22.5.19

Αμερικανική «λύσσα» κατά των τουρκικών S-400: Επέβαλαν κυρώσεις... στην βάση που θα εκπαιδευτούν οι Τούρκοι χειριστές!

Οι πλέον παράδοξες κυρώσεις στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών αφορούν την... Τουρκία όπως ανακοινώθηκε επίσημα από το State Department καθώς η Ουάσινγκτον επέβαλε κυρώσεις κατά της ρωσικής βάσης που θα εκπαιδεύσει τους Τούρκους χειριστές!

Πιο αναλυτικά, κυρώσεις κατά ρωσικής βάσης που πρόκειται να εκπαιδεύσει τουρκικό προσωπικό στα αντιαεροπορικά συστήματα S-400 ανακοίνωσε η αμερικανική κυβέρνηση.
Η παράξενη αυτή ανακοίνωση έγινε αμέσως μετά την γνωστοποίηση της αποστολής των πρώτων Τούρκων χειριστών στην Ρωσία για εκπαίδευση.
«Μια απόφαση ελήφθη σύμφωνα με την οποία ένας αριθμός ξένων υπηκόων και νομικών προσώπων οι οποίοι εμπλέκονται σε δραστηριότητες οι οποίες εμπίπτουν στα μέτρα της παραγράφου 3 για το νόμο μη διασποράς όπλων», αναφέρει η ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.
Οι κυρώσεις αφορούν την αεροπορική βάση και εκπαιδευτικό κέντρο "Gatchina" (SAM).
Τί αφορούν αυτές οι κυρώσεις;
Πρόσωπα, διοικητές και αξιωματούχους της ρωσικής βάσης.
Σαφώς ειναι συμβολικές αλλά σε πραγματικό επίπεδο και σε πολιτικό το ζήτημα είναι τεράστιο και δείχνει την αμερικανική αποφασιστικότητα να φτάσουν οι ΗΠΑ μέχρι τα "άκρα" για να αποτρέψουν την απόκτηση του πυραυλικού συστήματος S-400 από την Τουρκία.
Πρόκειται για άκρως εντυπωσιακή εξέλιξη και πλέον όλα μπορεί να είναι "ανοιχτά", όπως έχει επανειλημμένα σημειώσει το pronews.gr, σε ότι αφορά το μέλλον της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ.
Γιατί όταν επιβάλουν κυρώσεις στην βάση που θα εκπαιδευτούν οι Τούρκοι χειριστές φανταστείτε τι θα γίνει όταν τον Ιούλιο ξεκινήσει η παραλαβή των κύριων συστημάτων (ήδη έχει ξεκινήσει η παραλαβή συγκεκριμένων απαρτίων του συστήματος απο τον περασμένο Μάρτιο).
Νωρίτερα, ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας, Χ.Ακάρ, δήλωσε:
«Αρχής γενομένης από σήμερα, η πληροφορία που λέει ότι στείλαμε τους δικούς μας συνεργάτες στην Ρωσία για να εκπαιδευτούν στα S-400 τους προσεχείς μήνες, είναι γεγονός».
Αναφερόμενος στον αριθμό των στρατιωτικών που πρόκειται να εκπαιδευθούν στη Ρωσία, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, απάντησε γενικά λέγοντα ότι «οι αριθμοί αυτοί (ο αριθμός του προσωπικού-σ.σ), διαρκώς αλλάζουν.
Ο καθένας έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες.
Γίνονται όλο και πιο καταρτισμένοι».
Κρεμλίνο: Aπαράδεκτο το αμερικανικό «τελεσίγραφο» προς την Τουρκία για τους S-400
Απαράδεκτο χαρακτηρίζει το Κρεμλίνο το τελεσίγραφο που απηύθυναν οι ΗΠΑ προς την Τουρκία, με στόχο να ακυρώσει τη συμφωνία για την αγορά ρωσικών πυραυλικών συστημάτων S-400 και να αγοράσει αντ' αυτών αμερικανικά πυραυλικά συστήματα Patriot.
Όταν ερωτήθηκε σήμερα από δημοσιογράφους για το ρεπορτάζ του CNBC, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε:
«Το βλέπουμε εξαιρετικά αρνητικά. Θεωρούμε πως τέτοια τελεσίγραφα είναι απαράδεκτα και προχωρούμε με βάση τις πολλές δηλώσεις που έχουν γίνει από εκπροσώπους της ηγεσίας της Τουρκίας με επικεφαλής τον πρόεδρο (Ταγίπ) Ερντογάν ότι η συμφωνία για τους S-400 είναι ήδη ολοκληρωμένη και θα εφαρμοστεί».

US announces sanctions on Russian base to train Turkish soldiers on S-400 http://tinyurl.com/yyjv5oz7 
Around 100 Turkish military servicemen are scheduled to undergo instruction in operation and maintenance of S-400 systems at Russian Defense Ministry’s training centre in Gatchina
pronews.gr