7.5.19

Η Κύπρος ανακήρυξε την ΑΟΖ «που απέμενε» και ρίχνει το «γάντι» στην Αθήνα: «Εμείς το κάναμε, εσείς;» (χάρτης)


Η Κύπρος έριξε το «γάντι» στην ελληνική κυβέρνηση καθώς δημοσιεύτηκε ο χάρτης με τις συντεταγμένες για τις θαλάσσιες περιοχές βόρεια και δυτικά της Κύπρου, τον οποίο κατέθεσε η Λευκωσία στον ΟΗΕ προκειμένου να αποκρούσει τις παράνομες τουρκικές διεκδικήσεις στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.

Πλέον η Αθήνα θα πρέπει να λάβει σοβαρή και άμεση απόφαση και να προχωρήσει άμεσα σε ανακήρυξη της ελληνικής ΑΟΖ

Την αποκάλυψη έκανε η «Καθημερινή Κύπρου».

Με βάση τον χάρτη αυτόν ορίζεται η ΑΟΖ κατά τέτοιον τρόπο που να ορίζει επί της ουσίας και την ελληνική ΑΟΖ υπολογίζοντας το Καστελόριζο και αποκόπτωντας, όπως ορίζει το Διεθνές Δίκαιο την Τουρκία από τις φιλοδοξίες της για καταπάτηση ταυτοχρόνως της ελληνικής και της κυπρικαής ΑΟΖ για να συναντάται η τουρκική με αιγυπτιακή και λιβυκή

Ως γνωστόν η Άγκυρα αμφισβητεί ότι το Καστελόριζο έχει ΑΟΖ και συνεπώς με την ερμηνεία ενός δικού της «Διεθνούς Δικαίου» θεωρεί ότι μπορεί να υφαρπάξει ένα μεγάλο μέρος της ανατολικής Μεσογείου το οποίο είναι πλούσιο σε ενεργειακά αποθέματα και να το εκεμταλλευθεί η ίδια παρότι δεν έχει κανένα νόμιμο δικαίωμα.



Σύμφωνα με την απεικόνιση που έγινε από πλευράς του υπουργείου Εξωτερικών οι συντεταγμένες που απεστάλησαν περιλαμβάνουν το σύνολο της ακτογραμμής στο βόρειο μέρος της Κύπρου στο οποίο περιλαμβάνονται και οι κατεχόμενες περιοχές.

Με βάση τον χάρτη που εστάλη στα Ηνωμένα Έθνη οι νέες συντεταγμένες ξεκινούν από το δυτικότερο σημείο της σημερινής ΑΟΖ εκεί όπου είναι το τεμάχιο 4 ανεβαίνουν βόρεια-ανατολικά μέχρι τη μέση γραμμή με την Τουρκία και σε παράλληλη τροχιά με τις βόρειες ακτές της Κύπρου καταλήγουν στο ύψος του Αποστόλου Ανδρέα έως το σημείο που ξεκινά η ΑΟΖ του Λιβάνου.

Τον χάρτη συνοδεύει επιστολή του Υπουργείου Εξωτερικών προς τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών ενώ η κατάθεση των δύο εγγράφων έγινε μετά την απόφαση της Τουρκίας να αρχίσει γεωτρήσεις μέσα στην κυπριακή αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ) και υφαλοκρηπίδα, γεγονός που προκάλεσε αντιδράσεις τόσο σε επίπεδο ΕΕ αλλά και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Σημειώνεται ότι η Κύπρος προχώρησε στη συγκεκριμένη ενέργεια μετά την απόφαση της Τουρκίας να αρχίσει γεωτρήσεις μέσα στην κυπριακή αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ) και υφαλοκρηπίδα.

Την τουρκική απόφαση να κλιμακώσει σε τέτοιο βαθμό ώστε να αμφισβητήσει ευθέως τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, κατήγγειλαν η Ε.Ε. μέσω της αρμόδιας Υπατης Εκπροσώπου Φεντερίκα Μογκερίνι, η Ουάσιγκτον, η Γαλλία, η Ιταλία αλλά και το Ισραήλ.

Ηδη, από την Κυριακή το Στέιτ Ντιπάρτμεντ χαρακτήρισε την αποστολή του πλωτού γεωτρύπανου «Φατίχ» «πολύ προκλητικό βήμα» που «εγείρει τον κίνδυνο να αυξηθεί η ένταση στην περιοχή. Καλούμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν αυτές τις δραστηριότητες και ενθαρρύνουμε όλα τα μέρη να ενεργήσουν με αυτοσυγκράτηση».

Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μόργκαν Ορτάγκος είπε, επίσης, ότι «οι ΗΠΑ ανησυχούν βαθύτατα για τις εξαγγελθείσες προθέσεις της Τουρκίας να αρχίσει επιχειρήσεις πλωτών γεωτρήσεων σε μια περιοχή που διεκδικείται από την Κυπριακή Δημοκρατία ως ΑΟΖ της».

Η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προκάλεσε την άμεση και απότομη αντίδραση του τουρκικού υπ. Εξωτερικών.

«Η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με ημερομηνία 5ης Μαΐου, σχετικά με τις δραστηριότητες γεωτρήσεων της Τουρκίας στη δική της υφαλοκρηπίδα, είναι μη ρεαλιστική» ανέφερε χθες το πρωί το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας.

«Οι προσπάθειες τρίτων μερών να υποκαταστήσουν τα διεθνή δικαστήρια για να οριοθετήσουν τα θαλάσσια σύνορα είναι απαράδεκτες», ενώ «οι επιχειρήσεις εξόρυξης και σεισμικής έρευνας θα συνεχιστούν στην υφαλοκηπρίδα μας, στις ζώνες για τις οποίες η κυβέρνησή μας είχε χορηγήσει άδειες στην Turkish Petroleum το 2009 και το 2012», καταλήγει η ανακοίνωση.

Νωρίτερα, το Σάββατο, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών είχε επιτεθεί και εναντίον της κ. Μογκερίνι, η οποία προανήγγειλε αλληλεγγύη και κοινή στάση της Ε.Ε. στο πλευρό της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η Κομισιόν επανήλθε, χθες, μέσω της εκπροσώπου Μάγια Κοτσίγιαντσιτς, η οποία ζήτησε από την Τουρκία «να δείξει αυτοσυγκράτηση, να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου και να απόσχει από κάθε παράνομη ενέργεια».

pronews