24.4.19

CANTO: Καινοτόμο σύστημα αναχαίτισης τορπιλών, δυνητικού ενδιαφέροντος για το ΠΝ


Στο πλαίσιο της δημοσιογραφικής ενημέρωσης-παρουσίασης νέων συστημάτων η γαλλική Naval Group μας παρουσίασε, κατ’ αποκλειστικότητα, μια νέα λύση στο μέγα θέμα της προστασίας των πλοίων επιφανείας και των υποβρυχίων από τις τορπίλες. Πρόκειται για το σύστημα αντιμέτρων τορπιλών CANTO, το οποίο πιστεύουμε ότι θα έπρεπε να εξετάσει το Πολεμικό Ναυτικό (ΠΝ). Αφού δεν μπορούμε να ναυπηγήσουμε νέα υποβρύχια και πλοία, τουλάχιστον ας εξασφαλίσουμε την επιβίωση αυτών που έχουμε.
Άλλωστε, όπως μας τονίστηκε, η μικρή σχετικά ταχύτητα των γαλλικών πλοίων, όπως συμβαίνει με τους 27 κόμβους της FREMM, για παράδειγμα, δεν αποτελεί μειονέκτημα όταν υπάρχουν τα κατάλληλα αντίμετρα τορπιλών. Να σημειωθεί ότι το CANTO έχει προταθεί στο ΠΝ για τον εκσυγχρονισμό των MEKO-200, αλλά και για τις Belh@rra. Θα αποτελούσε δε εξαιρετική επιλογή για τα υποβρύχια T-214, τα ΤΠΚ Super Vita, τα αρματαγωγά και τα ΠΓΥ Προμηθέας.
Το CANTO βασίζεται στην αρχή της σύγχυσης της επερχόμενης απειλής. Σε αντίθεση με τα συμβατικά αντίμετρα, το CANTO στοχεύει στο σονάρ και την ικανότητα επεξεργασίας δεδομένων της τορπίλης, παράγοντας και προβάλλοντας διαρκώς μια ψευδή τακτική εικόνα με στόχο την εξάντληση της κινηματικής ενέργειας της τορπίλης. Στην πράξη παράγει και ανανεώνει διαρκώς εκατοντάδες ψευδούς στόχους, σ’ ολόκληρο το τόξο των 360ο. Η πολλαπλοί ψευδής στόχοι αναγκάζουν την τορπίλη να τους κυνηγά εξαντλώντας έτσι την κινηματική της ενέργεια. 

Στις τρεις παραπάνω φωτογραφίες φαίνεται η αρχή λειτουργίας του συστήματος: πρόκειται για τη δημιουργία δεκάδων ψευδοστόχων ώστε να παραπλανηθούν οι εχθρικές επερχόμενες τορπίλες.

Από κατασκευής το CANTO μπορεί να ενσωματωθεί εύκολα σε κάθε πλοίο επιφανείας ή υποβρύχιο, ενώ έχει τη δυνατότητα πολλαπλής εκτόξευσης (Salvo) για την αντιμετώπιση επιθέσεων κορεσμού. Το CANTO παράγει ακουστικά σήματα, τα οποία καλύπτουν όλο το εύρος συχνοτήτων των τορπιλών τόσο στην παθητική όσο και στην ενεργητική λειτουργία.
Στην πράξη το CANTO μπορεί να αντιμετωπίσει όλες τις εν υπηρεσία τορπίλες, να αντιμετωπίσει επιθέσεις κορεσμού, ενώ λειτουργεί άμεσα κατά την είσοδο του στο νερό.
Η δράση του CANTO συνδέεται με τη μονάδα αντίδρασης CONTRALTO, η οποία είναι τοποθετημένη επί του συστήματος αντιμέτρων του πλοίου ή του υποβρυχίου. Από τη στιγμή που τα συστήματα του πλοίου εντοπίσουν την επερχόμενη απειλή μιας ή περισσοτέρων τορπιλών δίδουν σήμα στο CONTRALTO το οποίο άμεσα προτείνει τον κατάλληλο ελιγμό αποφυγής του πλοίου και την εκτόξευση 1-2 αντιμέτρων CANTO. Για την πρόταση του κατάλληλου ελιγμού αποφυγής, το CONTRALTO λαμβάνει υπόψη του τα χαρακτηριστικά του πλοίου (ταχύτητα, ρυθμός επιτάχυνσης κ.ά.). (Το κείμενο συνεχίζεται μετά τις φωτογραφίες).


Το CANTO, που προορίζεται για πλοία επιφανείας έχει διάμετρο 123,8 χιλιοστών, μήκος 900 χιλιοστά και βάρος 22 κιλά, ενώ αυτό που προορίζεται για υποβρύχια έχει διάμετρο 150 χιλιοστά, μήκος 600 χιλιοστά και βάρος 20 κιλά. Η διάρκεια ζωής των αντιμέτρων CANTO είναι 20 χρόνια. Το σύστημα έχει επιλεγεί, μέχρι στιγμής, από τη Γαλλία, τη Βραζιλία, την Αίγυπτο και από άλλη μια μη-κατονομαζόμενη χώρα.
Πρόκειται για μια προσθήκη με μεγάλη αξία στο ελληνικό οπλοστάσιο δεδομένης της φύσης των απειλών από την αντίπερα όχθη του Αιγαίου. Είναι πασιφανές πως πρόκειται για μια λύση μικρού κόστους αλλά μεγάλης απόδοσης αφού έτσι εξασφαλίζεται η βιωσιμότητα κρίσιμων υπερ- πολύτιμων μονάδων κρούσεως του Π.Ν. Δεδομένης της πληθώρας ύπαρξης τουρκικών μέσων ανθυποβρυχιακών επιχειρήσεων καθώς και των 12 τουρκικών υποβρυχίων το σύστημα προβάλει ως μια εξαιρετική επιλογή ικανή να αποτελέσει ασπίδα προστασίας στον ελληνικό στόλο τόσο στο περιβάλλον του Αιγαίου όσο και της Ανατολικής Μεσογείου.