1.4.19

Ασφυκτική πίεση Ουάσιγκτον σε Άγκυρα για τους S-400: Σταματούν τη μεταφορά εξοπλισμού των F-35 στην Τουρκία

Ασφυκτικό είναι το «πρέσινγκ» από ΗΠΑ σε Τουρκία για την αγορά των S-400, αγορά την οποία ο Τούρκος πρόεδρος Ρ.Τ.Ερντογάν θεωρεί ειλημμένη απόφαση.
Μετά την απόφαση του Κογκρέσου για την αναστολή της μεταφοράς των αεροσκαφών στην Τουρκία, μλέχρι νεοτέρας τώρα πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ΗΠΑ σταματούν τη μεταφορά «εξοπλισμού των F-35’ στη χώρα.

Δεν διευκρινίζεται τις εξοπλισμός είναι αυτός, εάν δηλαδή πρόκειται για ανταλλακτικά των αεροσκαφών ή για απάρτια που αφορούν τη γραμμή παραγωγής των αεροσκαφών στην Τουρκία.
Μαζί με τον εξοπλισμό αυτό σταματά και η παράδοση εκπαιδευτικού ή και άλλου συναφούς εξοπλισμού.
Εάν ισχύουν οι πληροφορίες αυτές, που σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ προήλθαν σε Αμερικανούς αξιωματόύχους σε Τούρκους ομολόγους τους, τότε ίσως οι ΗΠΑ επιχειρούν να σταματήσουν -προσωρινά- τη γραμμή παραγωγής στην Τουρκία.
Εκπρόσωπος του Πενταγώνου είχε δηλώσει τον Μάρτιο ότι οι ΗΠΑ μπορούν να εμποδίσουν την παράδοση μίας σειράς αντικειμένων, προκειμένου να στείλουν στην Τουρκία το μήνυμα ότι δεν αστειεύονται με το θέμα των S-400.
Η απόφαση αυτή της Ουάσινγκτον, εφόσον επιβεβαιωθεί, έρχεται λίγες μέρες πριν την επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Ουάσινγκτον για μία σύνοδο του ΝΑΤΟ.
Πάντως, τον Μάρτιο ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλούσι Ακάρ είχε δηλώσει πως, παρά τα όποια ζητήματα, Τούρκοι πιλότοι συνέχιζαν να εκπαιδεύονται σε αεροπορική βάση στην Αριζόνα των ΗΠΑ για το πιλοτάρισμα των F-35, καθένα εκ των οποίων στοιχίζει 90 εκατομμύρια δολάρια, και ότι η Άγκυρα αναμένει το αεροσκάφος να φτάσει στην Τουρκία τον Νοέμβριο.
Η αμερικανική ειδοποίηση στην Τουρκία έρχεται με το πέρας των τουρκικών αυτοδιοικητικών εκλογών.





📌 halts delivery of equipment related to the F-35 fighter aircraft to ...

▪️US officials told Turkish counterparts they won´t receive further shipments of F-35 equipment
▪️Shipment of training equipment and other F-35 related material shipments canceled
PRONEWS