14.6.19

Το "τραβάνε" οι Τούρκοι: 95 παραβιάσεις στο Αιγαίο- Αερομαχίες στη Ρόδο- Υπέρπτηση στο Καστελόριζο

Το "τραβάνε" οι Τούρκοι: 95 παραβιάσεις στο Αιγαίο- Αερομαχίες στη Ρόδο- Υπέρπτηση στο Καστελόριζο
Στο "κόκκινο" ανεβάζουν οι Τούρκοι το "θερμόμετρο" στο Αιγαίο με τις προκλητικές τους ενέργειες, επιδεικνύοντας ιδιαίτερη επιθετικότητα στον αέρα.
Την Πέμπτη (13.06.2019), από τις 15.00' και μετά καταγράφηκαν σκληρές αερομαχίες πέριξ της Ρόδου, όπως μεταδίδει το militaire.gr, με τους κατοίκους του νησιού να αναφέρουν ότι ακούνε διαρκώς τον ήχο από κινητήρες μαχητικών αεροσκαφών που πετούν στην περιοχή.

Λίγο αργότερα, δύο τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-16 πέταξαν πάνω από το Καστελόριζο. Η νέα υπέρπτηση των τουρκικών F-16 σημειώθηκε στις 17:49, με τα τουρκικά μαχητικά να περνούν σε ύψος 26.200 ποδών, περίπου 8.700 μέτρα, πάνω από το Καστελόριζο. Τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίσθηκαν και αναχαιτίσθηκαν από αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά, σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια τακτική.
Συνολικά την Πέμπτη (13.06.2019), η τουρκική πολεμική αεροπορία προχώρησε σε 95 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου με 23 τουρκικά αεροσκάφη που πέταξαν πάνω από το Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο.
Ειδικότερα, πάνω από το αρχιπέλαγος πέταξαν 16 τουρκικά F- 16 σε οκτώ σχηματισμούς, πέντε κατασκοπευτικά CN 235 και δύο τουρκικά ελικόπτερα. Την πλειοψηφία των παραβιάσεων έκαναν για μια ακόμη ημέρα τα τουρκικά κατασκοπευτικά ενώ σημειώθηκαν και τρεις εμπλοκές μεταξύ ελληνικών και τουρκικών F- 16. 
Έξι τουρκικά αεροσκάφη πέταξαν οπλισμένα, ενώ η μία εκ των ανωτέρω παραβιάσεων ήταν η υπέρπτηση που πραγματοποίησαν τα 2 τουρκικά F-16 στις 17:49 πάνω από τη νήσο Μεγίστη στα 26.200 πόδια.
Παράλληλα, σημειώθηκαν και 21 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών.
Όπως αναφέρει το ΓΕΕΘΑ τα ανωτέρω αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική.
Σημειώνεται ότι οι Τούρκοι από τη Δευτέρα έχουν διαρκώς πολύ έντονη και προκλητική παρουσία σε περιοχές του Αιγαίου και για τρίτη ημέρα εισέρχονται στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσουν σχέδιο πτήσης πέταξαν πάνω από ελληνικά νησιά.
Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη (12.06.2019), τουρκικά αεροσκάφη είχαν πετάξει πάνω από το Φαρμακονήσι (στα 27.000 πόδια), το Αγαθονήσι (στα 25.000 πόδια) και το Κουνέλι (στα 25.000 πόδια) και την Τρίτη (11.06.2019) πάνω από την Κίναρο (στα 27.000 πόδια), το Φαρμακονήσι (στα 24000 και 24.500 πόδια), τους Λειψούς (στα 22.000 πόδια) και τους Αρκιούς (στα 22.000 πόδια).
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης βρέθηκε στη Σάμο όπου παρακολούθησε τμήμα της άσκησης "Καταιγίδα", στο σενάριο της οποίας προβλεπόταν και αποβατική ενέργεια.

Τα F-35

Να σημειωθεί ότι η τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο κορυφώνεται την ίδια στιγμή που η Άγκυρα επιχειρεί να περάσει στην αντεπίθεση για τα αεροσκάφη F- 35 και απειλεί την Ουάσιγκτον με μόνιμη βλάβη στις διμερείς σχέσεις εάν δεν της παραδοθούν τα μαχητικά αεροσκάφη. 
Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν δήλωσε ότι ελπίζει το ζήτημα των F-35 να μην επεκταθεί και γίνει ένα διεθνές ζήτημα, ξεκαθαρίζοντας ότι η Άγκυρα θα παραλάβει τα μαχητικά αεροσκάφη.
"Τα F-35, που αποτελούν δικαίωμα της Τουρκίας, θα παραδοθούν σίγουρα στη χώρα μας", είπε ο Καλίν μιλώντας στους δημοσιογράφους, αμέσως μετά τη διεξαγωγή υπουργικού συμβουλίου.
Παράλληλα ο Τούρκος εκπρόσωπος δήλωσε ότι είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Αμερικανό σύμβουλο εθνικής ασφαλείας Τζον Μπόλτον αναφορικά με την επιστολή του Πάτρικ Σάναχαν, που ασκεί χρέη υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ, στην οποία διεμήνυσε ότι η Τουρκία δεν θα παραλάβει τα F-35 που έχει παραγγείλει, εάν προχωρήσει στην απόκτηση του ρωσικού συστήματος S-400.
"Ελπίζουμε οι ΗΠΑ να εγκαταλείψουν το συντομότερο δυνατό τη σημερινή στάση τους που προκαλεί μόνιμη βλάβη στις διμερείς σχέσεις, χρησιμοποιώντας τα S-400 ως μια δικαιολογία", ανέφερε ο Καλίν, προσθέτοντας ότι η Άγκυρα θα δώσει την "αρμόζουσα" απάντηση στην επιστολή Σάναχαν.
Συμπληρώνοντας είπε ότι μια συνάντηση μεταξύ του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Ρώσου ομολόγου Βλαντιμίρ Πούτιν σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί στη σύνοδο των G20 στην Ιαπωνία, όπου ο Τούρκος πρόεδρος αναμένεται να συναντηθεί επίσης με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ, υποστήριξε ότι το τελεσίγραφο που απηύθυνε την περασμένη εβδομάδα η Ουάσιγκτον στην Άγκυρα με αφορμή την αγορά των ρωσικών S-400 από την Τουρκία είναι "ανάρμοστο" και αντίκειται στο "πνεύμα της (Ατλαντικής) Συμμαχίας".
Κατά τη διάρκεια μιας τηλεφωνικής συνδιάλεξης με τον επικεφαλής του Πενταγώνου Πάτρικ Σάναχαν, ο Ακάρ "έδωσε έμφαση στην ανάρμοστη διατύπωση, που δεν συνάδει με το πνεύμα της (Ατλαντικής) Συμμαχίας", μέλη της οποίας είναι οι δύο χώρες, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου που εξέδωσε το τουρκικό υπουργείο Άμυνας.
Ο ασκών χρέη υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ έστειλε στον Τούρκο ομόλογό του επιστολή, όπου έδινε στην Τουρκία διορία μέχρι την 31η Ιουλίου για να αποσυρθεί από την αγορά των ρωσικών συστημάτων S-400 που η Ουάσιγκτον θεωρεί ότι είναι ασύμβατα με το νέο αμερικανικό μαχητικό F-35, το οποίο θέλει επίσης να αποκτήσει η Άγκυρα.
Σύμφωνα με την Ουάσιγκτον, εάν έως την 31η Ιουλίου η Τουρκία δεν ακυρώσει την αγορά, οι Τούρκοι πιλότοι που εκπαιδεύονται τώρα στις ΗΠΑ στα F-35 θα απελαθούν.
Κατά την τηλεφωνική συνομιλία τους, προστίθεται στην ανακοίνωση, οι δύο υπουργοί συζήτησαν επίσης θέματα κοινού ενδιαφέροντος μεταξύ των δύο χωρών, περιφερειακά θέματα ασφαλείας και θέματα αμυντικής συνεργασίας.
Στο τέλος, οι Ακάρ και Σάναχαν συμφώνησαν να συναντηθούν στην επόμενη Σύνοδο του ΝΑΤΟ σε επίπεδο υπουργών στις Βρυξέλλες.
Επιπλέον, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου διαμήνυσε ότι η Τουρκία δεν θα υποχωρήσει από την απόφασή της να αγοράσει τους ρωσικούς S-400 παρά τις αμερικανικές προειδοποιήσεις.
Όπως υπογράμμισε ο Τσαβούσογλου, κανείς δεν μπορεί να στέλνει στην Τουρκία τελεσίγραφα.
"Η Τουρκία δεν θα υποχωρήσει από τις αποφάσεις της με τέτοιου είδους επιστολές", σημείωσε και πρόσθεσε:
"Η Τουρκία αγόρασε τους S-400, θα παραδοθούν και θα εγκατασταθούν στην Τουρκία".

nooz.gr