13.6.19

Χ.Ακάρ σε Π.Σάναχαν: «Απορρίπτουμε το τελεσίγραφο - Είναι ανάρμοστο & αντίκειται στο "πνεύμα" του ΝΑΤΟ»

Χ.Ακάρ σε Π.Σάναχαν: «Απορρίπτουμε το τελεσίγραφο - Είναι ανάρμοστο & αντίκειται στο
 "Το τελεσίγραφο που απηύθυνε την περασμένη εβδομάδα η Ουάσιγκτον στην Άγκυρα με αφορμή την αγορά των ρωσικών S-400 από την Τουρκία είναι «ανάρμοστο» και αντίκειται στο «πνεύμα της (Ατλαντικής) Συμμαχίας, συνεπώς απορρίπτεται" είπε ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ, στον Αμερικανό ομόλογό του, Πάτρικ Σάναχαν.

Κατά τη διάρκεια μιας τηλεφωνικής συνδιάλεξης με τον επικεφαλής του Πενταγώνου Πάτρικ Σάναχαν, ο Ακάρ «έδωσε έμφαση στην ανάρμοστη διατύπωση, που δεν συνάδει με το πνεύμα της (Ατλαντικής) Συμμαχίας», μέλη της οποίας είναι οι δύο χώρες, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου που εξέδωσε το τουρκικό υπουργείο Άμυνας.
Υπενθυμίζουμε πως ο ασκών χρέη υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ έστειλε στον Τούρκο ομόλογό του επιστολή, όπου έδινε στην Τουρκία διορία μέχρι την 31η Ιουλίου για να αποσυρθεί από την αγορά των ρωσικών συστημάτων S-400 που η Ουάσιγκτον θεωρεί ότι είναι ασύμβατα με το νέο αμερικανικό μαχητικό F-35, το οποίο θέλει επίσης να αποκτήσει η Άγκυρα.
Σύμφωνα με την Ουάσιγκτον, εάν έως την 31η Ιουλίου η Τουρκία δεν ακυρώσει την αγορά, οι Τούρκοι πιλότοι που εκπαιδεύονται τώρα στις ΗΠΑ στα F-35 θα απελαθούν.
Κατά την τηλεφωνική συνομιλία τους, προστίθεται στην ανακοίνωση, οι δύο υπουργοί συζήτησαν επίσης θέματα κοινού ενδιαφέροντος μεταξύ των δύο χωρών, περιφερειακά θέματα ασφαλείας και θέματα αμυντικής συνεργασίας.
Ακάρ και Σάναχαν, συμφώνησαν να συναντηθούν στην επόμενη σύνοδο των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.
Νωρίτερα σήμερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου διαμήνυσε ότι η Τουρκία δεν θα υποχωρήσει από την απόφασή της να αγοράσει τους ρωσικούς S-400 παρά τις αμερικανικές προειδοποιήσεις.
Όπως υπογράμμισε ο Τσαβούσογλου, κανείς δεν μπορεί να στέλνει στην Τουρκία τελεσίγραφα.
«Η Τουρκία δεν θα υποχωρήσει από τις αποφάσεις της με τέτοιου είδους επιστολές» σημείωσε.
«Η Τουρκία αγόρασε τους S-400, θα παραδοθούν και θα εγκατασταθούν στην Τουρκία».
pronews