμερα στην αποστρατικοποιημένη ζώνη της Κορέας, καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως θα συναντηθεί με τον Κιμ Γιονγκ Ουν «για να πούνε ένα ''γεια''»
Αυτή θα είναι η πρώτη συνάντηση προέδρου των ΗΠΑ με ηγέτη της Βόρειας Κορέας στην αποστρατικοποιημένη ζώνη. 

«Θα συναντήσω τον πρόεδρο Κιμ», είπε ο Τραμπ κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεών του με τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας, Μουν Τζε-ιν. «Απλά θα δώσουμε τα χέρια γρήγορα και θα πούμε ένα “γεια”», συμπλήρωσε ο Τραμπ, που έχει ήδη συναντηθεί με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας στις συνόδους που έγιναν στη Σιγκαπούρη και το Ανόι. 
«Εχουν περάσει 65 χρόνια από την κατάπαυση πυρός, θα γίνει μια χειραψία για την ειρήνη στο σύμβολο του διαχωρισμού», είπε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας, ο οποίος συμπλήρωσε ότι δεν θα μετάσχει στη συνάντηση, αλλά θα είναι στην αποστρατικοποιημένη ζώνη. Νωρίτερα σήμερα υπήρχαν ενδείξεις ότι αυτή η συνάντηση θα γίνει- πριν το επιβεβαιώσει ο Τραμπ- καθώς η αποστρατικοποιημένη ζώνη στα σύνορα Βόρειας και Νότιας Κορέας έκλεισε για τους τουρίστες.
Μάλιστα το Σάββατο, ενώ ήταν ακόμη στην Ιαπωνία για τη σύνοδο των G20, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε απευθύνει πρόσκληση στον Κιμ Γιονγκ Ουν για τη συνάντηση, μέσω Twitter.

Πάντως ανεξάρτητα από τις συναντήσεις Τραμπ-Κιμ οι σχέσεις ΗΠΑ-Βόρεια Κορέα έχουν επιδινωθεί τους τελευταίους μήνες με δοκιμές πυραύλων από τη μία πλευρά και επέκταση κυρώσεων από την άλλη.