17.3.19

ΤHE ECONOMIST: ΑΝΟΙΓΕΙ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ



The Economist: Λόγω των S-400 επί θύραις η δεύτερη χρονιά αμερικανικών κυρώσεων προς την Τουρκία
Το λονδρέζικο περιοδικό The Economist γράφει πως η Τουρκία θα παραλάβει σύντομα από την Ρωσία το αντιαεροπορικό σύστημα S-400, αλλά όπως αναφέρει αυτό μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για μια δεύτερη συνεχόμενη χρονιά αμερικανικών κυρώσεων.
Το περιοδικό υπενθυμίζει πως ο Γενικός Πρόεδρος του ΑΚΡ και ΠτΔ Ταγίπ Ερντογάν στις 6 Μαρτίου, αναφερόμενος στην αντίθεση των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην αγορά των S-400 είπε πως ¨Δεν υπάρχει πια επιστροφή. Κανείς να μην περιμένει από εμάς να γλείψουμε εκεί που φτύσαμε¨ και προσθέτει πως δύο από τις συστοιχίες που παρήγγειλε η Άγκυρα από την Μόσχα, θα έρθουν μαζί με τα δικά τους ραντάρ, τα κέντρα διοίκησης και τις ράμπες εκτόξευσης.
Οι S-400 γράφει το περιοδικό πως σε σχέση με τα συστήματα-ανταγωνιστές κοστίζουν 2,5 δις $ πιο φτηνά, προσφέρουν περισσότερα, αλλά από την άλλη μεριά ¨υπάρχει η πιθανότητα να κοστίσουν πολύ περισσότερο στην Τουρκία¨ και συνεχίζει γράφοντας :  ¨Η Τουρκία αν δεν αλλάξει γνώμη για την συμφωνία και αν δεν μειώσει την απειλή που συνιστούν για το ΝΑΤΟ οι S-400, τότε μπορεί να αντιμετωπίσει αμερικανικές κυρώσεις. Ο χρόνος περνά. Η Ρωσία σχεδιάζει να κάνει την πρώτη παράδοση συστοιχιών τον Ιούλιο.¨
Το περιοδικό υπενθυμίζει πως τα υπουργεία Εξωτερικών και Αμύνης των ΗΠΑ έχουν προειδοποιήσει την Τουρκία για τις ¨βαριές επιπτώσεις¨ που θα έχει η αγορά των S-400, αναφέρει πως  την περασμένη εβδομάδα δύο αξιωματούχοι του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, μετέφεραν προσωπικά στον Ερντογάν αυτό το μήνυμα και συνεχίζει ως εξής:
¨Σύμφωνα με το Πεντάγωνο η Τουρκία αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να αποβληθεί από το πρόγραμμα που προβλέπει την αγορά 100 αεροσκαφών F-35, ενώ τα άτομα και οι φορείς που έχουν οικονομική σχέση με την ρωσική υπηρεσία πληροφοριών ή τον τομέα άμυνας μπορεί να υποστούν κυρώσεις στα πλαίσια του νόμου CAATSA. H κατάσταση αυτή προκαλεί αναταραχή. Η Αμερική θα είναι υποχρεωμένη να επιστρέψει στην Τουρκία το πάνω από 1 δις $ που επένδυσε εκείνη στο πρόγραμμα F-35. Tούρκοι παραγωγοί προμηθεύουν σημαντικά τμήματα. Για να κατασκευαστούν νέα στην θέση αυτών θα χρειαστούν δύο έτη και έτσι θα καθυστερήσουν οι παραδόσεις των αεροσκαφών στους άλλους συμμάχους¨
Το περιοδικό γράφει πως ¨Αυτή η διαφωνία δεν είναι η πρώτη¨ και υπενθυμίζει τις κυρώσεις που εφάρμοσε η κυβέρνηση Τραμπ στην Τουρκία κατά την κρίση με τον πάστορα Μπράνσον, όπως και την πτώση της λίρας εκείνη την περίοδο.
…………….
Ειδικοί που μίλησαν στο περιοδικό ανέφεραν πως ¨Η Τουρκία ακόμη και αν ήθελε, είναι δύσκολο να κάνει βήμα πίσω στο θέμα των S-400, διότι μια τέτοια απόφαση θα δημιουργούσε μεγάλο πρόβλημα στις σχέσεις της με την Ρωσία, κάτι που θα αντανακλούσε στο θέμα της Συρίας¨.
Το περιοδικό τελειώνει το άρθρο του ως εξής: .
Υπάρχουν φήμες στην Άγκυρα πως ο Ερντογάν θα προσπαθήσει να αποφύγει την κρίση διατηρώντας τα ρωσικά όπλα σε μία αποθήκη ή και πουλώντας τα σε μία άλλη χώρα. Αλλά αυτό ενδεχομένως δεν θα είναι αρκετό. Διότι οι Αμερικανοί είναι έναντι όχι μόνο στην τοποθέτηση των πυραύλων αλλά και στην πώλησή τους.
Οι περισσότεροι ειδικοί πλέον δεν σκέφτονται το αν θα υπάρξει ή όχι κρίση αλλά το πώς και το πότε θα υπάρξει η κρίση αυτή. Κάποιοι υποστηρίζουν πως η Αμερική μπορεί να ασκήσει πίεση στην Τουρκία πριν από τις τοπικές εκλογές της 31 Μαρτίου ώστε να φέρει τον Ερντογάν σε δύσκολη θέση.
 
Θεωρητικά η Αμερική μπορεί να εξαιρέσει την Τουρκία από τον νόμο CAATSA. Αξιωματούχοι λένε πως αυτό είναι κάτι που έχει λίγες πιθανότητες. Το φθινόπωρο πλησιάζει ακόμη μια ημερομηνία παράδοσης. Προβλέπεται να φτάσουν στην Τουρκία δύο F-35. Εάν οι δύο σύμμαχοι του ΝΑΤΟ δεν βρουν μια λύση, ενδεχομένως τα αεροσκάφη δεν θα προσγειωθούν ποτέ στα τουρκικά εδάφη¨.

…………….
https://tr.sputniknews.com/turkiye/201903151038218996-the-economist-s-dortyuz-yuzunden-turkiye-ye-ust-uste-ikinci-yil-amerikan-yaptirimlari-kapida/

http://tourkikanea.gr/2019/03/erxontai-oi-amerikanikes-kirosis/