19.4.19

«Σπάνε» κάθε ρεκόρ οι ΗΠΑ: Κατέθεσαν τρίτη πρόταση για πώληση Patriot στην Τουρκία - Τί απαντά η Αγκυρα

"Σπάνε" τα κοντέρ οι ΗΠΑ καθώς σύμφωνα με πληροφορίες κατέθεσαν τρίτη(!) πρόταση μέσα σε δύο μήνες στην Τουρκία για πώληση του αντιαεροπορικού συστήματος Patriot ενώ ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Πάτρικ Σάναχαν, είπε το εξής απίστευτο:
"Θα πάω εγώ ο ίδιος να παραδώσω τα μαχητικά F-35 στην Τουρκία εφόσον επιλυθεί το μείζον πρόβλημα με την αγορά του ρωσικού συστήματος S-400"!

H συμπεριφορά των ΗΠΑ δείχνει εξαιρετική αδυναμία προς μια Τουρκία η οποία εδώ και πολύ καιρό βρίσκεται εκτός ελέγχου. Στο τέλος όπως το πάει η Ουάσινγκτον, η Αγκυρα θα αποκτήσει ότι ζητά F-35, Patriot, S-400 κτλ.
Πιο αναλυτικά, η νέα αμερικανική πρόταση φέρεται να κατατέθηκε στις αρχές Απριλίου, ενόσω ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου επισκέπτονταν τις ΗΠΑ στο πλαίσιο της συνόδου των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ.
Πρόκειται για την τρίτη πρόταση μέσα σε δύο μήνες! Η προηγούμενη αμερικανική πρόταση είχε υποβληθεί το Φεβρουάριο προς την Τουρκία, και –όπως αναφέρει η ‘Γενί Σαφάκ’- χαρακτηρίζεται από την Άγκυρα ‘πιο λογική’ σε σχέση τις προηγούμενες.
Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία έχει ζητήσει, εκτός από βελτίωση της προσφοράς και του χρόνου παράδοσης, να μην προβάλλει εμπόδια το Κογκρέσο σε ένα ενδεχόμενο αγοράς των S-400. Όπως επίσης και μεταφορά τεχνολογία, ένα θέμα για το οποίο οι διαπραγματεύσεις με την Αμερική συνεχίζονται, σύμφωνα με το δημοσίευμα.
Επιστρέφοντας από τις ΗΠΑ, ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ είχε αναφέρει ότι ‘εξετάζουμε και θα απαντήσουμε στη νέα πρόταση για τους Πάτριοτ’, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
Το θέμα συζητήθηκε κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Άμυνας την Τετάρτη, στην οποία συμμετείχε και ο πρόεδρος της Αμυντικής Βιομηχανίας Ισμαήλ Ντεμίρ, και όπου οι Χουλουσί Ακάρ και Μπεράτ Αλμπαϊράκ ενημέρωσαν αναλυτικά τον Τούρκο πρόεδρο για τις συζητήσεις που είχαν στην Ουάσιγκτον σχετικά με τη νέα πρόταση.
Επισημαίνεται, ωστόσο, ότι δεν ελήφθη κάποια απόφαση από την Επιτροπή Άμυνας και ότι την τελική απόφαση θα δώσει ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν στον Ντόναλντ Τραμπ σε ενδεχόμενη τετ α τετ συνάντηση των δύο ηγετών.
Τσαβούσογλου: Να συγκροτήσουμε κοινή επιτροπή με ΗΠΑ και ΝΑΤΟ για το θέμα των S-400 και των F-35
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μετά τους ισχυρισμούς των Αμερικανών ότι τα συστήματα S-400 μπορεί να διεισδύσουν και να υποκλέψουν τα συστήματα των F-35, πρότεινε ξανά στις ΗΠΑ να συγκροτηθεί μια κοινή επιτροπή με Αμερικανούς και Τούρκους εμπειρογνώμωνες, η οποία θα εξετάσει το θέμα.
Ο Τσαβούσολγου, κατά τη συνάντηση που είχε με τους υπουργούς Εξωτερικών της Πολωνίας και της Ρουμανίας, αναφερόμενος στο θέμα των S-400 είπε:
"Οι φόβοι και οι ενστάσεις του ΝΑΤΟ είναι γνωστοί και πρέπει να τους λάβουμε υπ' όψιν. Και δεν είναι σωστό να λέγεται ότι η Τουρκία δεν τις λαμβάνει υπ' όψιν. Είμαστε ευαίσθητη στα θέματα αυτά, όπως πάντα
Υπάρχουν ορισμένοι ισχυρισμοί για τους S-400.  Ότι δηλαδή μπορεί να διεισδύσουν στα συστήματα των F-35 και να τα υποκλέψουν. Εμείς δεν θεωρούμε ότι οι ισχυρισμοί αυτοί μπορεί να ισχύουν. Στην τελευταία μας επίσκεψη στην Ουάσιγκτον, κάναμε την εξής πρόταση στους Αμερικανούς συνομιλητές μας:  Ελάτε, να συγκροτήσουμε μια κοινή επιτροπή, να συμμετέχει και το ΝΑΤΟ και εμπειρογνώμωνες.
Οι ισχυρισμοί ότι οι S-400 μπορούν να κλέψουν πληροφορίες από τα F-35 δεν είναι ρεαλιστικές. Οι S-400 υπάρχουν στην Συρία και τα F-35 πετούν χωρίς κανένα πρόβλημα.
Η Νορβηγία έχει F-15 κοντά σε ρωσικά συστήματα S-400 και το Ισραήλ και η USAF πετούν με F-15 κοντά σε S-400 στην Συρία. Δεν ισχύουν οι αμερικανικοί ισχυρισμοί"
Ανακοίνωση Στέιτ Ντιπάρτμεντ για Τουρκία και S-400
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ξεκαθαρίζει ότι δεν υπάρχει αλλαγή στην πολιτική της Ουάσιγκτον σχετικά με την πρόθεση της Τουρκίας να ολοκληρώσει την διαδικασία απόκτησης του ρωσικού συστήματος S-400.
«Όπως δήλωσε ο Αντιπρόεδρος Πενς στο Μόναχο, "δεν θα σταθούμε αδρανείς, ενώ οι σύμμαχοι μας στο ΝΑΤΟ αγοράζουν όπλα από τους αντιπάλους μας". Προειδοποιήσαμε ξεκάθαρα την Τουρκία ότι η απόκτηση του S-400, μας αναγκάζει να επανεξετάσουμε τη συμμετοχή της χώρας στο πρόγραμμα των F-35, θέτει σε κίνδυνο τις μελλοντικές μεταφορές όπλων στην Τουρκία και εκθέτει την Τουρκία σε κυρώσεις στο πλαίσιο της καταπολέμησης των εχθρών της Αμερικής μέσω του νόμου περί κυρώσεων (CAATSA).
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν από μακρού επιδιώξει να συνεργαστούν για την αεροπορική και πυραυλική άμυνα της Τουρκίας και έχουν προσφέρει ευκαιρίες στην Τουρκία να εξετάσει το Patriot, μεταξύ άλλων συστημάτων, στη διάρκεια των ετών. Ως Ηνωμένες Πολιτείες έχουμε καταστήσει επίσης σαφείς τις σοβαρές ανησυχίες μας σχετικά με την πρόθεση της Τουρκίας να αποκτήσει το ρωσικό S-400.
Στις 18 Δεκεμβρίου, το υπουργείο ανακοίνωσε στο Κογκρέσο ότι προτίθεται να πωλήσει στην Τουρκία το σύστημα αεροπορικής και πυραυλικής άμυνας Patriot για ένα εκτιμώμενο κόστος της τάξης των 3,5 δισ. δολαρίων, στο πλαίσιο του προγράμματος Στρατιωτικών Πωλήσεων των ΗΠΑ. Τον Ιανουάριο, παρουσιάσαμε μια επιστολή προσφοράς και αποδοχής (Letter of Offer and Acceptance - LOA) στην Τουρκία για την αγορά του συστήματος Patriot, δίνοντας στην Τουρκία μια βιώσιμη εναλλακτική λύση για το S-400. Έχουμε καταστήσει σαφές ότι εάν η Τουρκία αποκτήσει το S-400, δεν θα παράσχουμε το σύστημα Patriot.
Οι χώρες του ΝΑΤΟ θα πρέπει να προμηθεύονται διαλειτουργικό στρατιωτικό εξοπλισμό με το ΝΑΤΟ. Η απόκτηση του S-400 δεν θα ικανοποιούσε ούτε αυτό τον κανόνα, ούτε τη δέσμευση των Συμμάχων που έγινε στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, το 2016 στη Βαρσοβία για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας (της Συμμαχίας) μέσω των εθνικών προσπαθειών για την αντιμετώπιση των υφιστάμενων εξαρτήσεων από στρατιωτικό εξοπλισμό που προέρχεται από την Ρωσία».
Today Foreign Minister Mevlut Cavusoglu cited @NATO Deputy Secretary General Rose Gottemoeller as evidence of support to Turkish purchase of S-400 from , quoted her as saying member state has a right to buy from wherever it wishes. Would you care to comment @Gottemoeller?
Δείτε άλλα Tweet του χρήστη Abdullah Bozkurt


FLAWED LOGIC: has F-15 near S-400 missile batteries, and F-15s flew over Russian S-400 in , therefore no ground for American claims that Russian S-400 in Turkey will compromise F-35 security, already compromised, says Turkish FM Mevlut Cavusoglu

PRONEWS