13.4.19

Στρίμωξε η εφορία τους ιδιοκτήτες AirBnB


Ολοένα και μεγαλύτερη ζήτηση έχουν τα ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης, με την αγορά να έχει καταγράψει τεράστια άνοδο την τελευταία περίοδο, ενώ εν όψει καλοκαιριού οι εν λόγω μισθώσεις αναμένεται να εκτιναχθούν.
Παράλληλα με αυτήν την άνοδο, οι έλεγχοι των αρμόδιων φορολογικών υπηρεσιών εντείνονται, με στόχο την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής στον συγκεκριμένο κλάδο.

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων πολύ πρόσφατα «ξεσκόνισε» τα δεδομένα από φορολογουμένους οι οποίοι εντοπίστηκαν να μην έχουν δηλώσει τα εισοδήματά τους από τη μίσθωση ακινήτων μέσω πλατφορμών τύπου AirBnB.
Στους ελέγχους που διεξήχθησαν το έτος 2018 από την ΑΑΔΕ βρέθηκαν 38 φορολογούμενοι οι οποίοι είχαν αδήλωτα εισοδήματα από βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου AirBnB.
Οι ίδιοι δήλωσαν εκ των υστέρων μέσο εισόδημα 23.222 ευρώ ή 1.935 ευρώ τον μήνα κατά μέσο όρο και συνολικά 882.443 ευρώ.
Η εφορία, ως φαίνεται, έχει βάλει στο «μάτι» τους φορολογουμένους που έχουν δραστηριότητα στον συγκεκριμένο τομέα, από τη στιγμή μάλιστα που τα εκτιμώμενα έσοδα ανέρχονται σε 1,9 δις.
Μητρώο και διασταυρώσεις
Στο μητρώο Βραχυχρόνιας Μίσθωσης έχουν εγγραφεί 55.000 πολίτες. Σε αυτό οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να παρουσιάσουν φορολογική δήλωση για το έτος 2018 που να περιλαμβάνει τα εισοδήματα από τη μίσθωση των ακινήτων τους για το 2018, τα οποία θα φορολογηθούν με συντελεστές που θα κυμαίνονται από 15% έως 45%.
Τα εισοδήματα αυτά δηλώνονται συγκεντρωτικά ανά ακίνητο στον κωδικό 60 της στήλης 16 του εντύπου Ε2 (αναλυτική κατάσταση για τα μισθώματα ακίνητης περιουσίας). Από τα ακαθάριστα εισοδήματα του 2018 αναγνωρίζεται προς έκπτωση ποσοστό 5% για τις δαπάνες επισκευής, συντήρησης, ανακαίνισης ή άλλες πάγιες και λειτουργικές δαπάνες των ακινήτων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα εισοδήματα που θα δηλωθούν στη φορολογική δήλωση θα διασταυρωθούν με αυτά που εμφανίζονται στο Μητρώο.
Η ΑΑΔΕ έχει ξεκινήσει διασταυρώσεις στοιχείων για τα ακίνητα, μέσω των δηλώσεων των φορολογουμένων στο Taxisnet.

zougla.gr