8.4.19

Έκοψαν την ανάσα τα μαχητικά της Συμμαχίας στην Ανδραβίδα


Επιμέλεια:Χρήστος Μαζάνης
Φωτογραφίες:Νίκος Χριστοφάκης
Με αμείωτους ρυθμούς συνεχίζεται  η πολυεθνική και διακλαδική άσκηση «Ηνίοχος 2019», η οποία παρουσιάζει στρατιωτικό,διπλωματικό και πολιτικό ενδιαφέρον.Στην άσκηση συμμετέχουν χώρες μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, το Ισραήλ, η Ιταλία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Μαχητικά αεροσκάφη απογειώνονται από την Ανδραβίδα και  επιχειρούν σε όλο το FIR Αθηνών, πραγματοποιώντας ασκήσεις με στόχο τη ρεαλιστική επιχειρησιακή εκπαίδευση σε συνθήκες που προσομοιάζουν σε ένα σύνθετο, πολλαπλών απειλών περιβάλλον μάχης, ώστε να μεγιστοποιήσουν την επιχειρησιακή ετοιμότητα της Πολεμικής Αεροπορίας.

Ολοκληρώνεται στις 12 Απριλίου, ενώ παράλληλα συμμετέχουν δυνάμεις του Στρατού Ξηράς αλλά και του Πολεμικού Ναυτικού, με στόχο την εξοικείωση σε περίπλοκα σενάρια που δοκιμάζουν την ετοιμότητα της Π.Α. Η ετήσια άσκηση «Ηνίοχος» αποτελεί την πλέον γνωστή σε συμμαχικό επίπεδο. Σημειώνεται πως τα τελευταία χρόνια συγκεντρώνει το σταθερό ενδιαφέρον της αμερικανικής αλλά και της ισραηλινής αεροπορίας. 
Ο χάρτης της άσκησης που κάνει όλο το Αιγαίο πεδίο ασκήσεων
Ο χάρτης της άσκησης που κάνει όλο το Αιγαίο πεδίο ασκήσεων
Η επιχειρησιακή δραστηριότητα εξελίσσεται ομαλά και όλοι δηλώνουν πολύ ικανοποιημένοι, τόσο από την ελληνική φιλοξενία, όσο και από την πολυπλοκότητα των σεναρίων που εκτελούνται. Σημειώνεται πως τις τελευταίες ημέρες δεν έχουν παρατηρηθεί υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών. 
Πιλότοι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων που συμμετέχουν στην άσκηση
Πιλότοι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων που συμμετέχουν στην άσκηση
Όσον αφορά τους τύπους των μαχητικών αεροσκαφών που συμμετέχουν στην άσκηση είναι:
  • F-16 BLOCK 30/50/52+/M
  • F-35
  • F-4
  • M-2000
  • EMB-145H AEW&C
  • TORNADO 
  • AAR Tankers
Επίσης η άσκηση χωρίστηκε σε τέσσερις φάσεις:
  • Φάση 1: Προετοιμασία Άσκησης, 4-15 Μαρτίου 2019
  • Φάση 2: Εκδίπλωση Δυνάμεων: 26-28 Μαρτίου 2019
  • Φάση 3: Φάση Εκτέλεσης: 1-12 Απριλίου 2019
  • Φάση 4: Φάση Αναδίπλωσης: 12 Απριλίου 2019
Οι Ιταλοί μάλιστα, για τις ανάγκες της άσκησης, έστειλαν την αιχμή της σύγχρονης αεροπορικής ισχύος, τα αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη F-35 Στελθ, που πρόσφατα έχουν παραλάβει από τις ΗΠΑ. 

O Υπουργός Εθνικής Άμυνας χθες Παρασκευή επισκεύθηκε την αεροπορική βάση στην Ανδραβίδα. Συνοδευόταν από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Πτέραρχο Χρήστο Χριστοδούλου, τον Αρχηγό ΓΕΝ, Αντιναύαρχο Νικόλαο Τσούνη ΠΝ, τον Αρχηγό ΓΕΣ, Αντιστράτηγο Γεώργιο Καμπά, και τον Αρχηγό ΓΕΑ, Αντιπτέραρχο Γεώργιο Μπλιούμη.
Όπως ανέφερε κατά τη διάρκεια της επίσκεψή του: «Σήμερα περνάμε το μήνυμα ότι η συνεργασία, η συνέργεια και οι καλές σχέσεις, είναι αυτές που εξασφαλίζουν την ασφάλεια και την ειρήνη στην περιοχή. Προς αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε, αυτό μήνυμα περνάμε όλοι όσοι έχουμε την ίδια άποψη και αντιμετωπίζουμε τις ίδιες απειλές».
Ακόμη,  χαρακτήρισε την άσκηση άκρως επιτυχημένη τονίζοντας ότι «η άσκηση είναι αρκετά προχωρημένη με αρκετά δύσκολα σενάρια και εξελίσσεσαι σε όλο το FIR της Ελλάδας. Όλοι οι συμμετέχοντες έχουν να πάρουν κάτι από αυτή. Με αυτή την άσκηση προχωράει ακόμα ένα βήμα σε καλύτερο επίπεδο η συνεργασία μεταξύ των συμμάχων και των Νατοϊκών κρατών». Υπογράμμισε, δε, πως με την άσκηση αυτή η χώρα μας στέλνει το μήνυμα ότι «επιχειρούμε σε όλο τον εναέριο χώρο μας. Είναι ελληνικός και γι΄αυτό ασκούμε το δικαίωμα μας χωρίς να πρέπει να ενοχλείται κανείς».
 
Σχολιάζοντας την είδηση πως οι ΗΠΑ εξετάσουν το ενδεχόμενο να πουλήσουν τα αεροσκάφη F-35 σε νέες πέντε χώρες, μεταξύ αυτών, και στην Ελλάδα, υπουργός Άμυνας είπε: «Εμείς πέρα από την αναβάθμιση των F16 είμαστε και στη διαδικασία να επιλέξουμε το καινούργιο αεροπλάνο που θα έχει η Ελλάδα ώστε να μπούμε σιγά σιγά στη νέα γενιά αεροσκαφών. Η δήλωση που έγινε στο αμερικάνικο κογκρέσο βοηθάει σε αυτή την προοπτική. Θα το εξετάσουμε, όλες τις συνιστώσες, και θα δούμε τι θα γίνει».
Όπως αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας, ο Ευάγγελος Αποστολάκης στον χαιρετισμό του, τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι:

  • Τα Βαλκάνια, η Μέση Ανατολή, η Βόρεια Αφρική και η Ανατολική Μεσόγειος είναι περιοχές μεγάλης στρατηγικής σημασίας, χαρακτηριζόμενες από ευρύ φάσμα προκλήσεων ασφαλείας.
  • Οι πολυμερείς αμυντικές συνεργασίας συμβάλλουν στην ενίσχυση της σταθερότητας και στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων ασφαλείας σε διεθνές επίπεδο.
  • Η Ελλάδα, ως πυλώνας σταθερότητας, διαδραματίζει ένα ρόλο κλειδί στην προώθηση διεθνών αμυντικών συνεργασιών και πρωτοβουλιών.
 
Στην Ανδραβίδα παραβρέθηκε και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, ο οποίος δήλωσε πολύ χαρούμενος που επέστρεψε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά για την άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ». «Θέλω να συγχαρώ τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις και την ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για την εντυπωσιακή εξέλιξη του "ΗΝΙΟΧΟΥ" αυτά τα χρόνια», είπε μεταξύ άλλων.
Παράλληλα, ο Αμερικανός πρέσβης αναφέρθηκε στην προοπτική της αγοράς από την Ελλάδα των F-35, σημειώνοντας πως η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ θεωρεί την Ελλάδα έναν πολύ σημαντικό σύμμαχο. Ακόμη, πρόσθεσε πως η αναβάθμιση των F-16, που έχει ξεκινήσει, βοηθάει την Ελλάδα να περάσει από ένα αεροσκάφος τέταρτης γενιάς σε ένα αεροσκάφος πέμπτης γενιάς και αποτελεί ένα πρώτο βήμα για να αποκτήσει μελλοντικά η Ελλάδα τα F-35.
Στην αεροπορική βάση της Ανδραβίδας παραβρέθηκε και η Πρέσβης του Ισραήλ στην Αθήνα,  Ιρίτ Μπεν Αμπά.
Εντυπωσιακές εικόνες από τη διέλευση που πραγματοποίησαν μαχητικά αεροσκάφη πάνω από τον εναέριο χώρο της Αθήνας, στο πλαίσιο της πολυεθνικής άσκησης, έδωσε στη δημοσιότητα το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας.
Εν τω μεταξύ, για τρεις συνεχόμενες φορές η Ελλάδα διατηρεί την πρωτιά στις Νατοϊκές ασκήσεις και στα αεροπορικά σχολεία στο εξωτερικό κερδίζοντας τον σεβασμό. Συγκεκριμένα τη διάκριση αυτή πέτυχαν οι Έλληνες πιλότοι της 337 και 331 Μοίρας που πέταξαν στο πλαίσιο του «Ηνίοχου».
Πρόκειται για τον Βασίλη Κοντόπουλο, σμηναγό της 337 Μοίρας και τον Νικόλαο Κεφαληνό, σμηναγό της 331 Μοίρας.






zougla.gr