11.4.19

«Κτύπημα» ΗΠΑ σε Τουρκία: Ανατράπηκε ο κολλητός του Ερντογάν στο Σουδάν - Χάνει λιμάνι & βάση η Aγκυρα

Καίριο πλήγμα στην Τουρκία έδωσαν οι ΗΠΑ με την ανατροπή μέσω νέας "αραβικής άνοιξης" του "κολλητού" φίλου του Ρ.Τ.Ερντογάν, του πρώην πλέον προέδρου του Σουδάν Ομάρ Αλ Μπασίρ, ο οποίος είχε παραχωρήσει νησί και στρατιωτική βάση στην Τουρκία για τον έλεγχο της Ερυθράς σε μια θριαμβευτική επίσκεψη του "Σουλτάνου" δύο χρόνια πριν!

H Toυρκία έχασε πλέον το "κλειδί" για την Πύλη της Αφρικής κάτι που φαίνεται στις δηλώσεις πολλών Τούρκων αξιωματούχων καθώς φοβούνται για την στάση που θα δείξει η νέα ηγεσία της χώρας.
Αιφνιδιασμένος από τις εξελίξεις ο Ρ.Τ.Ερντογάν προχώρησε σε σφοδρή επίθεση σε Αίγυπτο-Δύση.
"Απορρίπτω το πραξικόπημα απέναντι σε εκλεγμένο πρόεδρο. Η ελπίδα μας είναι η ολοκλήρωση της διαδικασίας μετάβασης στο δημοκρατικό επίπεδο, μέσα στο πλαίσιο της αδελφότητας" ενώ εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στη Δύση που υποστήριξε τον Αλ-Σίσι που όπως είπε ήρθε στην εξουσία της Αιγύπτου με πραξικόπημα.
Ο Ρ.Τ.Ερντογάν είχε πει πριν ένα χρόνο σχηματίζοντας την γνωστή"ραμπιά":
"Γελάω όταν μου ζητάνε να συλλάβω τον Μπασίρ κάθε φορά που έρχεται Τουρκία".
Προφανώς δεν φανταζόταν την σημερινή εξέλιξη. Ο Ρ.Τ.Ερντογάν είχε καταναλώσει πολύ χρόνο, χρήμα και κόπο για την ανάπτυξη στρατιωτικών δεσμών με το Σουδάν. Πήγε το Δεκέμβριο του 2017, ανέλαβε μεγάλα κατασκευαστικά έργα στο νησί Σουακίν, λιμάνια, 13 συνολικά συνεργασίες μεταξύ των οποίων και στρατιωτική συμμαχία.
Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε αποκαλύψει ότι συμφωνήθηκαν να παραδοθούν στην Τουρκία το νησί Suakin, για να αναπτυχθεί και να μεταβληθεί σε τουριστική υποδομή, σε μια προσπάθεια να βελτιωθεί η Umrah (Θρησκευτικός τουρισμός) από τη χώρα προς τη Σαουδική Αραβία.
Την εποχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, το λιμάνι Suakin ήταν η έδρα του οθωμανικού στόλου της Ερυθράς Θάλασσας, από  το οποίο ο Οθωμανός διοικητής έλεγχε ολόκληρη την Ερυθρά Θάλασσα. Η δημιουργία της βάσης ανακοινώθηκε επίσημα κατά την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Ερντογάν στο Χαρτούμ.
Μάλιστα τότε οι Κεμαλιστές ειχαν εξαπολύσει σφοδρή επίθεση στον Ερντογάν λέγοντας ότι "δεν είναι δυνατόν να παίρνεις νησί από το Σουδάν ενώ οι Έλληνες βγάζουν δημάρχους στα νησιά μας"!
Το Suakin, ένα από τα παλαιότερα λιμάνια της Αφρικής, χρησιμοποιείται από Αφρικανούς μουσουλμάνους οι οποίοι κάθε Σεπτέμβριο επιχειρούν από εκεί να περάσουν την Ερυθρά θάλασσα για το προσκύνημα στην ιερή πόλη της Μέκκας στη Σαουδική Αραβία.
Οι Οθωμανοί χρησιμοποίησαν το λιμάνι της πόλης για να εξασφαλίσουν την Σαουδική επαρχία Hejaz – σημερινή δυτική Σαουδική Αραβία – από τους εισβολείς χρησιμοποιώντας σαν οχυρό, την Ερυθρά Θάλασσα.
«Στο νησί υπάρχουν τα τζαμιά, Hanafi και Shafii χτισμένα εδώ όπως και οι τελωνειακές υπηρεσίες από τους Οθωμανούς.   Ωστόσο, δίνοντάς μας το νησί προσωρινά, θα το ανοικοδομήσουμε ώστε να αναβιώσει  το νησί σύμφωνα με την αρχική του μορφή. Ο αδελφός μου Ομάρ Αλ Μπασίρ (σ.σ.που διώκεται από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης) [Πρόεδρος του Σουδάν] είπε «Ο.Κ»  υποστήριξε ο Ερντογάν, μιλώντας στο Φόρουμ Τουρκίας-Σουδάν, που διοργανώθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού Εξωτερικών Οικονομικών Σχέσεων(DEIK).
Ο Ερντογάν είχε δηλώσει ότι με πρότασή του ήρθε να επισκεφθεί το νησί, μαζί με τον Αλ Μπασίρ.
"Ξέρετε τι σημαίνει η ανοικοδόμηση και η αναβίωση του νησιού στις δόξες του; Θα δώσουμε σε εκείνους που το κατέστρεψαν αυτή την απάντηση: Ήρθατε εδώ και την καταστρέψατε. Ο τρόπος που καταστρέψατε όμως αυτό το μέρος, είναι σαν να ξυρίσατε τα γένια μας. Αλλά μην ξεχνάτε ότι θα το ανοικοδομήσουμε και να αναβιώσει η δόξα του, με τέτοιο τρόπο ώστε το ξυρισμένο μούσι θα δυναμώσει και θα το δείτε", είπε ο Ερντογάν, αναφέροντας τον Σοκολού Μεχμέτ Πασά που πρόφερε αυτές τις λέξεις μετά από μια μεγάλη οθωμανική ήττα στη Μεσόγειο Θάλασσα.
Ο Ερντογάν, ανέφερε επίσης ότι μια τέτοια ανακατασκευή του νησιού θα συμβάλει στην ιστορική της κληρονομιά, προσθέτοντας ότι εκείνοι που θέλουν να πάνε στη Μέκκα για Umrah από την Τουρκία, πρώτα θα επισκέπτονται το νησί πριν από τη διέλευση τους στη Τζέντα με πλοίο, σε αυτό που αποκάλεσε «πακέτο τουρισμού».
Σε αυτό που δεν αναφέρθηκε δημοσίως ο Ταγίπ Ερντογάν είναι πως η πρότασή του για το νησί Suakin, συνοδεύτηκε και από πρόταση για τη δημιουργία μια ναυτικής και αεροπορικής βάσης  λίγο βορειότερα και μεταφορά τεχνογνωσίας στον Σουδανικό στρατό.
Η Τουρκία διαθέτει ήδη μια στρατιωτική βάση στην Ανατολική ακτή της Αφρικής, στη Σομαλία, όπου εκπαιδεύει περίπου μια ταξιαρχία των τακτικών δυνάμεων της χώρας.
Οι σφοδρές αντιδράσεις από Αίγυπτο και το διπλωματικό επεισόδιο
Υπήρξαν σφοδρές αντιδράσεις από Αίγυπτο, Ισραήλ, ΗΠΑ και τις  χώρες του Κόλπου με το Σουδάν το οποίο κάτω από άκρα μυστικότητα έδωσε άδεια να δημιουργηθεί τουρκική στρατιωτική βάση στο νησί Suakin στην Ερυθρά Θάλασσα με σκοπό τον έλεγχο της περιοχής.
Οχι μόνο αυτό, αλλά τα τουρκικά στρατεύματα θα βρίσκονταν μια ανάσα από Σ.Αραβία!
Ο Ερντογάν είχε πει τότε:
«Πήγαμε στο νησί αυτό για λίγο, προκειμένου να αποκαταστήσουμε την παλιά του δόξα. Υπάρχει επίσης ένα παράρτημα στη συμφωνία μας, το οποίο  θα εφαρμόσω».
Το Suakin είναι το παλαιότερο λιμάνι του Σουδάν και χρησιμοποιείται κυρίως για τη διαμετακόμιση επιβατών και εμπορευμάτων στη Τζέντα. Πρόκειται για το δεύτερο μεγαλύτερο λιμάνι του Σουδάν μετά το κύριο λιμάνι , το οποίο βρίσκεται 60 χλμ. Βόρεια.
Η συμφωνία αυτή είχε προκαλέσει διπλωματική κρίση μεταξύ Αιγύπτου-Τουρκίας με αποτέλεσμα η κυβέρνηση του Σουδάν να ανακαλέσει τον Πρέσβη της στο Κάιρο για ενημέρωση, ενώ ο Σουδανός Υπουργός Εξωτερικών Ibrahim Al-Ghandour είχε διαβεβαιώσει τον Αιγύπτιο ομόλογο του ότι ουδέποτε η κυβέρνηση του συμφώνησε για την ίδρυση τουρκική ναυτικής βάσης στη νήσο Suakin, καθώς και σε κανένα άλλο μέρος στο Σουδάν.
ΜΜΕ της Αιγύπτου τόνιζαν «η Αίγυπτος δεν πρόκειται να σιωπήσει όταν μια τουρκική στρατιωτική βάση υλοποιείται 200 χιλιόμετρα από τα σύνορά της».
Η Ερυθρά θάλασσα είναι στενός θαλάσσιος βραχίονας του Ινδικού Ωκεανού ανάμεσα στην ΒΑ. Αφρική και την ΝΔ. Ασία δημιουργώντας τον αρχαίο Αράβιο κόλπο, κατά διεύθυνση Β.ΒΔ. – Ν.ΝΑ. Ενώνεται με τον Ινδικό Ωκεανό μέσω του στενού του Μπαμπ ελ Μαντέμπ και του κόλπου του Άντεν και με τη Μεσόγειο με τη διώρυγα του Σουέζ.
Σουδάν: Στο στρατό η εξουσία - Συνελήφθη ο έκπτωτος πρόεδρος
Υπό κράτηση βρίσκεται ο έκπτωτος πρόεδρος του Σουδάν, Ομάρ αλ Μπασίρ, όπως δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της χώρας, τονίζοντας ότι βρίσκεται «σε ασφαλή τοποθεσία» και πως ένα στρατιωτικό συμβούλιο θα κυβερνά τη χώρα για μεταβατική περίοδο δύο ετών.
«Ανακοινώνω, ως υπουργός Άμυνας, την πτώση του καθεστώτος και την κράτηση σε ασφαλή τοποθεσία του επικεφαλής του», δήλωσε σε ανακοίνωση που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση ο Άουαντ Μοχάμεντ Άχμεντ Ιμπν Αούφ.
Ο Σουδανός υπουργός Άμυνας είπε πως θα διεξαχθούν εκλογές στο τέλος της μεταβατικής περιόδου.
Νωρίτερα, ο υπουργός Παραγωγής και Οικονομικών Πόρων του Βόρειου Νταρφούρ, Άντελ Μάχτζουμπ Χουσέιν, δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο al Hadath με έδρα το Ντουμπάι ότι «διεξάγονται διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό ενός στρατιωτικού συμβουλίου το οποίο θα αναλάβει την εξουσία αφού ο πρόεδρος Μπασίρ παραιτηθεί».
Την ίδια ώρα αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι στρατιώτες εισέβαλαν στα κεντρικά γραφεία του Ισλαμικού Κινήματος, του κόμματος του Μπασίρ, στο Χαρτούμ.
Χιλιάδες διαδηλωτές  στο κέντρο του Χαρτούμ
Στο μεταξύ δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο του Χαρτούμ σήμερα το πρωί, ενώ χιλιάδες άνθρωποι συνέρρευσαν στην καθιστική διαμαρτυρία που πραγματοποιείται τις τελευταίες έξι ημέρες έξω από το κτίριο του επιτελείου του στρατού στην πρωτεύουσα του Σουδάν.
Ο στρατός του Σουδάν ανέπτυξε νωρίς σήμερα το πρωί στρατεύματα γύρω από το υπουργείο Άμυνας, την ώρα που στρατιώτες και μέλη των υπηρεσιών ασφαλείας έχουν παραταχθεί σε κεντρικές οδούς και γέφυρες του Χαρτούμ.
Νωρίτερα ο στρατός του Σουδάν είχε ανακοινώσει ότι πρόκειται να κάνει «σύντομα μια σημαντική αναγγελία». «Να είστε έτοιμοι», ανέφερε η ανακοίνωση που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση, χωρίς ωστόσο να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες.
Ήδη χιλιάδες Σουδανοί έχουν βγει στους δρόμους του Χαρτούμ για να εκφράσουν τη χαρά τους, χορεύοντας και φωνάζοντας συνθήματα κατά του Μπασίρ.
Διαδηλωτές έξω από το υπουργείο Άμυνας φώναζαν: «Έχει πέσει, κερδίσαμε».
Η κρατική τηλεόραση και το ραδιόφωνο μεταδίδουν μόνο πατριωτικά τραγούδια, υπενθυμίζοντας στους γηραιότερους Σουδανούς τον τρόπο που εξελίχθηκαν στρατιωτικά πραξικοπήματα στη χώρα στο παρελθόν.
Ελεύθεροι οι πολιτικοί κρατούμενοι
Η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών του Σουδάν ανακοίνωσε την απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατουμένων στη χώρα, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SUNA.
Λίγο μετά την ανακοίνωση αυτή, οι χρήστες του Twitter ανάρτησαν φωτογραφίες που δείχνουν διαδηλωτές να υποδέχονται θερμά πρώην κρατούμενους καθώς προσχωρούν στις διαδηλώσεις εναντίον του Όμαρ αλ-Μπασίρ.
Ένας από τους απελευθερωθέντες είναι ο Μοχάμεντ Νατζί Ελάσαμ, εκπρόσωπος της Ένωσης Σουδανών Επαγγελματιών (SPA), που διοργανώνει τις διαδηλώσεις που πραγματοποιούνται σε όλο το Σουδάν από τον Δεκέμβριο. Ο Ελάσαμ κρατείτο για περισσότερους από τρεις μήνες.
Σε βάρος του Μπασίρ είχαν απαγγελθεί κατηγορίες από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης και αντιμετωπίζει ένταλμα σύλληψης για κατηγορίες για γενοκτονία στο Νταρφούρ κατά τη διάρκεια εξέγερσης που άρχισε το 2003 και οδήγησε στους θανάτους 300.000 ανθρώπων. 
Δείτε εδώ βίντεο 

: Sudanese opposition leaders, all political prisoners released from Kobar prison in : Eyewitnesses — Anadolu

IMPORTANT - 's secret service and police still support Omar and reject the military coup.

The military is firing at snipers of the Sudanese security service who have not complied with the demands to surrender.
92 άτομα συζητούν σχετικά με αυτό

- A sit-in at the presidential residence in Khartoum against has been going on since April 6. The police tried to disperse the people, but the military sided with the protesters. ⏩COUP
23 άτομα συζητούν σχετικά με αυτό



says he does not have a reliable knowledge about whereabouts of Omar al-Bashir, hopes works through this process within brotherhood sprit and facilitate democratic process, accuses the West of supporting who came via coup in without naming the country