1.4.19

Δημοτικές εκλογές Τουρκία: Συλλήψεις και απελάσεις διεθνών παρατηρητών καταγγέλλει το HDP


To Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP) δημοσιοποίησε σήμερα ένα ενημερωτικό σημείωμα του Hişyar Özsoy, αναπληρωτή συμπροέδρου και αρμοδίου διεθνών υποθέσεων του κόμματος, σχετικά με «έντονες πιέσεις» που δέχθηκε το HDP λίγο πριν ξεκινήσουν οι τοπικές εκλογές στην Τουρκία.
«Ως συνήθως, οι πιέσεις της τουρκικής κυβέρνησης στο HDP, ακριβώς πριν από τις τοπικές εκλογές, εντατικοποιήθηκαν δραματικά. Αυτές οι πιέσεις επιχειρούν να "παραλύσουν" το HDP οργανωτικά και να καταστήσουν το παιχνίδι ακόμα πιο άνισο. Έχουμε δει στο παρελθόν αυτό το σχέδιο, πριν από τις εκλογές του Νοεμβρίου του 2015, του δημοψηφίσματος τον Απρίλιο του 2017 και τις προεδρικές εκλογές του Ιουνίου του 2018», τονίζει αρχικά ο Özsoy.
Στη συνέχεια καταγγέλλει κρατήσεις και συλλήψεις που έχουν στοχοποιηθεί σε συγκεκριμένες πόλεις «για να επηρεάσουν άμεσα τα εκλογικά αποτελέσματα». Ενδειτικά, αναφέρει περιστατικό στο Ιγκντίρ, όπου το ΑΚΡ, το ΜΗΡ και το κόμμα IYI –σύμφωνα πάντα με τις καταγγελίες του– έχουν στραφεί ενωμένα εναντίον του HDP. Υποστηρίζει ότι 15 ηγετικά στελέχη και μέλη του HDP και του «αδελφικού» κόμματος DBP τέθηκαν υπό κράτηση στις 17 Μαρτίου και εννέα από αυτά συνελήφθησαν μετά από δωδεκαήμερη περίοδο κράτησης και με την κατηγορία της «συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση».
Επίσης, ο Özsoy καταγγέλλει ότι στις 29 Μαρτίου, οκτώ μέλη του HDP, συμπεριλαμβανομένου του συμπροέδρου της πόλης, συνελήφθησαν στα Άδανα. Στο Βαν, αναφέρει, 24 μέλη και ακτιβιστές του HDP προσήχθησαν από τις Αρχές και 14 από αυτούς συνελήφθησαν. Στην Σανλιούρφα, προσθέτει ο αναπληρωτής συμπρόεδρος του φιλοκουρδικού κόμματος, συνελήφθησαν 11 άτομα, συμπεριλαμβανομένων των υποψηφίων του HDP για το Δημοτικό Συμβούλιο. Ακόμη, σημειώνει ότι στις 30 Μαρτίου, μια ημέρα πριν από τις εκλογές, 53 άτομα κρατήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη, έπειτα από εφόδους της Αστυνομίας σε 127 σπίτια. Η πλειονότητα των ανθρώπων που προσήχθησαν –πάντα σύμφωνα με τον Özsoy– ήταν υποψήφιοι του HDP για δημοτικά συμβούλια στην Κωνσταντινούπολη και τις περιφέρειές της.

Ο Hişyar Özsoy
«Όλοι αυτοί οι άνθρωποι ήταν σε ηγετικές θέσεις στις εκλογικές εκστρατείες. Συνολικά, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, τέθηκαν υπό κράτηση τουλάχιστον 713 στελέχη και μέλη του HDP και 107 από αυτούς συνελήφθησαν. Και τα τελευταία δυόμισι χρόνια, συνελήφθησαν περισσότερα από 6.000 στελέχη και μέλη του HDP, οι συμπρόεδροι του, δεκάδες μέλη του Κοινοβουλίου και εκλεγμένοι δήμαρχοι ανάμεσά τους», αναφέρει.
Ο αναπληρωτής συμπρόεδρος του HDP τονίζει ότι πιέσεις δέχθηκαν και διεθνείς παρατηρητές, που κλήθηκαν στη χώρα μετά από πρόσκληση του HDP (περίπου 100 άτομα από διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες έχουν δηλώσει στο κόμμα πως θα παρακολουθήσουν τις εκλογές). Τουλάχιστον 12 ξένοι παρατηρητές συνελήφθησαν στο αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης και στη συνέχεια απελάθηκαν, καθώς οι τουρκικές Αρχές τους θεώρησαν ως απειλή για την εθνική ασφάλεια, γράφει ο Özsoy στο ενημερωτικό σημείωμα.