8.4.19

Βρετανικά F-35 πάνε στην Κύπρο… θα καταπλεύσει και το HMS Queen Elizabeth;


Η βρετανική βασιλική Αεροπορία ετοιμάζεται να αναπτύξει τα μαχητικά αεροσκάφη πέμπτης γενιάς F-35 Lightning II στην Κύπρο, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε πριν από λίγη ώρα το βρετανικό υπουργείο Άμυνας. Αργότερα εντός του έτους, τα αεροσκάφη της 617 Μοίρας θα απογειωθούν από τη βάση RAF Marham στο Νόρφολκ και θα οδεύσουν για τη βρετανική βάση του Ακρωτηρίου στην Κύπρο.

Την ανακοίνωση σχολίασε με δηλώσεις του ο Γκάβιν Γουίλιαμσον, λέγοντας ότι η αποστολή τους στην Κύπρο αποτελούν “εθνική δήλωση” της πρόθεσης της Βρετανίας να προστατεύσει τον εαυτό της και τους συμμάχους της από απειλές που γίνονται ολοένα και πιο σοβαρές σε ολόκληρο τον κόσμο.
Ο στόλος των F-35 Ligthning II αφορά τόσο τη βρετανική Αεροπορία (RAF) όσο και το Ναυτικό (Royal Navy). Προσωπικό και από τους δύο κλάδους των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων θα έχουν την ευκαιρία μεταστάθμευσης στην Κύπρο για την υποστήριξη των αεροσκαφών.
Υπενθυμίζεται, ότι πολύ πρόσφατα, το Ηνωμένο Βασίλειο υπέγραψε με την Κυπριακή Δημοκρατία Μνημόνιο Κατανόησης (MoU), καθώς οι νέες καταστάσεις και οι ανακαλύψεις κοιτασμάτων υδρογονανθράκων έχουν αλλάξει την εικόνα των “παραδοσιακών” συμμαχιών στην περιοχή… Μένει να αποδειχθεί εάν στο Νησί της Αφροδίτης θα δούμε να καταπλέει και το βρετανικό αεροπλανοφόρο HMS Queen Elizabeth…
 defence-point.gr/