9.5.19

«Στοπ» της Ιταλίας στον μελλοντικό... East Med: «Δεν θα έχουμε οφέλη - Δεν μας ενδιαφέρει»

Η Ιταλία δεν θα επιτρέψει στον υποθαλάσσιο αγωγό Poseidon που σχεδιάζει η ιταλική Edison και η ελληνική ΔΕΠΑ να φτάσει στη νότια Ιταλία θέτοντας ένα βασικό εμπόδιο στην κατασκευή του μελλοντικού αγωγού East Med καθώς χωρίς αυτό το τμήμα καθίσταται πολύ δύσκολη η μετάβασή του στις ευρωπαϊκές αγορές και θα χρειαστεί μια άλλη χάραξη.

Aυτό υποστήριξε ο Ιταλός πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε, ξεκαθαρίζοντας πως η Ρώμη δεν ενδιαφέρεται για την ολοκλήρωση του έργου και δεν θεωρεί ότι έχει σημαντικά οφέλη.  
Ο αγωγός Poseidon, που έχει λάβει άδεια για να φτάσει από την Ελλάδα στην πόλη Otranto της νότιας Ιταλίας, αποτελεί το τελευταίο τμήμα ενός άλλου αγωγού που βρίσκεται στα χαρτιά, του  EastMed, που στόχο έχει την μεταφορά φυσικού αερίου από την ανατολική Μεσόγειο στην Ιταλία.
«Η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται καθόλου στην παρούσα φάση για την κατασκευή του τελευταίου τμήματος του Poseidon, όπως προβλέπει το αρχικό σχέδιο» δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε σε εκδήλωση κοντά στη Ρώμη.
Υπενθυμίζεται ότι πριν από δύο χρόνια ΔΕΠΑ και Edison υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας με την ρωσική Gazprom για την από κοινού προσπάθεια δημιουργίας νότιου διαδρόμου φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.    
Οι ΗΠΑ πιέζουν την ΕΕ να βρει εναλλακτικούς προμηθευτές φυσικού αερίου, εκτός της Ρωσίας. Παρόλα αυτά ο Κόντε είπε ότι ο αγωγός θα μπορούσε να διασυνδεθεί με τον TAP που είναι υπό κατασκευή και θα μεταφέρει αζέρικο άεριο στη νότια Ιταλία
pronews