10.4.19

Το ποντίκι που βρυχάται: Άμεση η απάντηση της Άγκυρας στην Ουάσινγκτον: «Αν συνεχίσετε έτσι θα πάρουμε Su-57 κι άλλους S-400»

Άμεση ήταν η απάντηση της Άγκυρα στην απαίτηση των ΗΠΑ με νομοσχέδιο της Γερουσίας να δοθεί λίστα με τις τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο η οποία δια του στόματος του Τούρκου ΥΠΕΞ Μ.Τσαβούσογλου διαμήνυσε ότι:

Η Τουρκία ενδέχεται να αγοράσει περισσότερα αμυντικά συστήματα S-400 ή άλλα σε περίπτωση που οι ΗΠΑ δεν τους πουλήσουν τα πυραυλικά συστήματα Patriot λέγοντας ότι «αν η Αγκυρα δεν λάβει τα μαχητικά F-35 θα πρέπει να καλύψει από αλλού τις ανάγκες της».
Αυτό σημαίνει ότι θα αποδεχθεί την ρωσική πρόταση για συμμετοχή στο πρόγραμμα του Su-57 του νέου μαχητικού 5ης γενιάς, το οποίο κατά πολλούς ξεπερνάει και τα δύο αμερικανικά αεροσκάφη F22 Raptor και F-35 Lightning II.
Ο Τσαβούσογλου χαρακτήρισε παράλογη την αμφισβήτηση της συμμετοχής της χώρας στο ΝΑΤΟ εξαιτίας αυτού του θέματος, σημειώνοντας ότι στη διάρκεια επίσκεψής του στις ΗΠΑ είχε ενημερώσει Αμερικανούς αξιωματούχους ότι η συμφωνία με τη Ρωσία έχει ολοκληρωθεί.
Oι Αμερικανοί βρίσκονται πλέον με την πλάτη στον τοίχο καθώς εάν «περάσει» του Ερντογάν (που θα περάσει) τότε το αμερικανικό γόητρο πλήττεται ανεπανόρθωτα και οι ΗΠΑ πρέπει να αντιδράσουν «βιαίως» που σημαίνει ότι η Τουρκία θα πρέπει ακόμα και να αποβληθεί από το ΝΑΤΟ.
Μαζί όμως με την αποβολή από το ΝΑΤΟ ή έστω την περιθωριοποίηση της Τουρκίας, παραδίνονται οριστικά τα Στενά στην Ρωσία η οποία θα πραγματοποιήσει έτσι τον χιλιετή πόθο της για κάθοδο στα «ζεστά νερά» της Μεσογείου.
Όποιος ελέγχει τα Στενά ελέγχει και τον κόσμο, είθισται να λέγεται στην Γεωπολιτική. 
Οι Αμερικανοί για αυτόν τον λόγο διαχρονικά χάιδευαν τους Τούρκους σχεδόν σε ότι παράνομο διέπρατταν. Τώρα όμως αναζητούν τρόπο να εκδιώξουν την Τουρκία αλλά χωρίς τα ... Στενά.
Αυτό χωρίς αιματηρές πράξεις δεν μπορεί να συμβεί.
Σημειώνεται ότι σε μια σπάνια κίνηση που δείχνει ενότητα, αποφασιστικότητα και κοινή γραμμή πλεύσης, προχώρησαν οι ΗΠΑ καθώς τέσσερις Γερουσιαστές τόσο της διακυβέρνησης Τραμπ όσο και της αντιπολίτευσης, οι Jim Inhofe, Jack Reed, Jim Risc και Bob Menendez προειδοποίησαν με το σαφέστερο τρόπο αυτό που το pronews.gr είχε γράψει εδώ και ημέρες: Ερχονται σοβαρές κυρώσεις στην Τουρκία.
Το "μανιφέστο" των Γερουσιαστών παρουσιάστηκε στους ΝΥΤ. Χαρακτηρίζεται ήδη ως σπάνια κίνηση καθώς μιλά με σκληρή γλώσσα για την Τουρκία ενώ δεν αναφέρεται μόνο σε σκληρές κυρώσεις σε τουρκική οικονομία και άμυνα αλλά τονίζει πως θα αλλάξει και η θέση της Αγκυρας εντός ΝΑΤΟ αλλά και γενικότερα στον κόσμο!
Οι Inhofe και Reed κατέχουν τις θέσεις προέδρου και ανώτερου μέλους της Επιτροπής Εξοπλισμών της Γερουσίας ενώ οι Risch και Menendez είναι αντίστοιχα ο πρόεδρος και το ανώτερο μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας.
Νέο τελεσίγραφο των ΗΠΑ στο παρά 1', που όμως δεν έχει καμία αξία γιατί όπως δήλωσαν προχτες και  ο Ρ.Τ.Ερντογάν και ο Β.Πούτιν, σε λίγο καιρό θα μιλάμε για "νέες εξοπλιστικές συμφωνίες Ρωσίας-Τουρκίας".
Ο «έρωτας» τον οποίο διαχρονικά έχουν οι ΗΠΑ για την Τουρκία, βασίζεται κατεξοχήν στην γεωπολιτική της θέση. Ελέγχει τα Στενά για λογαριασμό της Ουάσινγκτον (τουλάχιστον μέχρι πριν λίγα χρόνια) και ήταν διαθέσιμη να χύσει αίμα Τούρκων στρατιωτών για την επιβολή της Pax Americana (αμερικανικής ειρήνης όπως την φαντάζονται στις ΗΠΑ) στην Μέση Ανατολή και για την προστασία του Ισραήλ σε περίπτωση που τα αραβικά σμήνη επικρατούσαν σε μια γενικευμένη αντιπαράθεση κατά του εβραϊκού κράτους.
Επίσης θα αποτελούσε τον ενεργειακό κόμβο μέσω του οποίου οι ΗΠΑ θα τροφοδοτούσαν την Ευρώπη με ενέργεια και συνεπώς θα την ελέγχαν οικονομικά για τουλάχιστον έναν αιώνα.
Όλοι αυτοί οι γεωπολιτικοί στόχοι εξυπηρετούνταν μέχρι το κρίσμο 2010, την χρονιά κατά την οποία ο Ρ.Τ.Ερντογάν ένιωσε ότι πλέον είναι αρκετά ισχυρός για να ξεφορτωθεί τον πρώην φίλο του και ευνοούμενο των Αμερικανών Φ.Γκιουλέν και τους ίδιους τους Αμερικανούς και να μετατρέψει την Τουρκία σε αυτό που πάντα ήθελε.
Ανεξάρτητη μεγάλη περιφερειακή δύναμη η οποία θα ακολουθεί το δικό της «πρόγραμμα».
Αυτό που έπαιξε καταλυτικό ρόλο στο να αποβάλει οριστικά ο Ρ.Τ.Ερντογάν τους Αμερικανούς από την Τουρκία ήταν το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου του 2016. Διοργανώθηκε από το δίκτυο Γκιουλέν, ο οποίος Γκιουλέν ζει στις ΗΠΑ σε έπαυλη στην Πενσυλβάνια. Ο Ρ.Τ.Ερντογάν γνώριζε ότι το πραξικόπημα αυτό έγινε εν γνώση των ΗΠΑ.
Πλέον η Τουρκία έχει δεθεί ενεργειακά και οικονομικά με την Ρωσία, ενώ έχει αναπτύξει σχέσεις και με άλλες δυνάμεις όωπως η Κίνα, το Κατάρ και το Ιράν που την εξασφαλίζουν ενεργειακή ανεξαρτησία και χρηματοδοτική βοήθεια για τα «δύσκολα» που έρχονται.
Στην πραγματικότητα οι ΗΠΑ έχουν βρεθεί και αυτές σε πολύ δύσκολη θέση...
Οι Τούρκοι έχουν φροντίσει να έχουν «καβάτζες» και γνώριζαν ότι η ενέργεια είναι ο βασικός τομέας με τον οποίο μπορεί να εκβιαστεί ένα κράτος εάν κτυπηθεί το νόμισμά του.
Από την Ρωσία μέσω Turkish Stream εξασφάλισε φθηνό ρωσικό αέριο, ενώ η Μόσχα θα κατασκευάσει για λογαριασμό της Άγκυρας και 3 πυρηνικούς αντιδραστήρες με τον πρώτο να έχει ξεκινήσει η κατασκευή του.
Ταυτόχρονα οι Ρώσοι τουρίστες «δρομολογούνται» προς την Τουρκία και έτσι στηρίζουν με συνάλλαγμα την τουρκική οικονομία.
Όσο για την επιπλέον χρηματοδότηση υπάρχει πάντα το Κατάρ η Κίνα που θέλει την Τουρκία στον «Δρόμο του Μεταξιού» αλλά και το Ιράν που διαθέτει στους Τούρκους φθηνό ιρανικό πετρέλαιο.
Οι ΗΠΑ άργησαν να καταλάβουν τι έγινε και δίστασαν να επέμβουν πολλά χρόνια πριν.
pronews