20.3.19

Εκτός East-Med η Ιταλία - Koινή διακήρυξη Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ & ΗΠΑ: «Θα αμυνθούμε μαζί στην Αν. Μεσόγειο»

Ραγδαίες εξελίξεις έχουμε από την τριμερή Σύνοδο Κορυφής ΗΠΑ-Ελλάδας-Κύπρου και Ισραήλ καθώς η Ιταλία μένει εκτός East-Med ενώ οι 4 χώρες προχώρησαν σε κοινή διακήρυξη με την οποία ανακοινώνουν πως θα "αμυνθούν μαζί ενάντια σε κακόβουλες επιρροές στην Αν. Μεσόγειο"!

Το θέμα της Ιταλίας είναι τεράστιο και σίγουρα οι 3 ηγέτες μαζί με τον ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Μ.Πομπέο, συζήτησαν την επαναχάραξη του ενεργειακού διαδρόμου.
Αυτή είναι η κοινή διακήρυξη της Συνόδου
Στην κοινή διακήρυξη οι ηγέτες επιβεβαιώνουν τη δέσμευση να προωθήσουν την ασφάλεια και σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο. 
Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Μάικ Πομπέο, τόνισε την σημασία που έχει για τις ΗΠΑ η Τριμερής αυτή Σύνοδος και υπογράμμισε την σημαντικότητα της ενισχύσεις της περιφερειακής συνεργασίας. 
Συμφώνησαν επίσης στις εξής παραμέτρους:
- Υποστήριξη στην Ενεργειακή Ανεξαρτησία και Ασφάλεια
- Συνεργασία και αντιμετώπιση ενάντια σε οποιαδήποτε εξωτερική αρνητική επίδραση στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή
Καλωσόρισαν επίσης τα αποτελέσματα της ExxonMobil στην Κυπριακή ΑΟΖ, και επεσήμαναν τις προοπτικές που ανοίγονται στον τομέα της ενέργειας στην περιοχή
Θα αμυνθούμε ενάντια σε κακόβουλες επιρροές στην Α.Μεσόγειο"
«Οι Κυβερνήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών, το Κράτος του Ισραήλ, η Ελληνική Δημοκρατία και η Κυπριακή Δημοκρατία συναντήθηκαν σήμερα στην Ιερουσαλήμ για να επαναβεβαιώσουν την κοινή δέσμευση τους στην προώθηση της ειρήνης, της σταθερότητας, της ασφάλειας και της ευημερίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Ο Υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο υπογράμμισε την υποστήριξη των ΗΠΑ στον τριμερή μηχανισμό που εγκαθίδρυσαν Ισραήλ, Ελλάδα και Κύπρος σημειώνοντας την αυξημένη συνεργασία τους.
Οι ηγέτες αποφάσισαν να διευρύνουν την περιφερειακή συνεργασία για αναβάθμιση της ενεργειακής ανεξαρτησίας τους και την ασφάλεια, να αμυνθούν ενάντια εξωτερικών κακόβουλων επιρροών στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη Μέση Ανατολή.
Καλωσορίζουν την νέα ανακάλυψη στην Ανατολική Μεσόγειο και στη συμβολή του στην ενεργειακή ασφάλεια».


Εκτός East-Med η Ιταλία
Με αναφορές για διέλευση του αγωγού φυσικού αερίου EastMed από τα κυπριακά κοιτάσματα προς Ισραήλ, Ελλάδα και Ευρώπη, συνόδευσαν τις εισαγωγικές τους ομιλίες οι Πρωθυπουργοί Βενιαμίν Νετανιάχου και Αλέξης Τσίπρας.
Για πρώτη φορά από τις αναφορές των δύο ηγετών απουσίαζε η Ιταλία, η οποία συμμετέχει στο περιφερειακό ενεργειακό σχήμα συνεργασιών επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες για το "ενεργειακό μπλόκο" από τη Ρώμη.
Ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός χαρακτήρισε την τριμερή Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ ως μια από τις καλύτερες τριμερείς συνεργασίες στον κόσμο.
Πιο αναλυτικά, αναφέρθηκε στον αγωγό East-Med ωστόσο υπήρξε η εξής διαφοροποίηση:
Ο Νετανιάχου είπε πως ο αγωγός θα οδεύσει από το Ισραήλ, στην Κύπρο, μετά στην Ελλάδα και απ’ εκεί στην Ευρώπη. Είναι η πρώτη φορά που δεν αναφέρθηκε η συμμετοχή της Ιταλίας, κάτι που επιβεβαιώνει τις πληροφορίες πως οι Ιταλοί βρίσκονται εκτός East-Med.
Αναφορά στον EastMed χωρίς την Ιταλία και από τον Αλέξη Τσίπρα
Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι τα τελευταία χρόνια οι τρεις χώρες μαζί και ξεχωριστά έγιναν πιο ισχυρές ιδιαίτερα τους ιδιαίτερα στους τομείς της ενέργειας και της ασφάλειας. Χαιρέτησε την παρουσία του Μάικ Πομπέο λέγοντας ότι η κεντρική ιδέα είναι να δημιουργηθεί ένα ασφαλές δίκτυο μεταφοράς των φυσικών πόρων της Ανατολικής Μεσογείου στην Ευρώπη.
Όπως και ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός δεν έκανε αναφορά στην Ιταλία.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης εξέφρασε την ικανοποίηση του στην παρουσία του Μάικ Πομπέο λέγοντας ότι προσδίδει προστιθέμενη αξία στη Σύνοδο.
Οι τρεις ανέφερε εταίροι αποτελούν άγκυρα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο. Εξέφρασε την αποφασιστικότητα της Κύπρου να συμβάλει στην ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής. Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη σεβασμού των κυριαρχικών δικαιωμάτων των χωρών της περιοχής.
Τί είπε ο Μ.Πομπέο
Πλήρη στήριξη στους σχεδιασμούς Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ από την Ουάσιγκτον, στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής στην Ιερουσαλήμ. Η παρουσία Μάικ Πομπέο, συνοδεύτηκε από ισχυρά μηνύματα αναφορικά με την ανάγκη αναβάθμιση της ενεργειακής και περιφερειακής ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο και της μεταφοράς των φυσικών πόρων των τριών χωρών προς την Ευρώπη.  Ανέφερε ότι Ηνωμένες Πολιτείες, Ισραήλ, Κύπρος και Ελλάδα είναι στρατηγικοί εταίροι στην ασφάλεια και την ευημερία
Ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών είπε εν ολίγοις ότι για την προσέλκυση των απαιτούμενων επενδύσεων ώστε να δημιουργηθούν οι απαραίτητες υποδομές, θα χρειαστεί η αναβάθμιση της ασφάλειας κάτι στο οποίο οι ΗΠΑ με τις τρεις χώρες θα εργαστούν.
"Ενώ συνεργαζόμαστε σε αυτά τα ενεργειακά ζητήματα πρέπει να ενισχύσουμε περαιτέρω την ασφάλεια και την ευημερία μας ακόμα ευρύτερα στους συντονισμούς μας. Το πιστεύουμε βαθύτατα, όταν ελεύθερες χώρες με ελεύθερες αγορές δρουν μαζί, εργάζονται για ενεργειακές υποδομές, μεγαλύτερη ασφάλεια πάντα ακολουθεί.
Αν το κάνουμε αυτό σωστά, τότε θα προσελκύσουμε επενδύσεις οι οποίες θα αυξήσουν την αξία αυτών των πόρων με τον τρόπο που πάντα οι ελεύθερες αγορές το κάνουν.
Προσβλέπω στην συνεργασία και των τριών σας", είπε χαρακτηριστικά ο Μάικ Πομπέο. 
pronews