29.3.19

Μ.Τσαβούσογλου: «Δεν μας ενδιαφέρει τι λένε οι ΗΠΑ θα παρουμε τους S-400» - Η Ουάσινγκτον θα πρέπει να απαντήσει...

H Άγκυρα είναι αποφασισμένη να δείξει πως έχει πυγμή έναντι των ...ΗΠΑ και ότι δεν δέχεται παρεμβάσεις στην εξωτερική της πολιτική και ενώ στις ΗΠΑ προωθείται νομοσχέδιο για να "παγώσει" η χρηματοδότηση για την μεταφορά των αμερικανικών stealth μαχητικών αεροσκαφών στην Τουρκία λόγω των ρωσικών πυραύλων S-400, και προχωράει κανονικά η αγορά τους όπως επιβεβαιώνει ο ίδιος ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μ.Τσαβούσογλου.

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε δηλώσεις του στο πλαίσιο συνάντησής του με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, επιβεβαίωσε την δέσμευση της Τουρκίας στην αγορά των "πολυπόθητων" S-400.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο Τσαβούσογλου διαβεβαίωσε πως η Τουρκία επιθυμεί να αποκτήσει τα ρωσικά αντιπυραυλικά συστήματα S-400 για δική της χρήση και δεν σκοπεύει να τα μεταπωλήσει.
«Έχουμε υπογράψει μια συμφωνία με τη Ρωσία, και οι τρίτες χώρες δεν μας ενδιαφέρουν. Τους αποκτάμε για δικές μας ανάγκες, χρειαζόμαστε συστήματα αεράμυνας. Η Ρωσία μπορεί να πουλήσει S-400 σε τρίτες χώρες, γιατί πρέπει να αντιταχθώ σε ένα προϊόν που αγοράζουν για τον εαυτό μου; Υπάρχει ένα σημαντικό σημείο — ορισμένα εξαρτήματα παράγονται στην Τουρκία»,δήλωσε ο Τσαβούσογλου.
Παράλληλα, συμφώνησαν να επιταχύνουν τη διαδικασία διαμόρφωσης μιας συριακής συνταγματικής επιτροπής σε συνεργασία με τα Ηνωμένα Έθνη.
«Συμφωνήσαμε να επιταχύνουμε τη σύσταση της συνταγματικής επιτροπής σε συνεργασία με τους συναδέλφους μας από τα Ηνωμένα Έθνη και βεβαίως σε επαφές με τη συριακή κυβέρνηση και την αντιπολίτευση. Είμαστε βέβαιοι ότι η συνταγματική επιτροπή θα βοηθήσει επιτέλους στην εκκίνηση των διαδικασιών της Γενεύης, την οποία συζητούν τόσο οι συνάδελφοι μας στη Δύση», δήλωσε ο Λαβρόφ.
Οι δύο άνδρες συζήτησαν και το ζήτημα που έχει προκύψει το τελευταίο διάστημα με την αναγνώριση των Υψιπέδων του Γκολάν ως εδάφους του Ισραήλ από τις ΗΠΑ.
Ο Τσαβούσογλου μάλιστα, χαρακτήρισε την αναγνώριση ως το «δώρο του Τραμπ στον Νετανιάχου ενόψει εκλογών».
«Πιστεύω ότι αυτή είναι μια συνειδητή, εσκεμμένη επίδειξη της ανεκτικότητας», δήλωσε ο Λαβρόφ από την πλευρά του στην συνέντευξη τύπου με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών.
Πάντως σκόπιμα είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ ότι «δεν μας ενδιαφέρουν οι τρίτες χώρες» και το «καρφί» απευθύνονταν στις ΗΠΑ δείχνοντας πως δεν τις υπολογίζουν σε ότι αφορά την χάραξη της εξωτερικής πολιτικής
Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένως προειδοποιήσει ότι η χρήση του ρωσικού συστήματος από την Τουρκία θα αποτελούσε απειλή για τα αμερικανικά μαχητικά F-35, ενώ θα δημιουργηθεί σοβαρό πρόβλημα ασφαλείας εντός του NATO.
Υπενθυμίζεται ότι ομάδα βουλευτών του Κογκρέσου, στην οποία συμπεριλαμβάνονται οι Ελληνοαμερικανοί βουλευτές Γκας Μπιλιράκης και Τζον Σαρμπάνης ζητά "φρένο" στην χρήση οποιουδήποτε ποσού από τον προϋπολογισμό του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τη μεταφορά των μαχητικών αεροσκαφών F-35 στην Τουρκία.
Όμως θα πρέπει να ΤΟΝΙΣΤΕΙ ότι ούτε το Κογκρέσσο και ούτε η Γερουσία έχουν την τελική απόφαση για τα F-35. Αυτή μπορεί να την λάβει μόνο ο Αμερικανός πρόεδρος Ν.Τραμπ και κανείς άλλος.
Ειδικότερα, στην επιστολή που εστάλη στο προεδρείο της επιτροπής προϋπολογισμού της Βουλής των Αντιπροσώπων, η ομάδα των βουλευτών ζητά να μην δοθεί κανένα ποσό για τη μεταφορά των F-35 στην Τουρκία έως ότου ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο λάβει ξεκάθαρες διαβεβαιώσεις για την ακύρωση της συμφωνίας παραλαβής του ρωσικού συστήματος S-400.
Όπως τονίζεται στην επιστολή, «η Τουρκία εξακολουθεί να απειλεί τα συμφέροντα και τους συμμάχους των ΗΠΑ στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων των αμερικανικών δυνάμεων στη Συρία, των δυνάμεων του Κουρδικού YPG, της Ελλάδας, του Ισραήλ και της Κύπρου».
Οι Αμερικανοί βουλευτές ζητούν από τους συναδέλφους τους να συμπεριλάβουν την εν λόγω διάταξη στο νομοσχέδιο του προϋπολογισμού με στόχο να σταλεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην Άγκυρα, καθώς χαρακτηρίζουν την συμπεριφορά της Τουρκίας «απαράδεκτη» και υποστηρίζουν ότι θέτει σε κίνδυνο τα στρατηγικά συμφέροντα των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
«Η Τουρκία συνεχίζει να συμπεριφέρεται με απαράδεκτο τρόπο για ένα μέλος του ΝΑΤΟ και έναν σύμμαχο των ΗΠΑ, απειλώντας τα συμφέροντά μας στην περιοχή και το κράτος δικαίου στο εσωτερικό της.
Έχει αυξανόμενους δεσμούς με τη Ρωσική Ομοσπονδία και η προγραμματισμένη αγορά του συστήματος S-400 αποτελεί σοβαρή ανησυχία για τις Ηνωμένες Πολιτείες και απαιτεί μια ουσιαστική απάντηση», τονίζεται χαρακτηριστικά.
Ωραία όλα αυτά στα χαρτιά αλλά θα πρέπει σύντομα οι ΗΠΑ να πάρουν απόφαση. Οριστική ρήξη με την Τουρκία και παράδοσή της στην Ρωσική Ομοσπονδία; Ή θα κάνουν... πως κοιμούνται ποντάροντας στο γεγονός ότι ο Ερντογάν δεν θα είναι «αιωνόβιος» πολιτικός «highlander» και ότι κάποια στιγμή στο μέλλον δεν θα βρίσκεται στην εξουσία και άρα η Τουρκία θα μπορεί να επανέλθει στην αμερικανική «αγκαλιά»;
pronews