19.5.19

Ρηματική διακοίνωση Αγκυρας προς ΟΗΕ & ΕΕ: «Αυτή είναι η τουρκική υφαλοκρηπίδα - Αν αμφισβητηθεί... πόλεμος»!

Η Τουρκία με ρηματική διακοίνωση στον ΟΗΕ την οποία υπογράφει ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και απευθύνεται στα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ και την Ύπατη Εκπρόσωπο για την εξωτερική πολιτική της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι, διακηρύσσει ότι «Η μισή θαλάσσια έκταση που η Κύπρος θεωρεί δική της ΑΟΖ είναι τουρκική υφαλοκρηπίδα και το ίδιο ισχύειο για την ελληνική υφαλοκρηπίδα»!

Συνακόλουθα, καλεί όλα τα εμπλεκόμενα μέρη στις έρευνες να αποχωρήσουν σε διαφορετική περίπτωση οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις θα αναλάβουν την προστασία της.
Φυσικά δεν υφαρπάζεται μόνο η μισή κυπριακή ΑΟΖ αλλά ολόκληρη γιατί η άλλη μισή κατά την Άγκυρα ανήκει που αλλού; Στην ΑΟΖ του Ψευδοκράτους. Υφαρπάζεται επίσης και μεγάλο μέρος της ελληνικής υφαλοκρηπίδας μέχρι την... Κρήτη.
Στην επιστολή ο Τούρκος ΥΠΕΞ υποστηρίζει ότι οι δραστηριότητες γεώτρησης της Τουρκίας γίνονται εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας ενώ ισχυρίζεται ότι με βάση το διεθνές δίκαιο τα νησιά δεν έχουν πλήρη δικαιοδοσία για οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας. 
Συγκεκριμένα το τουρκικό πρακτορείο αναφέρει ότι ο Τούρκος ΥΠΕΞ ενημέρωσε “σχετικά με τις δραστηριότητες γεώτρησης στην τουρκική υφαλοκρηπίδα στη Μεσόγειο”, αναφέροντας ότι “η στήριξη που προσφέρει η ΕΕ στην ‘ε/κ διοίκηση νοτίου Κύπρου’ δεν συνάδει με το διεθνές δίκαιο”.
 
Σύμφωνα με το Ανατολού, ο Τούρκος ΥΠΕΞ “εξηγεί στην επιστολή του λεπτομερώς την πολιτική και νομική στάση της Τουρκίας και τονίζει ότι οι δραστηριότητες γεώτρησης του Πορθητή γίνονται στην τουρκική υφαλοκρηπίδα”.
Στην επιστολή αναφέρεται ακόμη ότι η τουρκική κυβέρνηση αδειοδότησε το 2009 και το 2012 την τουρκική εταιρεία πετρελαίου (TPAO) για περιοχές που βρίσκονται 75 χλμ μακριά από την Κύπρο, συμπεριλαμβανομένου και του σημείου της γεώτρησης, ενώ υποστηρίζεται ότι η στήριξη της ΕΕ προς την ‘ε/κ διοίκηση νοτίου Κύπρου’ είναι ασύμβατη με το διεθνές δίκαιο.
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου υποστηρίζει ότι “με βάση το διεθνές δίκαιο τα νησιά δεν μπορούν να έχουν αυτόματα πλήρη δικαιοδοσία για οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας” και ότι “υπάρχουν ξεχωριστά χαρακτηριστικά τα οποία προσδιορίζουν σε ποιο σημείο μπορούν να έχουν δικαίωμα τα νησιά στην οριοθέτηση της ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας τους”.
Στην επιστολή του ο Τούρκος ΥΠΕΞ αναφέρει επίσης ότι η Τουρκία έχει ενημερώσει από το 2004 τα Ηνωμένα Έθνη για την θέση της σχετικά με την ανατολική Μεσόγειο, προσθέτοντας ότι “η Τουρκία δεν θα αποδεχθεί τον ισχυρισμό της ε/κ πλευράς για μονομερή ΑΟΖ”.
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι “είναι βασικό οι τρίτες πλευρές να μην γίνονται μέρος διαφωνιών για πεδία θαλάσσιων αρμοδιοτήτων τα οποία συγκρούονται” και ότι “οι τρίτες πλευρές δεν μπορούν σαν να είναι δικαστήρια να αποφασίζουν από πού περνούν τα όρια”, προσθέτοντας ότι “όταν υπάρχουν συγκρουόμενοι ισχυρισμοί, οι οριοθετήσεις μπορούν να επιλύονται ή με διμερείς συμφωνίες οι οποίες δεν πλήττουν τα δικαιώματα των τρίτων πλευρών ή δια της διεθνούς δικαιοσύνης”. Ο Τούρκος Υπουργός επέκρινε τη στάση της ΕΕ υποστηρίζοντας ότι είναι λάθος και αποτελεί μια καθαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου.
Στην επιστολή ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναφέρει επίσης ότι μια τελική λύση στη θαλάσσια περιοχή δυτικά της Κύπρου μόνο μετά την λύση του Κυπριακού μπορεί να υπάρξει, προσθέτοντας ότι έχει αναφέρει καθαρά στην κ. Μογκερίνι ότι αναμένουν πως η ΕΕ δεν θα πάρει θέση στο θέμα των θαλάσσιων αρμοδιοτήτων και θα διαδραματίσει ένα εποικοδομητικό ρόλο στην παρούσα κατάσταση που δεν υπάρχει περιεκτική λύση του Κυπριακού. Ο Τούρκος Υπουργός αναφέρει ότι με τον ίδιο τρόπο σε επιστολή του στον ομόλογό του των ΗΠΑ διαβίβασε την ενόχληση της Τουρκίας για τις δηλώσεις του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ. 
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ υποστηρίζει ότι η Τουρκία ως η χώρα με την πιο μεγάλη ακτογραμμή στην ανατολική Μεσόγειο έχει νόμιμα δικαιώματα και ζωτικά συμφέροντα και επωφελείται από τα δικαιώματά της στην υφαλοκρηπίδα της με βάση το διεθνές δίκαιο. 
Αναφέρει ακόμη ότι η Τουρκία όπως και στο παρελθόν, έτσι και τώρα, είναι έτοιμη να συμβάλει στην εξεύρεση λύσης με δίκαιο και ειρηνικό τρόπο σε όλα τα προβλήματα στην Μεσόγειο, προσθέτοντας ότι σε αυτό συμπεριλαμβάνεται και η οριοθέτηση με δίκαιο τρόπο των θαλάσσιων αρμοδιοτήτων με όλες τις χώρες που έχουν ίδιες ακτογραμμές και τις οποίες αναγνωρίζει η Τουρκία και διατηρεί διπλωματικές σχέσεις μαζί τους.
Στην ίδια επιστολή ο Τούρκος Υπουργός υποστηρίζει ότι “τα μονομερή βήματα των Ε/Κ ,με τα οποία καταπατούν τα δικαιώματα και συμφέροντα των Τ/Κ και την ίδια ώρα παραβιάζουν τα νόμιμα δικαιώματα της Τουρκίας στην υφαλοκρηπίδα της, θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια και σταθερότητα στην περιοχή”, υποστηρίζοντας ότι “οι Ε/Κ αγνοούν οι Τ/Κ είναι ισότιμοι ιδιοκτήτες του νησιού και έχουν δικαίωμα στις φυσικές πηγές τους”. 
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ακόμη ότι στην περίπτωση "που οι Ε/κ δεν σταματήσουν τα μονομερή βήματα ή δεν συμπεριλάβουν τους Τ/Κ στους μηχανισμούς αποφάσεων", Τουρκία θα συνεχίσει να προσφέρει  κάθε ενίσχυση στους Τ/Κ, προσθέτοντας ότι θα συνεχιστούν και οι σεισμικές έρευνες και δραστηριότητες γεώτρησης στα πεδία που η ‘τδβκ’ έχει αδειοδοτήσει την TPAO.
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ καταλήγει αναφέροντας ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να κινείται με σωφροσύνη και καλή πρόθεση, αλλά δεν θα μείνει ούτε και θεατής στην παραβίαση τόσο των δικών της δικαιωμάτων πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο όσο και των Τ/Κ. Απευθύνει επίσης έκκληση στις τρίτες πλευρές να τηρήσουν στάση σύνεσης και να διαδραματίσουν εποικοδομητικό ρόλο.
Το πρόβλημα εδώ όμως είναι και η μη διάθεση της ελληνικής πλευράς να απαντήσει επί της ουσίας στους τουρκικούς ισχυρισμούς. Όταν δεν υπάρχει καμία προσπάθεια ανεύρεσης του περιβόητου εγγράφου της συμφωνίας με τον ICAO που πρώτο το pronews.gr αποκάλυψε στο κοινό, τότε πως θα αντικρουστούν οι τουρκικές παράλογες απαιτήσεις;
Η μη ανάκτηση της χαμένης απόφασης ICAO 1958 μεγιστοποιεί τον κίνδυνο για τα εθνικά συμφέροντα
Μετά το πρώτο σοκ της αποκάλυψης  ότι από το 1993 έχει πιστοποιηθεί η απώλεια  από το Ελληνικό ΥΠΕΞ αλλά και από τα αρχεία του αρμόδιου Διεθνούς Οργανισμού Αεροναυτιλίας ,(ICAO), ολόκληρος ο φάκελος με την απόφαση  του ICAO 1958, με τις ισχύουσες συντεταγμένες των ορίων  των FIRs Αθηνών, Κων/λης, Λευκωσίας και Άγκυρας, ανατολικά του Καστελόριζου, η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει κάνει τίποτα για την ανάκτηση του σημαντικού αυτού εγγράφου, ακολουθώντας την πεπατημένη όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων.
Αυτό που προκαλεί  έκπληξη και απορία μαζί είναι γιατί η κυβέρνηση , σε απόλυτη σύμπλευση με όλες τις προηγούμενες, δεν ζητά επισήμως την εμπλοκή του ICAO στην ανεύρεση/ανάκτηση του σημαντικού αυτού, για τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα εγγράφου της εν ισχύ απόφασης του 1958 ,δεδομένου ότι τόσο ο ICAO , όσο και η Ελλάδα είναι και οι δύο θύματα απωλείας/κλοπής του εγγράφου από τα αρχεία τους.
Ο ICAO έχει πιστοποιήσει ο ίδιος την απώλεια /κλοπή ολόκληρου του σχετικού φακέλου , ήτοι της απόφασης ICAO 1958, αλλά και των πρακτικών των συνεδριάσεων των συμβαλλομένων μερών , Ελλάδας , Τουρκίας , Βρετανίας. 
Ο ICAO δηλαδή, πιστοποιεί την ύπαρξη αλλά και την ισχύ της απόφaσης του 1958 και στην συνέχεια παραδέχεται την κλοπή ολόκληρου του φακέλου από τα αρχεία του.
Επομένως ο Διεθνής Οργανισμός αυτός, είναι υποχρεωμένος να κινηθεί ο ίδιος επισήμως για την ανάκτηση της επικυρωμένης από τις άλλες ενδιαφερόμενες χώρες  απόφασης του 1958, ύστερα και από σχετικό επίσημο αίτημα της Αθήνας , το οποίο όμως ουδέποτε έχει γίνει από το 1993. 
Διαφορετικά, ένας Διεθνής Οργανισμός (ο ICAΟ) και μια χώρα μέλος ( Ελλάδα) κινδυνεύουν να πάρουν βραβείο Γκινες διεθνούς ρεζιλέματος , αφού έχουν υποστεί ριφιφί και δεν έχουν ανακτήσει τα κλοπιμαία, δηλαδή την απόφαση του 1958.
Η ανάκτηση της απόφασης του ICAO 1958 από την ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη προσλάβει μορφή κατεπείγουσας ανάγκης, διότι αποτελεί ένα από τα σοβαρότερα διεθνή έγγραφα απόφασηςγια την αναχαίτιση της εξόφθαλμης τουρκικής παρανομίας σε βάρος των εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στην περιοχή Ρόδου- Καστελόριζου και των ομοίως αυθαίρετων υπερβολικών διεκδικήσεων της Τουρκίας στην υφαλοκρηπίδα δυτικά της Πάφου..μέχρι τα όρια της ΑΟΖ Αιγύπτου.
Η Τουρκία, που έχει εγκρίνει και  υπογράψει και αυτή την απόφαση ICAO 1958, από το 1993 και εντεύθεν – και τα τελευταία δύο χρόνια μετ επιτάσεως- «ξέχασε» - δεν έχασε- την απόφαση ICAO 1958 ,που ορίζει τα FIRs Κων/λης – Αθηνών με συντεταγμένες 3605Ν 30000 E. 
Αντιθέτως χρησιμοποιεί κατ’ αποκλειστικότητα  την προγενέστερη- και επομένως τροποποιημένη-απόφαση του ICAO 1950 με συντεταγμένες 3555Ν 3000Ν. Η μετακίνηση των συντεταγμένων των FIR με τηναπόφαση του 1958, βόρεια και εγγύτερα προς τις ακτές της Τουρκίας,-διορθώνοντας το λάθος της απόφασης του 1950- αφαιρεί από την Τουρκία 10νμ,  πολύτιμα για την τουρκική επικράτεια, με δεδομένο ότι τα δυτικά σύνορα της Τουρκίας απαραιτήτως συμπίπτουν με τα όρια του FIR Κων/λης.
Ετσι από το 1993 και καθημερινώς τα δυο τελευταία χρόνια, με επίκληση τους απόφασης ICAO 1950, η Τουρκία έχει μετατρέψει την περιοχή Ρόδου Καστελόριζου σε τουρκική επικράτεια(πετώντας με τις κλωτσιές από την περιοχή  τον πρωθυπουργό και υπουργούς της ελληνικής κυβέρνησης) έχει δημιουργήσει μόνιμες περιοχής ασκήσεων στην ίδια περιοχή, έχειστραγγαλίσει την ΑΟΖ του Καστελόριζου και επομένως διεκδικεί ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα σε βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου , δυτικά της Πάφου.
Με την αδράνεια της Αθήνας, η Άγκυρα παρουσιάζει διεθνώς  τους χάρτες της με την παράνομη τουρκική ΑΟΖ στην Αν Μεσόγειο, στοχεύοντας στην διεθνή αποδοχή της.
Όλως τυχαίως υπάρχει πλέον ισχυρή φημολογία ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός αποδέχθηκε την συμφωνία «καζάν-καζάν» («μισά-μισά») που απαιτεί η Τουρκία από την πρώτη στιγμή που αποκαλύφθηκαν κοιτάσματα υδρογονανθράκων σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, με την προϋπόθεση να... δεχθεί να μην καταλάβει άλλο κομμάτι της Κύπρου και να αποδεχθεί την διζωνική ομοσπονδία με αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων και την αντικατάστασή τους από το... ΝΑΤΟ!
Πάντως η έλλειψη ζωτικότητας να ανευρεθεί το έγγραφο του ICAO δείχνει πως η φήμη αυτή έχει μεγάλη δόση αλήθειας.
Επίσης θα δεχθεί την κατάργηση των εγγυητριών δυνάμεων.
- Αρχικά, η Τουρκία θα κάνει τις παραχωρήσεις που θα της ζητήσει η Κύπρος για να λυθεί το Κυπριακό προς την κατεύθυνση της Ομοσπονδίας.
- Αυτό θα γίνει με την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής από το νησί και την αντικατάστασή τους από μονάδα του ΝΑΤΟ.
- Οι δυνάμεις της Δύσης που μετέχουν στο ενεργειακό κονσόρτσιουμ για την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου θα συμφωνήσουν να βάλουν και την Τουρκία στο παιχνίδι, γεγονός που εξυπηρετεί και τις ΗΠΑ και άλλες χώρες».
Δηλαδή ο άνθρωπος τα δίνει όλα, δίνει ΑΟΖ, κοιτάσματα (πιθανότατα και στο Αιγαίο) αποδέχεται τα τετελεσμένα της τουρκικής εισβολής του 1974 και δίνει την μισή Κύπρο, κλπ. απλά για να φύγουν τα τουρκικά στρατεύματα από την Κύπρο και να αντικατασταθούν από... ΝΑΤΟϊκά! Κάνοντας την ελληνική Κύπρο από κράτος, προτεκτοράτο.
Στο Σκοπιανό απέδειξε ότι δεν είναι ικανός να αντιληφθεί τους κινδύνους για την χώρα και το έθνος από το γεγονός ότι εκχώρησε ελληνικά ιστορικά και οικονομικά δικαιώματα σε ένα αδύναμο σλαβοαλβανικό μόρφωμα.
Τώρα αποδεικνύεται ο καλύτερος σύμμαχος της Τουρκίας και του Ερντογάν, αφού αφ'ενός μεν τον βγάζει από την δύσκολη θέση στην οποία έχει περιέλθει στο οικονομικό πεδίο, αφ'ετέρου δε, κυριολεκτικά τα δίνει όλα, απλώς και μόνο για να φύγουν τα τουρκικά στρατεύματα από την Κύπρο, με προοπτική να επιστρέψουν ακόμα ισχυρότερα.
Και βέβαια η Τουρκία πετυχαίνει όλους τους στόχους της, χωρίς να ρίξει... ούτε μία σφαίρα, όπως είναι η πάγια επιδίωξή της!
pronews