22.4.19

Τελικά το 2014 δεν έφταιγαν οι Σύροι, αλλά ο… ΣΥΡΙΖΑ!

22/04/2019
Γράφει η
 Σοφία Βούλτεψη
Αυτή τη φορά, οι πρόσφυγες που είχαν εγκατασταθεί σε σκηνές στο Σύνταγμα, αποχώρησαν οικειοθελώς μέσα σε λίγες μέρες.
Έγιναν οι αναγκαίες διαπραγματεύσεις, εξέδωσε το υπουργείο ανακοίνωση με την οποία τους καλούσε να συμμορφωθούν με τους νόμους του κράτους που τους φιλοξενεί, προειδοποιώντας τους μάλιστα ότι η συμπεριφορά τους δημιουργεί αρνητική εικόνα για τους ίδιους στην ελληνική κοινή γνώμη και τελικά μπήκαν στα λεωφορεία και έφυγαν.
Πώς συνέβη αυτό; Άλλοι Σύροι κατασκηνώνουν στο Σύνταγμα επί Τσίπρα και άλλοι επί Σαμαρά;
Διότι το 2014, οι πρόσφυγες παρέμειναν στο Σύνταγμα από τις 19 Νοεμβρίου ως τις 15 Δεκεμβρίου, οπότε και απομακρύνθηκαν με παρέμβαση της αστυνομίας.

Στη διάρκεια αυτού του μήνα επίσης είχαν γίνει διαπραγματεύσεις, ενώ η κυβέρνηση είχε ξεκαθαρίσει πως οι κατασκηνωτές του Συντάγματος δεν είχαν παρά να κάνουν αίτηση για χορήγηση ασύλου, ώστε να τους δοθεί και να μεταφερθούν σε χώρους φιλοξενίας.
Εκείνοι, όμως, αρνούνταν να υποβάλουν αίτημα για άσυλο και πρόβαλλαν διάφορα αιτήματα, πραγματοποιώντας λαϊκές συνελεύσεις και ξεκινώντας απεργία πείνας.
Τι ζητούσαν; Μα… «ουσιαστική πολιτική λύση και όχι ψίχουλα»!
Και ποια ήταν η «ουσιαστική πολιτική λύση»; Μα να τους δοθούν… διαβατήρια (πώς μπορούσε να δώσει η Ελλάδα διαβατήρια; Ποιας χώρας διαβατήρια θα τους χορηγούσε; Θα τους έδινε ιθαγένεια;) ώστε να ταξιδέψουν σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης!
Με λίγα λόγια, δεν δέχονταν καμιά από τις προτάσεις της κυβέρνησης – και κυρίως δεν δέχονταν επί ένα μήνα να πράξουν το αυτονόητο: Να συμπληρώσουν το έγγραφο για χορήγηση ασύλου – το οποίο είχε ξεκαθαριστεί ότι θα τους δινόταν, διότι όλοι προέρχονταν από την εμπόλεμη περιοχή της Συρίας.
Μόνοι τους τα έκαναν όλα αυτά; Όχι, βέβαια!
Από την πρώτη στιγμή βρέθηκαν κοντά τους όλοι οι «αλληλέγγυοι», διάφοροι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, δικηγόροι από τον ΣΥΡΙΖΑ, που τους συμβούλευαν και έγραφαν τα κείμενα με τα «αιτήματα».
Όταν τους προτάθηκε να μεταφερθούν τουλάχιστον τα γυναικόπαιδα για να μην πεθάνουν από το κρύο, αρνήθηκαν με σύνθημα «Με διαβατήρια και όλοι μαζί»!
Δηλαδή όλοι αυτοί οι κύριοι (που σήμερα τους συμβουλεύουν να μην γίνουν δυσάρεστοι στην ελληνική κοινή γνώμη) τότε τους έλεγαν ότι είναι δυνατόν το Κράτος να μοιράζει διαβατήρια στην Πλατεία Συντάγματος!
Και να οι συγκεντρώσεις συμπαράστασης και να οι διαδηλώσεις και να οι ανακοινώσεις περί «ανάλγητων υπηρετών της τρόικας» και να τα Δίκτυα υποστήριξης προσφύγων και να το Τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ (αλήθεια πού χάθηκε αυτό;) μα ρωτά αν η κυβέρνηση «θα ακολουθήσει την πεπατημένη στα βήματα του αγριανθρωπισμού» και να οι δηλώσεις ότι θα σταθούν στο πλευρό των προσφύγων μέχρι να ικανοποιηθούν όλα τα αιτήματά τους και να Συνελεύσεις Αλληλεγγύης και να συνθήματα του τύπου «άσυλο, στέγη, σίτιση και ταξιδιωτικά έγγραφα στα θύματα του ιμπεριαλισμού» και να «το καθήκον της αριστεράς στη διεθνιστική αλληλεγύη» και να οι ολονυκτίες και να οι καθαρίστριες να τους πηγαίνουν τρόφιμα και να η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ να «δείχνει τον δρόμο απέναντι στον σκοταδισμό» και να τα έγγραφα διαβήματα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στα υπουργεία και να τα έκτακτα καλέσματα συμπαράστασης και να τα ψηφίσματα στη Βουλή.
Και όχι μόνο αυτά. Την ίδια ώρα ο ΣΥΡΙΖΑ υποστήριζε πως υπήρχε επείγουσα ανάγκη να καλυφθούν πολλοί περισσότεροι Σύροι πρόσφυγες!
Αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ, απαρτιζόμενη από τους βουλευτές Θ. Δρίτσα και Β. Κατριβάνου, την υπεύθυνη του Τμήματος Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ Τ. Χριστοδουλοπούλου και την υπεύθυνη της Π. Γ. του ΣΥΡΙΖΑ για θέματα δικαιωμάτων Μ. Μπαρσέφσκι, είχε συναντηθεί με τον τότε γενικό γραμματέα Πληθυσμού και Κοινωνικής Συνοχής Α. Συρίγο.
Και είχαν δηλώσει:
«Θεωρούμε ότι υπάρχει επείγουσα ανάγκη να καλυφθούν πολλοί περισσότεροι. Πρέπει το κράτος να καλύψει με σίτιση και στέγαση έναν πολύ μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων και να αναπτύξει σχεδιασμό για όλους εκείνους που βρίσκονται στην Ελλάδα και για όσους καταφθάνουν συνέχεια. Είμαστε στο πλευρό των Σύρων προσφύγων και στηρίζουμε τον  αγώνα τους για ζωή και αξιοπρέπεια. Και θεωρούμε ότι πέρα από το να δοθεί άμεση λύση στο τωρινό πρόβλημα, πρέπει να εκπονηθεί ένα μακροχρόνιο σχέδιο, για τους πρόσφυγες πολέμου, με άξονες την ανθρωπιά και την αλληλεγγύη όλων των χωρών της ΕΕ».
Από τις 19 Νοεμβρίου ως τις 15 Δεκεμβρίου 2014 κράτησε αυτή η ιστορία. Και τελικά χρειάστηκε η επέμβαση της αστυνομίας για να απελευθερωθεί το Σύνταγμα – όχι από τους Σύρους, αλλά από τον… ΣΥΡΙΖΑ!
Ενώ τώρα, στάθηκε αρκετή μια ανακοίνωση του κ. Βίτσα!
Προφανώς! Διότι οι αλληλέγγυοι και ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν εξαφανιστεί από την πιάτσα!
Βρέθηκαν σε άλλη πολύ καλύτερη και πολύ πιο προσοδοφόρα πιάτσα: Την κυβέρνηση!