13.6.19

«Κάτω από την μύτη» του 5ου Στόλου κτυπούσαν τα τάνκερ «με τορπίλες και νάρκες» στον Κόλπο - Συγκλονιστικές φωτογραφίες

«Κάτω από την μύτη» του 5ου Στόλου κτυπούσαν τα τάνκερ «με τορπίλες και νάρκες» στον Κόλπο - Συγκλονιστικές φωτογραφίες
Συγκλονιστικές είναι οι φωτογραφίες και τα βίντεο που αποδέσμευσαν οι ιρανικές αρχές από τα πλήγματα που δέχτηκαν τα δύο τάνκερ στον Κόλπο του Ομάν. Αυτό όμως που ανησυχεί περισσότερο είναι πως οι δράστες της επιχείρησης έδρασαν κάτω από "τη μύτη" του 5ου Στόλου των ΗΠΑ.

Πριν λίγο αμερικανικά ΜΜΕ και αξιωματούχοι των ΗΠΑ επιβεβαίωσαν πως τα δύο τάνκερ δέχτηκαν πλήγματα είτε με τορπίλες είτε με μαγνητικές νάρκες τη στιγμή που η ομάδα μάχης του 5ου Στόλου μαζί με το αεροπλανοφόρο ήταν στην περιοχή!
Αυτό τονίζουν και πολλοί ισραηλινοί αναλυτές με αποτέλεσμα ο Ν.Τραμπ να συγκαλέσει έκτακτο συμβούλιο στο Λευκό Οίκο για το ζήτημα.
Το "USS Bainbridge" βρίσκονταν στην περιοχή όταν ξεκίνησαν οι επιθέσεις εναντίον των τάνκερ.
"Οι δράστες περίμεναν να αποπλεύσει το αεροπλανοφόρο "USS Abraham Lincoln" από το λιμάνι του Ομάν για να ξεκινήσουν τις επιθέσεις του" ανέφερε μια άλλη πηγή.
"Είναι πολύ πιθανό το Ιράν να βρίσκεται πίσω από την επίθεση στον Κόλπο" είπε Αμερικανός αξιωματούχος.
"Το ένα τάνκερ είναι διαλυμένο, έχει καεί ολοσχερώς και είναι θαύμα που επιπλέει ακόμα" είπε ένας άλλος.
Στην περιοχή πλέον πετούν αεροσκάφη P-8 Poseidon, KC-135R
"Μάλιστα, το δεύτερο πλοίο το "Kokuka", δέχτηκε δύο επιθέσεις σε 3 ώρες περίπυο στις 4 τοπική ώρα" ανέφερε ο πρόεδρος της ιαπωνικής εταιρείας σε δημοσιογράφους.
Eίναι προφανές πως μετά τις τελευταίες δύο επιθέσεις σε τάνκερ στον Κόπλπο του Ομάν, υπάρχει συντονισμένο σχέδιο για ανάφλεξη στην περιοχή, καθώς το περιστατικό σημειώθηκε μετά την επίσκεψη του Ιάπωνα πρωθυπουργού, Σίνζο Άμπε, στο πλαίσιο διαμεσολαβητικής πρωτοβουλίας για την αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ Τεχεράνης και Ουάσιγκτον.
Στόχοι της τρομοκρατικής επίσης, της τρίτης σε διάστημα λίγο μεγαλύτερο του ενός μήνα, ήταν δύο τάνκερ, το ένα ιαπωνικών και το άλλο ολλανδικών συμφερόντων.

The big unanswered question is this: with all the tensions and US naval assets in the area, wouldn’t the US have been monitoring any coming and going from Iran’s coastal bases that might threaten its own ships? So doesn’t someone know exactly what happened today?

23 άτομα συζητούν σχετικά με αυτό

Aircraft carrier USS Abraham Lincoln had been in port in Oman and had just returned to sea Thursday - same day two oil tankers attacked in Gulf of Oman

59 άτομα συζητούν σχετικά με αυτό

Τα δύο δεξαμενόπλοια επλήγησαν κοντά στα Στενά του Ορμούζ. Πρόκειται για τον πορθμό ανάμεσα στον κόλπο του Ομάν και τον Περσικό Κόλπο, ένα θαλάσσιο πέρασμα μεγάλης στρατηγικής σημασίας.
«Υπάρχουν φωτογραφίες από ένα σκάφος διάσωσης που κάνει κύκλους γύρω από το πλοίο",δήλωσε ο εκπρόσωπος της εταιρείας Πατ Άνταμσον, επικαλούμενος την πιο πρόσφατη πληροφορία που είχε λάβει λίγα λεπτά νωρίτερα από την τεχνική διαχείριση του πλοίου.
Ανησυχία Λονδίνου
Η Βρετανία ανακοίνωσε σήμερα πως την ανησυχούν βαθιά οι πληροφορίες για εκρήξεις και πυρκαγιές σε πλοία στο στενό του Χορμούζ.
«Μας ανησυχούν βαθιά πληροφορίες για εκρήξεις και πυρκαγιές σε πλοία στο στενό του Χορμούζ. Είμαστε σε επαφή με τοπικές αρχές και εταίρους στην περιοχή», δήλωσε βρετανίδα κυβερνητική εκπρόσωπος.
Υπενθυμίζεται ότι στις 12 Μαΐου είχαν δεχθεί επιθέσεις στα Στενά του Ορμούζ 4 πλοία, δύο από την Σαουδική Αραβία, ένα από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και ένα από την Νορβηγία. Το επεισόδιο προκάλεσε σφοδρή ένταση μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν, καθώς η Ουάσινγκτον κατηγόρησε την Τεχεράνη ότι κρύβεται πίσω από τις επιθέσεις. Επίσημα το Ιράν αρνήθηκε οποιαδήποτε κατηγορία.
Το πρώτο τάνκερ MT Front Altair, με σημαία «Νήσων Μάρσαλ», χτυπήθηκε από τορπίλη και το δεύτερο, το «Kokuka Courageous» (με σημαία Παναμά) φέρεται να χτυπήθηκε από μαγνητική νάρκη, σύμφωνα με ναυτιλιακό πράκτορα. 



Βρετανικός Τύπος: «Κόλαση στον Κόλπο»
Για «κόλαση στον Κόλπο», κάνει λόγο ο βρετανικός Τύπος ενώ οι Ιρανοί βλέπουν «προβοκάτσια». 
Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ, δήλωσε ότι «η λέξη "ύποπτο" είναι πολύ μικρή για να περιγράψει τα δύο περιστατικά τα οποία σημειώθηκαν στη διάρκεια της επίσκεψης του Ιάπωνα πρωθυπουργού στην Τεχεράνη», όπως μεταδίδει το CNN. 
Από την πλευρά της, η Βρετανία συνέστησε ιδιαίτερη προσοχή εν μέσω των αυξανόμενων εντάσεων στη Μέση Ανατολή, ενώ ο Ιάπωνας ηγέτης Σίνζο Αμπε, προειδοποίησε ότι μπορεί να ξεσπάσει πόλεμος κατά λάθος.
Οι επιθέσεις στον στρατηγικής σημασίας θαλάσσιο κόμβο πραγματοποιούνται εν μέσω της κρίσης που μαίνεται μεταξύ ΗΠΑ - Ιράν.
Η κατάσταση εξακολουθεί να είναι συγκεχυμένη, ωστόσο, όπως σημειώνουν πολιτικοί αναλυτές, τα περιστατικά σημειώνονται σε μια θαλάσσια ζώνη στρατηγικής σημασίας για το παγκόσμιο εμπόριο και ρίχνουν λάδι στις ήδη τεταμένες σχέσεις μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και της Σαουδικής Αραβίας, αφενός, και του Ιράν και των σιϊτικών του συμμάχων από την άλλη.
Για την εξαγωγή πετρελαίου στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Ιαπωνία, τα Στενό του Ορμούζ είναι η σημαντικότερη πλωτή οδός παγκοσμίως. 
Σημαντικές εμπορικές δυνάμεις, όπως η Σαουδική Αραβία, το Ιράν ή τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ακολουθούν την εμπορική διαδρομή στα στενά του Ορμούζ.
«Αυτοσυγκράτηση» ζητούν Βρυξέλλες και Παρίσι
Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι ζήτησε σήμερα να αποφευχθούν όλες «οι προκλήσεις» στην περιοχή, μετά τα επεισόδια στα ανοικτά του Ιράν, όπου δύο πετρελαιοφόρα έγιναν στόχοι επίθεσης, ενώ η Γαλλία κάλεσε όλα τα μέρη στον Κόλπο να αποκλιμακώσουν τις εντάσεις και ζήτησε να γίνει σεβαστή η ελευθερία της ναυσιπλοΐας στην περιοχή αυτή.
«Η περιοχή δεν έχει ανάγκη από νέες αιτίες αποσταθεροποίησης και εντάσεων και, κατά συνέπεια, η Υπάτη Εκπρόσωπος (Φεντερίκα Μογκερίνι) ανανεώνει την έκκλησή της για μέγιστη αυτοσυγκράτηση και αποφυγή κάθε πρόκλησης», δήλωσε η εκπρόσωπός της, η Μάγια Κοτσιγιάντσιτς.
«Συγκεντρώνουμε πληροφορίες για το επεισόδιο αυτό», διευκρίνισε.
Στο Παρίσι, η εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών Ανιές φον ντερ Μιλ δήλωσε:
«Απευθύνουμε έκκληση για αυτοσυγκράτηση και αποκλιμάκωση προς όλους τους παράγοντες, με τους οποίους είμαστε διαρκώς σε επαφή. Υπενθυμίζουμε επίσης την προσήλωσή μας στην ελευθερία της ναυσιπλοΐας, η οποία πρέπει οπωσδήποτε να διαφυλαχθεί».
Η Τεχεράνη ζητά συνεργασία
Ανησυχία εξέφρασε σήμερα κυβερνητικός εκπρόσωπος του Ιράν για τις φερόμενες επιθέσεις σε δεξαμενόπλοια στον Κόλπο του Ομάν και σημείωσε ότι η Τεχεράνη είναι έτοιμη να προχωρήσει σε μια περιφερειακή συνεργασία ασφάλειας για την προστασία των στρατηγικής σημασίας θαλασσίων οδών.
«Όλες οι χώρες στην περιοχή πρέπει να προσέξουν να μην πέσουν στην παγίδα αυτών που επωφελούνται από την έλλειψη περιφερειακής ασφάλειας», μετέδωσε το Fars, επικαλούμενο δήλωση που έκανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Αλί Ραμπεΐ.
Λίγο νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Τζαβάντ Ζαρίφ δήλωσε ότι τα δύο περιστατικά με δεξαμενόπλοια στον Κόλπο του Ομάν που σημειώθηκαν σήμερα είναι «ύποπτα» και ζήτησε την διεξαγωγή περιφερειακού διαλόγου για να αποφευχθούν οι εντάσεις.





: First images showing the fire in the Front Altair carrying Ethanol from to which was torpedoed by Navy in Sea following to the order of Supreme Leader of 's Islamic Regime, this morning.

Προβολή εικόνας στο TwitterΠροβολή εικόνας στο Twitter
: Watch the aerial footage showing the aftermath of 's Torpedo attack at Front Altair Oil Tanker carrying Methanol from to in Sea. Video is released by and is recorded from SAR helicopter flying from the 's Naval Heliport pic.twitter.com/logxLkBe6P

158 άτομα συζητούν σχετικά με αυτό
pronews.gr