21.4.19

Φλέγεται η Λιβύη: Ολονύκτιες αεροπορικές επιδρομές «συμμαχικών δυνάμεων» κατά των ισλαμιστών της Τουρκίας (βίντεο)

Καταρρέουν οι γραμμές άμυνας των ισλαμιστών του GNA στην Τρίπολη μετά τις ολονύκτιες αεροπορικές επιδρομές "συμμαχικών δυνάμεων" όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του Στρατηγού Χαφτάρ. 

Oι εξελίξεις είναι καταιγιστικές μετά το τηλεφώνημα Ν.Τραμπ σε Χ.Χαφτάρ . Η κυβέρνηση εθνικής ενότητας που αναγνωρίζεται από ΕΕ μετράει πλέον ώρες καθώς δεν διαθέτει μέσα και δυνάμεις. 
Οι δυνάμεις του Στρατηγού Χαφτάρ κάνουν λόγο στην ανακοίνωση τους για "συμμαχικά αεροσκάφη" χωρίς να αναφέρουν την χώρα ενώ νωρίτερα στρατιωτική πηγή ανέφερε πως οπλισμένα drones των ΗΑΕ κτυπούν θέσεις των ισλαμιστών.
Είναι πολύ πιθανόν πως η χώρα που βομβαρδίζει με αεροσκάφη να είναι η Αίγυπτος.
"Μαχητικά ξένης δύναμης που υποστηρίζει τον LNA προχώρησαν σε αρκετές αεροπορικές επιδρομές εναντίον δυνάμεων του GNA τις τελευταίες μέρες" είπε ο εκπρόσωπος του LNA, Στρατηγός Ahmed al-Mesmari και πρόσθεσε:
"Η συμμετοχή αυτών των "φιλικών μαχητικών" έχει ως στόχο την καταστροφή των δυνάμεων του GNA στην περιοχή al-Aziziyah, νοτιοδυτικά της Τρίπολης στο πλαίσιο της στρατιωτικής επιχείρησης που βρίσκεται σε εξέλιξη για δεύτερη εβδομάδα".
Νωρίτερα, υπήρχαν αναφορές που ανέφεραν πως οι δυνάμεις του GNA δέχονταν επίθεση και από γαλλικά οπλισμένα drones.
Παρόλ΄αυτά η πληροφορία αυτή δεν επιβεβαιώθηκε καθώς το μόνο σίγουρο είναι πως drones έχουν μεταφέρει μόνο τα ΗΑΕ στην αεροπορική βάση al-Khadim στην ανατολική Λιβύη.
Στην βάση υπήρχαν έξι IOMAX AT-802i BPA, δύο κινεζικά CAIG Wing Loong UCAVs και δύο Sikorsky UH-60 Black Hawk που ανήκουν στην δύναμη UAEAF.
Πάντως δύο χρόνια πριν, υπήρχαν δορυφορικές εικόνες που έδειχναν πως τα ΗΑΕ είχαν επεκτείνει την αεροπορική βάση ώστε να μπορεί να φιλοξενήσει μαχητικά της και συγκεκριμένα  UAEF’s F-16E/F ή Mirage 2000EAD/RAD.
Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές  τα μαχητικά βομβάρδισαν το αεροδρόμιο Mitiga και την περιοχή Al-Aziziyah.
Υπάρχουν επίσης πληροφορίες που αναφέρουν πως οι ΗΠΑ μέσω της US AFRICOM ζήτησαν να χρησιμοποιήσουν τις αεροπορικές βάσεις σε Benina και Benghazi για αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις. Θεαματική στροφή από την Ουάσινγκτον.
Αεροπορικές επιδρομές και εκρήξεις καταγράφηκαν τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή την Τρίπολη, σύμφωνα με μαρτυρίες των ίδιων των κατοίκων, καθώς εδώ και δύο εβδομάδες κλιμακώνονται οι συγκρούσεις, μετά την έναρξη της επιχείρησης του Λιβυκού Εθνικού Στρατού την 4η Απριλίου, με σκοπό να αποσπαστεί η πόλη από τις δυνάμεις που ορκίζονται πίστη στη διεθνώς αναγνωρισμένη Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας.
Δημοσιογράφος του Reuters και κάτοικοι ανέφεραν πως είδαν αεροσκάφος να κάνει κύκλους για 10 λεπτά και πλέον στον εναέριο χώρο της πρωτεύουσας και να εξαπολύει πυραύλους σε διάφορα σημεία αργά το βράδυ του Σαββάτου. Αεροσκάφος ακούστηκε και πάλι τις πρώτες πρωινές σήμερα να κάνει κύκλους πριν ακουστεί μια πολύ ισχυρή έκρηξη.
Οι κάτοικοι έχουν κάνει λόγο για βομβαρδισμούς τις τελευταίες ημέρες, κάτι όμως που δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα. Οι εκρήξεις που ακούστηκαν τη νύχτα ήταν ισχυρότερες από αυτές σε προηγούμενες επιδρομές.
Κάτοικοι έκαναν λόγο για εκτοξεύσεις πολλών πυραύλων, ένας από τους οποίους πιστεύεται πως έπληξε στρατιωτική εγκατάσταση στη συνοικία Σαμπάα, στον νότιο τομέα της Τρίπολης, όπου σημειώνονται οι σφοδρότερες μάχες.
Οι αρχές έκλεισαν το Mιτίγκα, το μόνο αεροδρόμιο της Τρίπολης που λειτουργεί, κόβοντας κάθε αεροπορική σύνδεση της πόλης των κατά εκτιμήσεις 2,5 εκατομμυρίων κατοίκων. Το αεροδρόμιο στη Μισράτα, 200 χιλιόμετρα ανατολικότερα, παραμένει σε λειτουργία.
ΗΑΕ και Αίγυπτος είχαν επίσης εξαπολύσει επιδρομές στην Τρίπολη το 2014, για να βοηθήσουν μια δύναμη προσκείμενη στον Χάφταρ σε προηγούμενη έξαρση των συγκρούσεων, είχαν πει τότε αμερικανοί αξιωματούχοι.
Πάντως, πρόκειται για καίριο πλήγμα στην συμμαχία Τουρκίας-Κατάρ που υποστήριζαν τους ισλαμιστές στην Τρίπολη.
Δείτε βίντεο
: This video shows the moment of explosion caused by unguided rocket fired by Mi-35 of National Air Force () during a close air support mission in support of operation against militias in 's outskirts moments ago.
31 άτομα συζητούν σχετικά με αυτό



Προβολή εικόνας στο TwitterΠροβολή εικόνας στο TwitterΠροβολή εικόνας στο Twitter
: gov. now supports Gen. . According to my sources in , AFRICOM (Africa Command) will be able soon to use the National Army bases & air bases including AB in for anti-terrorism ops against terrorist groups including .
38 άτομα συζητούν σχετικά με αυτό


: multiple reports & confirmation by of drone strikes, most likely from Al Khadim airbase in now.

The war on by has officially entered a dangerous new phase, & has become an attack by a foreign invading power 🇦🇪 on 🇱🇾
203 άτομα συζητούν σχετικά με αυτό


vehicles destroyed by in Southern (al-Aziziyah or Ain Zara) today.

Δεν μπορούμε να σας τα δείξουμε όλα!

Γίνεται αυτόματα απόκρυψη φωτογραφιών που μπορεί να περιέχουν ευαίσθητο περιεχόμενο.
Προβολή εικόνας στο TwitterΠροβολή εικόνας στο TwitterΠροβολή εικόνας στο TwitterΠροβολή εικόνας στο Twitter