30.6.19

Ιστορίες ναζιστικού φασισμού στην Τουρκία του Ερντογάν…


Κατηγορίες που σχετίζονται με την τρομοκρατία αντιμετωπίζει Κούρδος στην Τουρκία, επειδή παρευρέθηκε στην κηδεία του ίδιου του του γιου, ο οποίος σκοτώθηκε το 2015 κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων του τουρκικού στρατού στη νοτιοανατολική Τουρκία, στην επαρχία Σιρνάκ.
ΠΗΓΗ: AHVAL
ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: Βαγγέλης Γεωργίου για το SLpress

Οι εισαγγελείς χρεώνουν στον Hasan Birlik και άλλους εννέα ότι άσκησαν τρομοκρατική προπαγάνδα επειδή πήγαν στην κηδεία του Hacı Lokman Birlik, τον οποίο οι τουρκικές αρχές θεωρούν ότι υπήρξε μέλος του παράνομου Εργατικού Κόμματους του Κουρδιστάν (PKK).
Τότε, η δολοφονία του Hacı Lokman Birlik προκάλεσε δημόσια κατακραυγή καθώς οι Τούρκοι αστυνομικοί τραβούσαν φωτογραφίες το νεκρό σώμα του νεαρού σέρνοντάς το στον δρόμο δεμένο πίσω από θωρακισμένο όχημα της αστυνομίας. Η αυτοψία έδειξε ότι ο Birlik πυροβολήθηκε 28 φορές.
«Παρακολούθησα την κηδεία του γιου μου», δήλωσε ο Hasan Birlik στο δικαστήριο. «Τι είδους εγκλήματα θα μπορούσα να διαπράξω;» ρώτησε. Η επόμενη ακρόαση της δίκης θα διεξαχθεί τον Νοέμβριο.
Οι δικηγόροι του Birlik υπέβαλαν επίσης καταγγελία εναντίον αστυνομικών που εμπλέκονται στο περιστατικό, το οποίο όπως ανέφερε η Leyla Birlik, βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP) και συγγενής του νεκρού, ήταν βασανιστήριο σε έναν ήδη νεκρό.
Ο αστυνομικός Hacı Murat Dinçer, ο οποίος διέταξε το σύρσιμο του Κούρδου, παραιτήθηκε από την αντιτρομοκρατική υπηρεσία της Τουρκικής Αστυνομίας για να συμμετάσχει στις βουλευτικές εκλογές ως υποψήφιος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης. Ο αστυνομικός Dinçer έλαβε επίσης βραβείο από τον πρόεδρο Ερντογάν για τις υπηρεσίες του στο Σιρνάκ.
defence-point