8.4.19

Θα ψάχνουν να βρουν την ψήφο τους οι ΣΥΡΙΖΑίοι σε Μακεδονία & νησιά του Αιγαίου - «Στέκονται» λόγω ΚΙΝΑΛ μόνο σε Κρήτη

Σε ένα πραγματικό «Βατερλό» εξελίσσεται η προεκλογική εκστρατεία του ΣΥΡΙΖΑ για τις επερχόμενες δημοτικές – περιφερειακές εκλογές καθώς υπάρχει πραγματική κατάρρευση του κυβερνώντος κόμματος και οι υποψήφιοι του έχουν υποστεί καθίζηση σε μεγάλες πόλεις και περιφέρειες.

Λόγω ΚΙΝΑΛ στέκονται ακόμα στην Κρήτη ενώ στην Θράκη τους σώζει η μουσουλμανική μειονότητα
Το περιβάλλον για τον ΣΥΡΙΖΑ λόγω της συμφωνίας στις Πρέσπες έχει εξελιχθεί σε απολύτως αρνητικό και το κυβερνών κόμμα στηρίζει κάποιες  ελπίδες, στις διώξεις για το σκάνδαλο Novartis εναντίον πολιτικών όπως επίσης και στις διώξεις κατά των ταμείων των κομμάτων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αλλά πρόκειται για ελπίδες που μάλλον δεν μπορούν να αντιστρέψουν την καθίζηση.
Το κυβερνών κόμμα, προχώρησε στην δημιουργία ενός σχήματος ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στο Ολυμπιακό Γυμναστήριο του Γαλατσίου με την ομιλία του Πρωθυπουργού, αλλά παρόλα αυτά δεν υπάρχει αντιστοίχιση της κοινωνικής του βάσης με το οργανωμένο κόμμα και δεν έχει καταφέρει να δημιουργήσει ισχυρά ερείσματα στην αυτοδιοίκηση, όπως και στον συνδικαλισμό, οπότε παρακαλά επί της ουσίας να στρατολογήσει παλαιά στελέχη του ΠΑΣΟΚ με την ελπίδα ότι θα αποκτήσει πρόσβαση στους δήμους και στα συνδικάτα που ως γνωστόν πάντοτε ήταν «πράσινα».
Όποιος ελέγχει τα συνδικάτα εξασφαλίζει άνετη διακυβέρνηση αν είναι στην κυβέρνηση ή εφιαλτικές ώρες στον αντίπαλο αν είναι αυτός στην κυβέρνηση, όπως δηλαδή πάντα συνέβαινε επί κυβερνήσεων ΝΔ.
Ως γνωστόν ο Δήμος Αθηναίων έχει κορυφαία πολιτική σημασία. Παρά τις μεγάλες προσπάθειες του Νάσου Ηλιόπουλου σε ένα πεδίο που είναι παραδοσιακό κάστρο της Δεξιάς και έχει ισχυρή παρουσία η Χρυσή Αυγή, βρίσκεται πολύ χαμηλά.
Είναι πολύ πίσω από τον Κώστα Μπακογιάννη, παρά τις υποψηφιότητες από τον χώρο της Κεντροδεξιάς του Γιώργου Βουλγαράκη και της Δεξιάς του Βασίλη Καπερνάρου.
Είναι επίσης πίσω από τον Παύλο Γερουλάνο, ενώ αμελητέα είναι και η υποψηφιότητα του Γιάννη Τσιρώνη που προέρχεται από τους Οικολόγους.
Στη δημοσκόπηση που δημοσιεύει κυριακάτικη εφημερίδα, ο Μπακογιάννης προηγείται με διαφορά 27 ποσοστιαίων μονάδων (37% έναντι 10%) του Ηλιόπουλου!
Ο υποψήφιος του Λαϊκού Συνδέσμου Η.Κασιδιάρης στην Αθήνα είναι καθαρά δεύτερος με 18% με αναγωγή επί των έγκυρων. Αυτό σημαίνει πως είναι πολύ πιθανό να περάσει στον β' γύρο και αυτό σημαίνει πάρα πολλά.
Στην Μακεδονία η κατάρρευση είναι τέτοια που ο  "Λαϊκός Σύνδεσμος" είναι δεύτερη δύναμη σε Πιερία και Ημαθία και πολύ κοντά με ΣΥΡΙΖΑ σε Κιλκίς, Φλώρινα και Καστοριά.
Σημαντικά προβλήματα εντοπίζονται και στον Δήμο Θεσσαλονίκης, όπου η υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ, πρώην υφυπουργός Κατερίνα Νοτοπούλου δεν έχει καταφέρει να δημιουργήσει δυναμική και υπάρχει ο σοβαρός κίνδυνος, για το κυβερνών κόμμα, ο δεύτερος γύρος να είναι μια ενδοκεντροδεξιά αναμέτρηση μεταξύ των Νίκου Ταχιάου και Γιώργου Ορφανού.
Αυτό είναι και το επικρατέστερο σενάριο
Στον Πειραιά, ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Μπελαβίλας, κινείται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, με τον νυν δήμαρχο Γιάννη Μώραλη να έχει πολύ ισχυρό προβάδισμα. Άλλωστε είναι γνωστό ότι ο Πειραιάς είναι το «κάστρο» του Ολυμπιακού. Τι πιθανότητες θα είχε η υποψηφιότητα του ΣΥΡΙΖΑ εκεί;
Στην Πάτρα ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Ρώρος προσπαθεί να συσπειρώσει τον χώρο της Κεντροαριστεράς αλλά ο δήμαρχος του ΚΚΕ Κώστας Πελετίδης διατηρεί τις δυνάμεις του ενώ πολύ αυξημένα ποσοστά έχει και ο δεξιός βουλευτής και πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος  Νίκος Νικολόπουλος
Η τάση της πρόθεσης ψήφου φέρνει στην πρωτοπορία Πελετίδη και Νικολόπουλο με ποσοστά, μετά από αναγωγές, άνω του 20%. Έπονται Ρώρος, Αλεξόπουλος και Παπαδημάτος, με ποσοστά που κυμαίνονται από 7 μέχρι 14%.
Δηλαδή ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ και εδώ κινδυνεύει να μείνει εκτός... β' γύρου.
Σε μια περιοχή που θεωρείται με τους παλιούς όρους «ΠΑΣΟΚοφωλιά» και υποτίθεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει λεηλατήσει τις ψήφους του παλαιού ΠΑΣΟΚ για να έρθει στην εξουσία (η δεξαμενή του από εκεί προέρχεται.
Στα Γιάννενα υπάρχει η ισχυρή υποψηφιότητα του Μωυσή Ελισάφ που θέτει εκτός μάχης και τον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ, που δεν έχει αναπτύξει ιδιαίτερη δυναμική, όσο και τον κεντροαριστερό νυν δήμαρχο Θωμά Μπέγκα.
Στη Λάρισα πιέζεται αρκετά ο νυν δήμαρχος Απόστολος Καλογιάννης, που στηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ, από την υποψήφια της ΝΔ Ρένα Καραλιώτου.
Το ίδιο συμβαίνει και στο Ηράκλειο με τη Λιάνα Σταρίδα, που δεν έχει δημιουργήσει μέχρι στιγμής σκηνικό ανατροπής, ενώ εκεί υπάρχει και μια ενδιαφέρουσα υποψηφιότητα από τον χώρο της Κεντροαριστεράς της πρώην βουλευτού και τέως νομάρχου Βαγγελιώς Σχοιναράκη.
Το ίδιο συμβαίνει και στον Βόλο με τον Ιάσονα Αποστολάκη που δεν δημιουργεί συνθήκες αλλαγής στα εκλογικά δεδομένα όπου όπως όλα δείχνουν ο νυν δήμαρχος Α.Μπέος κυριαρχεί και να επανεκλέγεται με μεγάλη ευκολία.
Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση στην πρόθεση ψήφου κυριαρχεί ο Αχιλλέας Μπέος, ο οποίος φαίνεται να εκλέγεται από την πρώτη Κυριακή με ποσοστό 53%.
Δεύτερη στην κούρσα η Νάνσυ Καπούλα με 12%, πολύ κοντά ο Ιάσονας Αποστολάκης με 11%, ακολουθεί ο Απόστολος Ριζόπουλος με 6% και ο Απόστολος Παπαδούλης με 5,5%. Άκυρο ή λευκό επέλεξε το 3,5%, ενώ αναποφάσιστοι είναι το 9% των πολιτών που ρωτήθηκαν.
Ο ΣΥΡΙΖΑ το 2014 αναδείχθηκε πρώτο κόμμα στις ευρωεκλογές, αλλά η ΝΔ κέρδισε τις περισσότερες περιφέρειες, επτά από τις δεκατρείς. Το νυν κυβερνών κόμμα κέρδισε μόλις δύο, αν και κέρδιζε λίγο αργότερα την εξουσία, ενώ τέσσερις από τους περιφερειάρχες που εξελέγησαν είναι ανέντακτοι, οι δύο όμως προέρχονται και υποστηρίχθηκαν από το ΠαΣοΚ, με τον ΣΥΡΙΖΑ να κερδίζει την Αττική που είναι και η μεγαλύτερη Περιφέρεια.
Στις περιφέρειες υπάρχει πολύ μεγάλο πρόβλημα για τον ΣΥΡΙΖΑ, ακόμα και σε αυτές που στηρίχθηκαν πρόσωπα προερχόμενα από το ΠαΣοΚ. Π.χ. στη Δυτική Ελλάδα στηρίζει τον νυν περιφερειάρχη Αποστόλη Κατσιφάρα, προερχόμενο από το ΚΙΝΑΛ, το οποίο μέσω του γραμματέα της ΝΕ Αχαΐας ανακοίνωσε προ ημερών τη στήριξη στον πρώην βουλευτή του ΠαΣοΚ Κώστα Σπηλιόπουλο.
Την ίδια ώρα πιέζεται στην Πελοπόννησο, όπου υπάρχει η μεγάλη κεντροδεξιά σύγκρουση του Πέτρου Τατούλη με τον Παναγιώτη Νίκα, ο γ.γ. Υποδομών Γιώργος Δέδες, για τον οποίο υπάρχει και γκρίνια εντός ΣΥΡΙΖΑ διότι ακόμα δεν έχει παραιτηθεί, παρά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του.
Στην Κεντρική Μακεδονία η Συμφωνία των Πρεσπών έχει ουσιαστικά τελειώσει τον ΣΥΡΙΖΑ και ως εκ τούτου ο υποψήφιος που στηρίζει, ο δημοσιογράφος Χρήστος Γιαννούλης δεν δείχνει να στέκεται καλά.
Τα ίδια φυσικά συμβαίνουν και στην Ανατολική Μακεδονία – Θράκη, αλλά και στη Δυτική Μακεδονία, με τον Γιώργο Κασαπίδη που στηρίζεται από τη ΝΔ να υπερτερεί του νυν περιφερειάρχη Θόδωρου Καρυπίδη.
Ο υποψήφιος περιφερειάρχης Νίκος Τσιλιμίγκας, αν και στηρίζεται και από ΚΙΝΑΛ και ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλία, κυριαρχεί ο Κώστας Αγοραστός με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να χάσει και αυτή την περιφέρεια.
Η μόνη περιφέρεια η οποία είναι ευνοϊκή για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι η Κρήτη, όπου ο νυν περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης, που στηρίζεται και από το ΚΙΝΑΛ απ’ όπου προέρχεται, έχει ισχυρό προβάδισμα.
Εκεί δηλαδή όντως έχουμε «μασίφ» το ΠΑΣΟΚ με όποια έκφανσή του να στηρίζει τον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ και όλοι ξέρουμε τι σημαίνει «ΠΑΣΟΚ» στην Κρήτη και πως λειτουργεί εκεί το εκλογικό σώμα.
pronews