22.4.19

Ο Πομπέο θα ανακοινώσει κυρώσεις για την Ελλάδα αν συνεχίσει να εισάγει πετρέλαιο από το Ιράν!

Mεγάλο πρόβλημα θα αντιμετωπίσει η ελληνική οικονομία τους επόμενους μήνες αφού η κυβέρνηση των ΗΠΑ αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα ότι όλα τα κράτη τα οποία εισάγουν πετρέλαιο από το Ιράν θα πρέπει να τερματίσουν τις αγορές τους πολύ σύντομα, διότι σε διαφορετική περίπτωση θα βρεθούν αντιμέτωπες με βαριές αμερικανικές κυρώσεις, δήλωσε πηγή.

Μόνο από την αναμονή της αποφασης έχει προκληθεί αύξηση κατά περίπου 3% των τιμών του αργού στις αγορές. 
Πηγή του Ρόιτερς επιβεβαίωσε την πληροφορία στην οποία αναφέρθηκε πρώτος, αρθρογράφος της εφημερίδας The Washington Post, σύμφωνα με τον οποίο θα τερματιστεί η ισχύς των εξαιρέσεων που παραχωρήθηκαν σε χώρες που εισάγουν ιρανικό πετρέλαιο στα τέλη της περασμένης χρονιάς.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είπε στην ομάδα των συμβούλων του για θέματα εθνικής ασφαλείας τις τελευταίες εβδομάδες ότι θέλει οι εξαιρέσεις να τερματιστούν και ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου και ο Τζον Μπόλτον, ανέλαβε να χειριστεί το ζήτημα.
Τον Νοέμβριο, οι ΗΠΑ επανέφεραν σε ισχύ τις κυρώσεις που στοχοθετούν τις εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν, αφού ο Τραμπ απέσυρε τη χώρα του από τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της Ισλαμικής Δημοκρατίας.
Ωστόσο, η Ουάσιγκτον παραχώρησε σε οκτώ από τους κυριότερους εισαγωγείς ιρανικού πετρελαίου προσωρινές απαλλαγές από τις κυρώσεις, που τους επέτρεψαν να συνεχίσουν να αγοράζουν πιο περιορισμένες ποσότητες για έξι μήνες. Οι χώρες αυτές είναι η Κίνα, η Ινδία, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα, η Ταϊβάν, η Τουρκία, η Ιταλία και η Ελλάδα.
Όμως σήμερα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο αναμένεται να ανακοινώσει πως από τη 2α Μαΐου δεν θα παραχωρείται πλέον εξαίρεση από τις αμερικανικές κυρώσεις σε «οποιαδήποτε χώρα» εισάγει ιρανικό αργό, αποκάλυψε ο αρθρογράφος της Ουάσινγκτον Πόστ, επικαλούμενος δύο στελέχη του Στέιτ Ντιπάρτμεντ τα οποία δεν κατονόμασε.
Αμερικανοί αξιωματούχοι επαναλαμβάνουν το τελευταίο διάστημα ότι ο στόχος είναι οι εξαγωγές αργού του Ιράν να εκμηδενιστούν «το συντομότερο δυνατόν». Οι μεγαλύτεροι εισαγωγείς αργού και συμπυκνώματος από το Ιράν είναι η Κίνα, η Ινδία, αλλά και η Νότια Κορέα.
Εδώ όμως έχουμε πάλι ένα στρατηγικό παράδοξο. Οι ΗΠΑ απειλούν με κυρώσεις, την τρίτη υπερδύναμη του πλανήτη και ίσως την πρώτη οικονομική, την Κίνα, αλλά και επίσης μια πολύ μεγάλη περιφερειακή δύναμ όπως η Ινδία.
Απειλούν επίσης με κυρώσεις τους Γερμανούς και τους Γάλλους εάν οι εταιρείες τους συνεχίσουν και ολοκληρώσουν τις συμφωνίες που έχουν υπογράψει με το Ιράν.
Επίσης έχουν κηρύξει ολοκληρωτικό οικονομικό πόλεμο και όχι μόνο κατά της Ρωσίας για λόγους παγκόσμιας ηγεμονίας και αναρωτιέται κανείς, έχουν την δύναμη οι ΗΠΑ να στραφούν κατά όλων των ισχυρών αντιπάλων τους ταυτόχρονα και να βγουν αλώβητες; Φυσικά και όχι.
ΔΕΝ διαθέτουν την ισχύ αυτή και το ξέρουν. Συνεπώς γιατί προκαλούν αντιπαλότητα με όλους; Γνωρίζουν πως ήδη αρκετές χώρες μεγάλης ισχύος έχουν αποφασίσει να πετάξουν το δολάριο έξω από τις συναλλαγές τους.
Είναι σαφές ότι οι ΗΠΑ επιχειρούν να χωρίσουν εκ νέου τον πλανήτη σε δύο αντίπαλους συνασπισμούς. Θεωρούν ότι δεν μπορούν να κρατήσουν την παγκόσμια ηγεμονία και προτιμούν να μείνουν επικεφαλής σε ένα κομμάτι της γεωπολιτικής σκακιέρας. Προτιμούν την επαναφορά ενός νέου «Ψυχρού Πολέμου» και το Ιράν είναι χρήσιμο για κάτι τέτοιο.
Πάντως το πρόβλημα για την Ελλάδα παραμένει: Πώς θα αντικαταστήσει τις ποσότητες πετρελαίου που θα χάσει από το Ιράν;
pronews.gr