7.5.19

Ε.Αποστολάκης: «Χρειαζόμαστε επειγόντως νέες φρεγάτες, εκσυγχρονισμό ΜΕΚΟ & UAV επιτήρησης» - Τ.Πάιατ: «Σας στηρίζουμε»

Άμεση προτεραιότητα στο πρόγραμμα ναυπήγησης νέων φρεγατών αεράμυνας-περιοχής και στο πρόγραμμα αναβάθμισης των φρεγατών ΜΕΚΟ-200 ΗΝ το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες έλαβε περαιτέρω χρηματοδότηση που κυμαίνεται στα 150 εκατ.ευρώ αλλά και την ανάπτυξη συστημάτων επιτήρησης και βελτίωσης των σχετικών ικανοτήτων των ελληνικών ΕΔ διακήρυξε ο ΥΕΘΑ Ε.Αποστολάκης μιλώντας σήμερα στο συνέδριο ΕΧΡΟSΕC DEFENCE WORLD 2019 στο οποίο το pronews.gr είναι χορηγός επικοινωνίας.

Ο ΥΕΘΑ περιέγραψε ως κρίσιμη την ανάγκη υπεράσπισης του Αρχιπελάγους με αυτά τα προγράμματα.
Δίπλα του ο Αμερικανός πρεσβευτής T.Payatt δήλωσε ότι οι ΗΠΑ κάνουν ότι μπορούν και ότι πρέπει για να στηρίξουν την αμυντική ικανότητα της Ελλάδας και ανέφερε χαρακτηριστικά το πρόγραμμα των εξοπλισμένων ελικοπτέρων ΟΗ-58 Kiowa D τα οποίαν εκχωρήθηκαν αντί συμβολικού ποσού στον ΕΣ.
Εν συνεχεία ο ΥΕΘΑ Ε.Αποστολάκης δέχτηκε την ερώτηση του pronews.gr αναφορικά με το σε ποιο σημείο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις με την Ρωσία σε ότι αφορά την αναβάθμιση του Α/Α s-300 PMU1 στο επίπεδο PMU2 (κάτι που θα αυξήσει την φονική εμβέλεια του όπλου στα 250 χλμ και θα αγγίζει τα τουρκικά παράλια).
Ο Ε.Αποστολάκης μετά από σιγή λίγων δευτερολέπτων απάντησε σιβυλλικά κουνώντας το κεφάλι: «Καλή ερώτηση» 
Το ερώτημα είναι ποιος θα την απαντήσει σε πρακτικό επίπεδο πριν να είναι αργά...
Επίσης ο τομεάρχης Άμυνας της ΝΔ Βασίλης Κικίλιας έκανε μια συνολική θεώρηση της αμυντικής πολιτικής που καταρτίζει η ΝΔ σε ότι αφορά τον τομέα της Άμυνας και τόνισε ότι δεν υπάρχει το παραμικρό περιθώριο για την ελάχιστη υποχώρηση απέναντι στην Τουρκία και τις αξιώσεις της
Να σημειώσουμε ότι ο Β.Κικίλιας είναι ένας από τους θεωρούμενους ως ειδικούς σε θέματα ΑΟΖ καθώς έχει γράψει και σχετικό βιβλίο σε ανύποπτο χρόνο.
O διευθυντής του pronews.gr και υποψηφιος δήμαροχς Γλυφάδας Τ. Γκουριώτης μετά την ομιλία του ΥΕΘΑ Ε.Αποστολάκη ανέβασε το σχετικό στιγμιότυπο και tweet.
Με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Ευάγγελο Αποστολάκη στην Exposec Defence World. Πιο καθαρά δεν μπορούσε να τα πει: «Ή εξοπλιζόμαστε ή χανόμαστε»...
Δείτε άλλα Tweet του χρήστη Anastasios Gkouriotis

Αναλυτικά ο ΥΕΘΑ Αποστολάκης δήλωσε:
«Έχουμε βέβαια έναν δύσκολο γείτονα. Αντιμετωπίζουμε τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στο χώρο του Αιγαίου και τις διάφορες ανυπόστατες αιτιάσεις, αντιδρώντας πάντα με σύνεση και στρατηγική ψυχραιμία. Παρά τα υφιστάμενα προβλήματα, από την πλευρά μας, καταβάλλουμε μια προσπάθεια εξομάλυνσης.
Στη λογική αυτή, προγραμματίζεται το προσεχές χρονικό διάστημα συνάντηση μεταξύ αντιπροσωπειών των δυο χωρών, για να καθοριστούν δράσεις στο πλαίσιο των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.
Εμείς, σε κάθε περίπτωση επιζητούμε την ειρήνη και τη σταθερότητα, την ίδια στιγμή όμως προασπίζουμε αποφασιστικά τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.
Σε αυτό το σημείο να αναφερθώ, στην πρόσφατη απόφαση της Τουρκίας να προβεί σε παράνομη γεώτρηση στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μια απόφαση την οποία έχουμε καταδικάσει και η οποία έχει προκαλέσει πολλές διεθνείς αντιδράσεις, όπως από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, το Ισραήλ, την Αίγυπτο και πολλές άλλες πλευρές.
Επικροτούμε την ψύχραιμη και νηφάλια στάση της Κύπρου, παραμένουμε σε συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς και τους κοινοτικούς εταίρους και συμμάχους μας για τις επόμενες ενέργειες και υποστηρίζουμε την Κύπρο σε όλες τις ενέργειες.»
pronews