19.6.19

Α.Τσίπρας: «Ξυπνάω και κοιμάμαι με τον φόβο θερμού επεισοδίου με την Τουρκία - Δεν θα επιτρέψουμε γεώτρηση στην Μεγίστη»

Ξέρουμε, Αλέκο! Αν τολμήσουν θα τους...καταγγείλουμε στην ΕΕ να τους κάνει..ντα-ντά! Juan
«Κάθε πρωθυπουργός κοιμάται και ξυπνάει με την πιθανότητα ενός θερμού επεισοδίου με την Τουρκία» είπε σε συνέντευξή του στο Open ο Α.Τσίπρας.
Τι αποκαλύπτει με την δήλωσή του αυτή ο πρωθυπουργός; Το αυτονόητο, ότι η Άγκυρα δεν προβαίνει σε αυτές τις συστηματικές προκλήσεις σε κυπριακή και ελληνική ΑΟΖ απλώς για να κάνει ένα «show».

Μιλώντας για όσα αποφάσισε το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων την Τρίτη, ο Αλέξης Τσίπρας το χαρακτήρισε «αποτέλεσμα της στρατηγικής συνεργασιών της Κύπρου στην περιοχή».
«Η Τουρκία αισθάνεται και είναι απομονωμένη. Δεν έχει συμμαχίες. Βλέπει ότι η Κύπρος είναι κράτος-μέλος της ΕΕ. Δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι το Κυπριακό και το ενεργειακό είναι διμερές θέμα» πρόσθεσε.
Όσον αφορά το πώς μπορεί να προετοιμαστεί μια χώρα για το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου είπε ότι «αυτό που πρέπει να κάνει η χώρα για να αισθάνονται οι πολίτες ασφαλείς είναι να κάνει συμμαχίες και ερείσματα ώστε να αποτρέψε το γείτονα από οποιεσδήποτε τέτοιες βλέψεις για να σκεφτεί τις συνέπειες που θα έχει».
«Βλέποντας την ομόθυμη καταδίκη από την ΕΕ της Τουρκίας, θέλω να πιστεύω ότι θα είναι πολύ σαφής η ΕΕ ως προς την πιθανότητα συγκεκριμένων μέτρων» συμπλήρωσε ο Αλέξης Τσίπρας.
Βέβαια ο πρωθυπουργός ξεχνάει κάποια βασικά πράγματα: Η ΕΕ δεν μπορεί να κάνει και πολλά πράγματα κατά της Τουρκίας, διότι δεν είναι χώρα-μέλος.
Σε ότι αφορά τις λεκτικές καταδίκες η Τουρκία ουδέποτε «ίδρωσε» για αυτές. Επί του πρακτέου γνωρίζει πως ουδείς δεν θα έρθει να πολεμήσει εναντίον της σε ένα πραγματικό πολεμικό επεισόδιο και αυτό το ξέρουν και στην Αθήνα.
Ερωτηθείς αν η Τουρκία θα βάλει στο κάδρο και το Καστελόριζο και ο Ερντογάν θα βάλει ανάμεσα στο ελληνικό νησί και την Κύπρο το γεωτρύπανο απάντησε: «Εκτιμώ ότι δεν θα το κάνει, αλλά να διαβεβαιώσω τον λαό ότι έχουμε σχέδιο και δεν θα αφήσουμε να το κάνει». 
Αναφορικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών σημείωσε: «Σήμερα και ο τελευταίος Ελληνας πολίτης, ακόμα κι αυτός που βρέθηκε με σφίξιμο στο στομάχι, καταλαβαίνει πόσο επωφελής ήταν η λύση για την πατρίδα μας όταν ο αληθινός κίνδυνος βρίσκεται ανατολικά»
pronews