5.4.19

«Ηνίοχος»: Ιταλικά F-35 εκπαιδεύουν Έλληνες πιλότους – Η Ελλάδα θέλει να αποκτήσει F-35


Στα πλαίσια της άσκησης «Ηνίοχος» συμμετέχουν και ιταλικά F-35. Είναι η πρώτη φορά που αυτού του τύπου αεροπλάνα προσγειώνονται σε ελληνικές βάσεις.

Ποιο είναι το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της άσκησης; Ότι ασκούμενα τα ελληνικά μαχητικά με τα ιταλικά F-35, οι Έλληνες πιλότοι μαθαίνουν τα «μυστικά» αυτών των στελθ αεροσκαφών.

Τα ιταλικά F-35 βρίσκονται στην αεροπορική βάση της Ανδραβίδας βρίσκονται από την προηγούμενη εβδομάδα, μαζί με μαχητικά από διάφορες συμμαχικές χώρες.

Τα ιταλικά F-35 πραγματοποίησαν τις πρώτες τους αποστολές στο πλαίσιο των σεναρίων της άσκησης τη Δευτέρα και μέχρι την Παρασκευή θα συμμετάσχουν σε μια πληθώρα επιχειρήσεων μαζί με ελληνικά μαχητικά.

Να σημειωθεί ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έκαναν ήδη το πρώτο πρακτικό βήμα για το «μπλοκάρισμα» της μεταφοράς F-35 στην Τουρκία και κυκλοφορούν φήμες ότι η Ελλάδα θα μπει συμπαραγωγός στο πρόγραμμα παραγωγής F-35.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε πως η Ελλάδα έχει ζητήσει πληροφορίες σχετικά με την εξέλιξη του συγκεκριμένου μαχητικού από πέρυσι, ταυτόχρονα με την υπόθεση των F-16 Viper, καθώς δεν αποκλείεται η απόκτηση αριθμού μαχητικών F-35 εάν και εφόσον υπάρξουν οι κατάλληλες συνθήκες (οικονομική δυνατότητα, επιλογή από την Π.Α.).

Η Άσκηση διεξάγεται σε όλο το εύρος του FIR Αθηνών, με τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού αεροπορικών δυνάμεων από τη χώρα μας αλλά και από άλλα συμμαχικά κράτη, καθώς και δυνάμεων του Στρατού Ξηράς και του Πολεμικού Ναυτικού.

Αντικειμενικός σκοπός της Άσκησης είναι να παρέχει ρεαλιστική επιχειρησιακή εκπαίδευση σε συνθήκες που προσομοιάζουν ένα σύνθετο, πολλαπλών απειλών περιβάλλον μάχης, ώστε να μεγιστοποιήσουν την επιχειρησιακή ετοιμότητα της Πολεμικής Αεροπορίας.

Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση της Πολεμικής Αεροπορίας στην άσκηση «Ηνίοχος 2019» προβλέπονται τα εξής:

Φάσεις – Πρόγραμμα
H άσκηση χωρίζεται σε τέσσερις φάσεις:

Φάση 1: Προετοιμασία Άσκησης, 4-15 Μαρτίου 2019

Φάση 2: Εκδίπλωση Δυνάμεων: 26-28 Μαρτίου 2019

Φάση 3: Φάση Εκτέλεσης: 1-12 Απριλίου 2019

Φάση 4: Φάση Αναδίπλωσης: 12 Απριλίου 2019

Αποστολές
Προκειμένου να επιτευχθεί ο Αντικειμενικός Σκοπός της Άσκησης, το Σχολείο Όπλων Τακτικής (ΣΟΤ) του Κέντρο Αεροπορικής Τακτικής (ΚΕΑΤ), επιβλέπει τις αποστολές, από τον σχεδιασμό του σεναρίου μέχρι τον απολογισμό και επιβεβαιώνει ότι καλύπτεται πλήρως το φάσμα των αποστολών που διεξάγονται από την Πολεμική Αεροπορία, όπως:

Επιθετικές Επιχειρήσεις Αντεπίθεσης – Offencive Counter Air Operations (OCA).

Αμυντικές Επιχειρήσεις – Air Defence Operations (ADO).Επιχειρήσεις Αντεπίθεσης Επιφανείας με τη συνδρομή της Αεροπορικής Δύναμης σε Χερσαίες και Θαλάσσιες Επιχειρήσεις – Counter Surface Force Operations (CSFO) including Air Power Contribution to Land Ops (APCLO) and Air Power Contribution to Maritime Ops (APCMO).

Αποστολές Αναγνώρισης (RECCE).

Αποστολές Έρευνας και Διάσωσης Μάχης (Combat Search And Rescue).

Αποστολές εναντίον Χρονικά Ευαίσθητων Στόχων (Time Sensitive Target).

Επιχειρήσεις Άμεσης Καταστολής Στόχων – Υποστήριξης (Dynamic Targeting)

Επιχειρήσεις Επιθετικής Σάρωσης (High Value Airborne Asset).

Επιχειρήσεις Υποστήριξης (Slow Mover)

Συμμετέχοντες
Στον Ηνίοχο 2019 πρόκειται να συμμετάσχουν τα κάτωθι αεροσκάφη από διάφορες χώρες:

F-16 BLOCK 30/50/52+/M

F-35

F-4

M-2000

EMB-145H AEW&C

TORNADO

AAR Tankers

Δεδομένου του υψηλού επιπέδου του προσωπικού της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ) και της ικανότητάς της να διεξάγει ασκήσεις που συμπεριλαμβάνουν πληθώρα οπλικών συστημάτων στο πλαίσιο μιας από τις μεγαλύτερες περιοχές ασκήσεων στην Ευρώπη, αποτελεί συνεχή επιδίωξη η άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ» να καταστεί και να διατηρηθεί ως η πιο ανταγωνιστική άσκηση στην Ευρώπη και στον Μεσογειακό χώρο και να παρέχει στους συμμετέχοντες ένα υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης καθώς επίσης και μια ξεχωριστή εμπειρία συμμετοχής.

Στην κεντρική φωτογραφία: Ιταλικό F-35 στην Ανδραβίδα. 
tribune.gr