22.4.19

Ρώσος υφυπουργός Άμυνας από τη διάσκεψη MCIS: «Τα πρώτα S-400 φτάνουν σύντομα στην Τουρκία»

Μακάρι να διαψευστώ, αλλά η Τουρκία και S400 θα πάρει και Patriot και F35.
Juan
Η αποστολή του πρώτου τμήματος των αντιαεροπορικών συστημάτων S-400 στην Τουρκία προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί σύντομα, δήλωσε σήμερα ο Ρώσος υφυπουργός Άμυνας Αλεξάντρ Φόμιν σε συνέντευξη στον τηλεοπτικό δίκτυο RT, παραμονές της 8ης Διάσκεψης της Μόσχας για την Διεθνή Ασφάλεια (MCIS) που πραγματοποιηθεί στο διάστημα 23-25 Απριλίου.

Ο Ρώσος υφυπουργός Άμυνας επεσήμανε ότι οι σχέσεις στον τομέα της στρατιωτικής και τεχνολογικής συνεργασίας με την Τουρκία, αλλά και σε άλλους τομείς, αναπτύσσονται δυναμικά
Συγχαρητήρια Ρωσίας στην Τουρκία για τη στάση της προς τις… ΗΠΑ!
Παράλληλα ο Αλεξάντρ Φόμιν εξήρε τη σθεναρή στάση που επέδειξε η Τουρκία αναφορικά με τις πιέσεις που δέχθηκε από τις ΗΠΑ στο θέμα της αγοράς των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων S-400.
«Οι εταίροι μας Τούρκοι επέδειξαν ένα πραγματικά εντυπωσιακό ψυχικό σθένος,
 Δεν κάμφθηκαν, παρά τις ισχυρότατες πιέσεις που δέχθηκαν από τις ΗΠΑ για τους S-400. Αυτό λέει πολλά» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ρώσος υφυπουργός Άμυνας για να συμπληρώσει:
«Συνεργαζόμαστε στον στρατιωτικό τομέα, έχουμε συγκεκριμένο σχέδιο.
Συνεργαζόμαστε και στο ζήτημα της Συρίας. Στην ουσία, χωρίς την συνεργασία με την τουρκική πλευρά, που είναι μια από τις εγγυήτριες δυνάμεις της ειρηνευτικής πρωτοβουλίας της Αστάνα, θα ήταν αδύνατο να επιλύσουμε μέρος των ζητημάτων που αφορούν την πολιτική διευθέτηση στην Συρία, όπως και την δημιουργία αποστρατικοποιημένης ζώνης στην Ιντλίμπ», προσέθεσε ο Φόμιν.
Στην 8η Διάσκεψη της Μόσχας για την Διεθνή Ασφάλεια αναμένεται να συμμετάσχουν υπουργοί Άμυνας από τουλάχιστον από 35 χώρες και περισσότεροι από 1000 αντιπροσωπείες  από 100 και πλέον χώρες.
Στο ΥΠΕΘΑ ο γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ
Την ίδια ώρα συνάντηση είχε στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ε.Αποστολάκης μες τον  Αμερικανό γερουσιαστή Μ.Μενέντεζ ο οποίος έχει καταθέσει το ν/σ για τις τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο αλλά και τη στρατιωτική βοήθεια στην Ελλάδα.
Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα που άπτονται των διμερών σχέσεων και του περιβάλλοντος ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή, αναφέρει σχετική ανακοίνωση του υπουργείου.
Υποδεχόμενος τον Αμερικανό γερουσιαστή ο κ. Αποστολάκης αναφέρθηκε στα θέματα της συνάντησης, η οποία όπως επισήμανε «είναι επίσης μία μεγάλη ευκαιρία να σας αναπτύξουμε τη δική μας άποψη για την αμυντική συνεργασία Ελλάδας και ΗΠΑ, η οποία καθίσταται ολοένα και σημαντικότερη».
«Απόλαυσα τη χθεσινή σας συνέντευξη στην "Καθημερινή"» πρόσθεσε ο ίδιος, για να απαντήσει ο κ. Μενέντεζ:
 «και που να με ακούγατε να τη δίνω και στα ελληνικά!».
 «Αυτή η συνάντηση συμπίπτει με την πρόσφατη πρωτοβουλία σας η οποία αφορά στο νομοσχέδιο για την Ασφάλεια και την Ενεργειακή Συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο του 2019. Είναι πάρα πολύ σημαντική για εμάς όπως είναι και αυτή η πρώτη επίσκεψη σας στην Ελλάδα», κατέληξε ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας. Τον Αμερικανό γερουσιαστή συνόδευε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ.
Υπενθυμίζεται ότι με το σχετικό νομοσχέδιο οι γερουσιαστές Μπομπ Μενέντεζ (των Δημοκρατικών) και Μάρκο Ρούμπιο (των Ρεπουμπλικάνων) προτείνουν, μεταξύ άλλων:
    Ενημέρωση από τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών για τον αριθμό των τουρκικών παραβιάσεων στον εθνικό εναέριο χώρο και στην κυπριακή ΑΟΖ
    Άρση του αμερικανικού εμπάργκο όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία
    Η αμερικανική κυβέρνηση να εμποδίσει την μεταφορά των μαχητικών F-35, εφόσον η 'Άγκυρα συνεχίσει την υλοποίηση του σχεδιασμού της για την αγορά του ρωσικού συστήματος αεροπορικής άμυνας S-400 υποδεικνύοντας ότι μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να οδηγήσει και στην γενικότερη επιβολή κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας
    Τη διάθεση του ποσού των 3 εκατομμυρίων δολαρίων για στρατιωτική βοήθεια προς την Ελλάδα μέσω του προγράμματος για τη «Χρηματοδότηση Ξένων Ενόπλων Δυνάμεων» (FMF)
    Τη διάθεση του ποσού των 2 εκατομμυρίων δολαρίων για την Ελλάδα και την Κύπρο μέσω του προγράμματος «Διεθνούς Στρατιωτικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης» (IMET)
Ο κ. Μενέντεζ ενδιαφέρθηκε και ενημερώθηκε από τον κ. Αποστολάκη για την ιστορία του αντιτορπιλικού συνοδείας ΑΔΡΙΑΣ που απεικονίζεται χωρίς την πλώρη του σε πίνακα που βρίσκεται στο γραφείο του υπουργού Εθνικής Άμυνας.
pronews