22.5.19

Μεταλλάσσουν την Ελληνική γλώσσα, ανάλογα με τις γνώσεις τους!!!


Όταν οι (περισσότεροι) κυβερνώντες είναι κουμπούρες στα Ελληνικά, επόμενο είναι να θέλουν να είναι όλοι κουμπούρες!
Περίπου   1000  π.Χ.  ,  Ψ. 140      ( Θού  K..... )
63  π.Χ.  Κικέρων  κατα  Κατιλίνα ( Ο  temp.....)

.
Παρελθόν θα αποτελέσουν από την ελληνική γλώσσα τα τριτόκλιτα επίθετα, καθώς σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου ...Παιδείας (Παι-αηδίας) η χρήση τους αναμένεται να καταργηθεί σταδιακά έως το 2022.
Το σχέδιο της Γενικής Διεύθυνσης Προγραμματισμού του υπουργείου Παιδείας εντάσσεται στα πλαίσια του εξορθολογισμού και της αναγκαίας ..απλοποίησης της ελληνικής γλώσσας, σύμφωνα και με την κοινοτική οδηγία SiPeC που ενσωματώνεται από φέτος στην ελληνική νομοθεσία.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, «η χρήση των τριτόκλητων επιθέτων μόνο κακό κάνει» (!!!) καθώς το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού  (των αμορφώτων) αδυνατεί να θυμηθεί έστω έναν κανόνα γραμματικής, πόσο μάλλον περισσότερους. Το αποτέλεσμα είναι τα πολλά λάθη, τόσο στον προφορικό όσο και στον γραπτό λόγο, που προκαλούν χαμηλή αυτοεκτίμηση σε όσους δυσκολεύονται να βρουν πως κλίνεται κάτι, ενώ οδηγούν άλλους στην κατάθλιψη και σε κάποιες περιπτώσεις μέχρι και στην αυτοκτονία.
Το σχετικό νομοσχέδιο θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2020 και μέσα στον πρώτο χρόνο θα καταργηθούν τα σιγμόληκτα επίθετα. Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν τα ενρινόληκτα και υγρόληκτα μέχρι το τέλος του 2021, ενώ το πρώτο εξάμηνο του 2022 θα καταργηθούν και τα συμφωνόληκτα και φωνηεντόληκτα.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα παραδείγματα που δόθηκαν στη δημοσιότητα:
  • Επίθετα σε -ων, -ουσα, -ον θα γράφονται πάντα με όμικρον και δεν θα κλίνονται, π.χ. «ο παρόν πίνακας», «η παρόν επιγραφή», «του παρόν χρόνου»
  • Φεύγει το τελικό σίγμα από τα επίθετα σε -ης, -ες, π.χ. «η διαρκή προσπάθεια» ενώ τα επίθετα στη γενική πλέον θα κλίνονται σε -ου, π.χ. «του πλήρου γιαουρτιού»
  • Όπου υπάρχει ύψιλον σε κατάληξη επιθέτων (π.χ. σε -υς, -υ) αυτό αντικαθίσταται με γιώτα
  • Καταργούνται εντελώς περίπου 200 επίθετα που έτσι κι αλλιώς δεν χρησιμοποιούσε κανείς (π.χ. «ο χαρίεις»*, «ο εύβοτρυς» κ.ο.κ.
«Επίθετα όπως το πας/πάσα/παν μπορεί να ακούγονται ωραία με έναν περίεργο τρόπο, αλλά τελικά το αποτέλεσμα είναι δυσάρεστο. Αρκεί να ρίξει κανείς μια ματιά σε κάποιο μέσο κοινωνικής δικτύωσης για να πειστεί για του λόγου το αληθές» τονίζεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση!
 Ντροπή τους!! Υποχρέωση της επόμενης Κυβέρνησης είναι να αποκαταστήσει την υπάρχουσα κατάσταση.Αλ. Αυγερινόπουλος
*   Ὡς χαρίεν νθρωπος, ὅταν νθρωπος ᾖ.

  Αυτόν  τον .....κύριο  τον  έχεις  ακουστά  ; ;
ΜΕΝΑΝΔΡΟΣ  (  342 π.Χ.  -  292 π.Χ. )
Αναφερόταν  στο....σημερινό  Υπουργείο  αΠαιδείας !
_________________________

 Το γεγονός ότι δεν μπορούν ορισμένοι  -κουμπούρες- να εκφωνήσουν μια σωστή από στήθους ομιλία και γελοιοποιούνται με τις λεκτικές τους γκάφες, τους υποχρεώνει για να καλύψουν την αμορφωσιά τους, να προωθούν τέτοια νομοσχέδια εκμαυλισμού της Ελληνικής γλώσσης.
Ελπίζω η επομένη κυβέρνηση αντί να συνεχίσει το καταστροφικό έργο τους, να τους στείλει -έστω και με έξοδα του Δημοσίου- σε φροντιστήρια να μάθουν Ελληνικά, ωστε να μη συναγωνίζονται τα Ελληνικά τους με τα..." αγγλικά" τους.
Βέβαια και λίγη γεωγραφία δεν βλάπτει.Όχι να μας λένε ότι άλλη είναι η Μυτιλήνη  και άλλη η Λέσβος!!!
Απολαύστε το βίντεο:

Juan