5.5.19

Η «δημοκρατία» του Τσίπρα: Οι βουλευτές άρχισαν να υποστηρίζουν τον Πολάκη


Ο Αλέξης Τσίπρας με «δημοκρατικά» μέσα ανάγκασε τους βουλευτές του να υποστηρίξουν την απαράδεκτη στάση που διατηρεί ο Παύλος Πολάκης.
Οι χοροί και οι τσικουδιές του Αλέξη Τσίπρα με τον Παύλο Πολάκη στην Κρήτη έστειλαν ξεκάθαρο μήνυμα σε στελέχη και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που το προηγούμενο διάστημα επέκριναν τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας για τις δηλώσεις του εναντίον του Στέλιου Κυμπουρόπουλου.

Αναμφισβήτητα, το μήνυμα του πρωθυπουργού, εν όψει της πρότασης μομφής της ΝΔ κατά του Παύλου Πολάκη, ήταν ότι σύσσωμη η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας και πως όποιος στρέφεται κατά του Πολάκη επί της ουσίας στρέφεται και κατά του ιδίου του Τσίπρα.
Αλλωστε, ο πρωθυπουργός ήταν από τους πρώτους που έσπευσαν να καλύψουν τον «αψύ Σφακιανό», προαναγγέλλοντας την μετατροπή της πρότασης μομφής της ΝΔ σε διαδικασία παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Και για όποιον δεν κατάλαβε, το μήνυμα έγινε σαφέστερο όταν ο Αλέξης Τσίπρας περιόδευσε και διασκέδασε στην Κρήτη, στο πλευρό του Παύλου Πολάκη.
Η εικόνα ισοδυναμεί με χίλιες λέξεις, λένε, και ο πρωθυπουργός δεν χρειάστηκε να πει πολλά για να πειθαναγκάσει κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να αλλάξουν άρδην στάση απέναντι στον Παύλο Πολάκη. Έτσι, ενώ λίγες ημέρες πριν ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας είχε δεχθεί εσωκομματικά πυρά από κορυφαία στελέχη όπως Ευκλείδη Τσακαλώτος και ο Νίκος Φίλης, μετά τις τσικουδιές και τους χορούς Τσίπρα – Πολάκη έσπευσαν να ανασκευάσουν.

Κωλοτούμπα Τσακαλώτου για Πολάκη
Ο υπουργός Οικονομικών και ηγετικό στέλεχος των «53+» Ευκλείδης Τσακαλώτος, στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου που έδωσε στα Ιωάννινα, ανέφερε ότι ο Παύλος Πολάκης παραφέρθηκε στα όσα έγραψε για τον υποψήφιο της Νέας Δημοκρατίας Στέλιο Κυμπουρόπουλο, αλλά «όλοι έχουμε παραφερθεί μέσα στην δίνη της πολιτικής αντιπαράθεσης» και αυτό δεν είναι θέμα για να κατατεθεί πρόταση μομφής. Σημείωσε, δε, ότι η απόφαση της ΝΔ να καταθέσει πρόταση μομφής εναντίον του κ. Πολάκη είναι μια πρόταση εντυπωσιασμού.
Ειδικότερα, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε: «Το θέμα που προέκυψε, είχε μια πτυχή ουσίας και μια πτυχή ύφους. Νομίζω ότι όλος ο κόσμος κατάλαβε ότι από την πλευρά της Αριστεράς, αυτό που είπε ο κ. Κυμπουρόπουλος, δεν αντιπροσωπεύει τις σύγχρονες ιδέες στην αντιμετώπιση ατόμων με ειδικές ανάγκες. Τα επιδόματα και οι ενισχύσεις που υπάρχουν δεν είναι ούτε δωράκια, είναι κάτι που χρειάζονται αυτοί οι άνθρωποι, για να έχουν τις ίδιες δυνατότητες με όλους τους ανθρώπους.
Στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς, το ΔΝΤ έβαζε και θέμα περικοπής επιδομάτων και βοηθημάτων όταν κάποιος έχει δουλειά και τους εξηγούσαμε πως δεν είναι έτσι, γιατί ο άνθρωπος που έχει προβλήματα, έχει πολύ μεγάλες ανάγκες […]. Υπήρχε μια συζήτηση για το πώς το είπε ο κ. Πολάκης. Αλλά αυτό δεν νομίζω ότι είναι θέμα για μομφή για τον κ. Πολάκη […]», είπε ο κ. Τσακαλώτος και πρόσθεσε:
«Και εγώ έχω παραφερθεί πολλές φορές μέσα στην ένταση της πολιτικής αντιπαράθεσης, μπορείς να το ξεπεράσεις χωρίς αυτή την κίνηση. Νομίζω, έτσι και αλλιώς, αν ο κ. πρωθυπουργός το γυρίσει σε ψήφο εμπιστοσύνης, η μάχη ανάμεσα στον κ. Τσίπρα και στον κ. Μητσοτάκη, νομίζω είναι μία άνιση μάχη που πάντα χάνει ο κ. Μητσοτάκης ο οποίος δεν καταλαβαίνω γιατί το κάνει – δικό του θέμα βεβαίως».
Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρώτη αντίδραση του Ευκλείδη Τσακαλώτου στα όσα είπε ο Παύλος Πολάκης για τον Στέλιο Κυμπουρόπουλο ήταν πολύ διαφορετική. Για την ακρίβεια, είχε πάρει σαφείς αποστάσεις τόσο από το ύφος όσο και από την ουσία της τοποθέτησης Πολάκη, επισημαίνοντας ότι «πρέπει να υπάρχουν όρια στην πολιτική αντιπαράθεση» και κάνοντας ειδική μνεία στο ότι «οι αριστεροί και οι αριστερές σέβονται και στηρίζουν τους ανθρώπους με αναπηρία».
Αναλυτικά η ανάρτηση Τσακαλώτου στο facebook ήταν: «Η παρέμβαση του κ. Πολάκη θεωρώ ότι είναι φυσικό επακόλουθο ενός δημοσίου λόγου χωρίς κόκκινες γραμμές, θιασώτες του οποίου υπάρχουν σε όλο το πολιτικό φάσμα. Και εγώ αρκετές φορές έχω παραφερθεί στη Βουλή ακόμα και σε άτομα της αντιπολίτευσης που σέβομαι – δεν τους ονομάζω για να μην τους εκθέσω! Αυτή είναι η λογική της πολιτικής αντιπαράθεσης. Αλλά πρέπει να υπάρχουν όρια.
»Η δήλωση του κ. Κυμπουρόπουλου και εμένα μου φάνηκε υπερβολικά νεοφιλελεύθερη. Οι άνθρωποι με αναπηρία χρειάζονται στήριξη για να είναι σε θέση να έχουν τις ίδιες δυνατότητες που έχουν οι άλλοι πολίτες. Με αυτή την έννοια η στήριξη δεν αποτελεί ούτε δώρα ούτε εύνοια. Και είμαι περήφανος που η δική μας κυβέρνηση πράττει με βάση αυτή την αρχή. Από εκεί και πέρα οι αριστεροί και αριστερές σέβονται και στηρίζουν τους ανθρώπους με αναπηρία όπως και άλλες ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, είτε είναι δεξιοί, είτε κεντρώοι, είτε αριστεροί».
Ανέκρουσε πρύμναν και ο Νίκος Φίλης
Αλλά σε κωλοτούμπα επιδόθηκε και η έτερη «φωνή της Αριστεράς» στον ΣΥΡΙΖΑ, ο Νίκος Φίλης. Ενώ είχε επισημάνει ότι η δήλωση Πολάκη για τον Στέλιο Κυμπουρόπουλο δεν συνάδει με την ηθική της αριστεράς, χθες έκανε μεγαλειώδη κωλοτούμπα.
«Είναι λάθος να επικεντρώνουμε σε ένα θέμα που αφορά ένα πρόσωπο. Και οι δηλώσεις του κ. Πολάκη αδικούν τον ίδιο και το έργο του στην ανόρθωση της Δημόσιας Υγείας και της αντιμετώπισης των προβλημάτων για τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Έχει μεγάλο έργο η κυβέρνηση στον τομέα αυτό, ο κ. Πολάκης και ο κ. Ξανθός… Είναι λάθος μέσω από μια ατυχή δήλωση να υποτιμάται αυτό το έργο».
«Δεν είμαι εναντίον στο να γίνει συζήτηση. Είμαι ενάντιος στο να γίνεται συζήτηση υπό μορφή πολιτικής βεντέτας. Δεν αφορά τους πολίτες αυτό το ζήτημα», ανέφερε ο κ. Φίλης μέσω της πρωινής ενημερωτικής εκπομπής του ΑΝΤ1.
«Μεθαύριο στη Βουλή η συζήτηση θα μεταφερθεί στο εύρος των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο πολίτης σήμερα. Και αυτό είναι σωστό», σημείωσε, για να πει πως πρέπει να αναγνωρίζεται από όλους ο αγώνας που δίνουν άνθρωποι όπως ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος. Και κάλεσε τον Παύλο Πολάκη, «να βρει ο ίδιος τον τρόπο με τον οποίο θα διορθώσει όσα είπε» κατά του υποψήφιου ευρωβουλευτή της ΝΔ.
Για τον τρόπο που μπορεί να το κάνει αυτό, απάντησε: «Δεν είναι δικό μου θέμα αυτό, αφορά τον κ. Πολάκη».
Υπενθυμίζεται ότι στις 23 Απριλίου ο κ. Φίλης είχε πει: «Πιστεύω ότι ο Παύλος Πολάκης, αδικεί τον εαυτό του με όσα είπε και αδικεί και το έργο του στο χώρο της Υγείας. Δεν εκπροσωπεί με όσα είπε το δημοκρατικό ήθος του ΣΥΡΙΖΑ, δεν εκπροσωπεί την προσπάθεια της κυβέρνησης να ενισχύσει τον αγώνα των ΑΜΕΑ για μία ισότιμη θέση στην κοινωνία μας».
Ανάγκα και θεοί πείθονται
Είναι σαφές ότι η στάση των δύο κορυφαίων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ δεν άλλαξε επειδή ο Παύλος Πολάκης ζήτησε συγγνώμη από τον Στέλιο Κυμπουρόπουλο ή επειδή έκανε κάποιου άλλου είδους διορθωτική δήλωση -το αντίθετο. Η στάση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας απέναντι στον υποψήφιο ευρωβουλευτή της ΝΔ παραμένει η ίδια και επιπλέον επιτίθεται στα ΜΜΕ όταν τον ρωτούν εάν έχει μετανιώσει για την τοποθέτησή του.
Ήταν η επιλογή του Αλέξη Τσίπρα να περάσει τις διακοπές του Πάσχα αλλά και να περιοδεύσει στην κρίσιμη εκλογική περιφέρεια της Κρήτης στο πλευρό του Παύλου Πολάκη που έκανε τις «αριστερές φωνές» της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ να αντιληφθούν ότι όποιος χτυπάει τον «αψύ Σφακιανό», χτυπάει και τον πρωθυπουργό και πως ο Αλέξης Τσίπρας θέλει κυβέρνηση και κόμμα συντεταγμένα έναντι των επιθέσεων της αντιπολίτευσης και της πρότασης μομφής της ΝΔ, στο δρόμο προς τις κάλπες.
Δεδομένου, δε, ότι η ΝΔ χρησιμοποιεί τις επικριτικές δηλώσεις στελεχών της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ κατά του Πολάκη για να πλήξουν τον Τσίπρα, κάνοντας αναφορά στο ύφος και το ήθος της Αριστεράς, ανάγκασε Τσακαλώτο και Φίλη να ανασκευάσουν δημοσίως και χωρίς να υπολογίζουν το ενδεχόμενο πολιτικού διασυρμού τους. Ανάγκα και θεοί πείθονται.
Καθώς, όμως, οι εκλογές απέχουν μόλις μιαν ανάσα, σύντομα θα γίνει και το «ταμείο» στον ΣΥΡΙΖΑ. Κι αν το εκλογικό αποτέλεσμα είναι αρνητικό, τότε θα αναζητηθούν ευθύνες από την εσωκομματική αντιπολίτευση του Αλέξη Τσίπρα για τις πολιτικές αποφάσεις του, όλο το τελευταίο διάστημα και ειδικά σε ό,τι αφορά θέματα αξιών και αρχών της Αριστεράς, για τα οποία είναι αρκετοί εκείνοι που αισθάνονται προδομένοι, ακόμη κι αν δεν τον λένε ανοιχτά και δημόσια. Προς το παρόν.
pentapostagma.gr