14.5.19

28.000 ημερήσιες αναπαύσεις που θα μπορούσαν να έχουν δοθεί.


Στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη αναρτήθηκε την 11/05/2019 δελτίο τύπου με στατιστικά στοιχεία και απολογισμό την συνολικής δραστηριότητας της Ελληνικής Αστυνομίας για το έτος 2018. Από τα στοιχεία, που παραθέτονται, προκύπτει ότι το έτος 2018 διατέθηκαν σε Συγκεντρώσεις/ Πορείες /Διαδηλώσεις περίπου 6.000 περισσότεροι αστυνομικοί σε σύγκριση με το έτος 2017, παρότι έλαβαν χώρα 360 λιγότερες Συγκεντρώσεις/ Πορείες/ Διαδηλώσεις.
Δηλαδή, συνεβη το παράδοξο ενώ οι συναθροίσεις προσώπων μειώθηκαν κατά ένα ποσοστό περίπου 10% και θα αναμέναμε και αντίστοιχη μείωση των διατεθέντων αστυνομικών, δηλαδή περίπου 10.000 λιγότερους διατεθέντες αστυνομικούς, αντιθετως ο αριθμός των διατεθέντων αστυνομικών αυξήθηκε κατά 6.000.
Απολογισμός :
16.000 ημερήσιες αναπαύσεις που θα μπορούσαν να έχουν δοθεί
ή εναλλακτικά 8.000 περιπολίες ( 2 ατόμων ) που θα μπορούσαν να γίνουν
Αντίστοιχα, ενώ ο αριθμός των αθλητικών εκδηλώσεων παρέμεινε ίδιος τα έτη 2017 και 2018, εντούτοις διατέθηκαν 12.000 περισσότεροι αστυνομικοί το 2018 σε σχέση με το 2017 .
Απολογισμος :
άλλες 12.000 ημερήσιες αναπαύσεις που θα μπορούσαν να έχουν δοθεί
ή εναλλακτικά άλλες 6.000 περιπολίες ( 2 ατόμων ) που θα μπορούσαν να γίνουν
Συνολικά 28.000 ημερήσιες αναπαύσεις ή 14.000 περιπολίες.
Οι αριθμοί ιλιγγιώδεις και διόλου ευκαταφρόνητοι. Και φυσικά γίνεται απόλυτα κατανοητό πόσο σημαντικό θα ήταν για την ξεκούραση των αστυνομικών να έχουν δοθεί αυτές οι ημερήσιες αναπαύσεις ή για την μείωση της εγκληματικότητας να είχαν διενεργηθεί αυτές οι περιπολίες, πλέον των ήδη προγραμματισμένων. Είναι επίσης κατανοητό ότι την ευθύνη για τον καθορισμό του αριθμού των διατιθέμενων αστυνομικών έχουν αποκλειστικά οι Γενικές Διευθύνσεις και Διευθύνσεις Αστυνομίας.
Με αφορμή τα παραπάνω, καλώ την φυσική ηγεσία του Σώματος, να δώσει τις δέουσες οδηγίες/εντολές προς τις υφιστάμενες Γενικές Διευθύνσεις και Διευθύνσεις Αστυνομίας ώστε να προβούν στον ριζικό εξορθολογισμό των σχεδίων για συναθροίσεις προσώπων και αθλητικές εκδηλώσεις, ώστε ήδη από το τρέχον έτος να προκύψει αποτέλεσμα. Ταυτόχρονα απευθύνω προς την φυσική ηγεσία ένα ερώτημα :
Το σχέδιο Περσέας δεν θα αποδώσει καλύτερα με 14.000 επιπλέον περιπολίες ;΄Η ακόμα και με 7.000 επιπλέον περιπολίες, για να χορηγηθούν και 14.000 ημερήσιες αναπαύσεις στο ήδη καταπονημένο προσωπικό;
Τέτοιες λύσεις μπορούν να αποδώσουν άμεσα, καθόσον το να ζητά ή να αναμένει κανείς δραματική αύξηση των εισακτέων στις αστυνομικές σχολές, παρότι απολύτως επιθυμητό, είναι ίσως ουτοπία, με τα παρόντα δεδομένα. Φυσικά,η ηγεσία θα μπορούσε να μην σταθει μόνο στα αριθμητικά στοιχεία που προαναφέρθηκαν και να μειώσει ακόμη περισσότερο τον αριθμό των διατιθέμενων αστυνομικών σε συναθροίσεις/ αθλητικές εκδηλώσεις, με οφέλη πολλαπλασιαστικά για την λειτουργία του Σώματος και την πάταξη της εγκληματικότητας. Κλείνοντας θέλω να υπενθυμίσω ότι αποδοτικός αστυνομικός είναι ο ξεκούραστος αστυνομικός 
Μικρή επισήμανση: τόσο στο φετινό απολογιστικό δελτίο τύπου όσο και των προηγουμένων ετών, δεν αναφέρεται ο αριθμός των αστυνομικών που διατέθηκαν για παντός είδους φυλάξεις...
Μήπως θα έπρεπε αυτό να αλλάξει; ΄Η ο αριθμός αυτός είναι τόσο δυσθεώρητος, που μας προξενεί διαχρονικά αμηχανία ;

Χρήστος Κόκκαλης
Μέλος του ΔΣ της Ένωσης Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας Αττικής
Αντιπρόσωπος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αξιωματικών Αστυνομίας